Categories: Catalunya

El Constitucional manté vigent l’ordre de detenció de Puigdemont a Espanya

El ple del Tribunal Constitucional (TC) ha acordat per unanimitat rebutjar la suspensió cautelar de les ordres vigents de recerca, detenció i ingrés a presó vigents a l’Estat conta l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont i de l’exconseller Toni Comín malgrat la seva immunitat com a eurodiputats. Els magistrats sostenen que aixecar les ordres acordades pel Tribunal Suprem suposaria “pertorbar la funció jurisdiccional” i una “ingerència” sobre “les decisions adoptades per la jurisdicció ordinària”.

Les defenses de Puigdemont i Comín havien recorregut al Tribunal Constitucional contra la interlocutòria del Tribunal Suprem del 5 de novembre del 2019 que mantenia vives les ordres de detenció i empresonament contra tots dos malgrat la seva elecció com a eurodiputats.

A la seva sentència el TC justifica la decisió per la “necessitat de preservar l’interès general, la garantia de l’efectivitat de les decisions dels poders públics i l’assegurament de l’execució de les resolucions dictades pels jutges i tribunals”.

“La regla general és que no procedeix la suspensió dels efectes dels actes o resolucions judicials impugnats” perquè això implica “la pertorbació de la funció jurisdiccional i suposa una ingerència de la jurisdicció constitucional en les decisions adoptades per la jurisdicció ordinària”.

En aquest marc, els magistrats conclouen que “en el cas present han de denegar les mesures cautelars sol·licitades” per les defenses, perquè les ordres de detenció han estat emeses “després de processar per delictes greus els demandats” que “han estat declarats processalment rebels”.

“La seva actitud decididament obstativa a sotmetre’s a la jurisdicció penal espanyola és notòria i continuada”, diuen els magistrats, i “les ordres de detenció es troben dirigides a garantir la continuació de la causa penal”. A més, sostenen, “la garantia del dret de defensa del processat no és possible en un judici en rebel·lia per delicte greu”.

Els magistrats també argumenten que suspendre les ordres de detenció “equivaldria a una resolució anticipada del fons del recurs d’empara”.

“Si el Tribunal Constitucional aixeca les ordres estaria negant, de fet, la seva necessitat i legitimitat, així com la concurrència dels pressupòsits jurídics que han dut la jurisdicció ordinària a la seva adopció i manteniment malgrat haver-los reconegut la immunitat que els correspon com a parlamentaris europeus”.

ACN

Missatges recents

Aragonès: “És una llàstima que el PSOE s’hagi sumat a l’onada del populisme”

Aquesta tarda el president de la Generalitat i candidat a la reelecció d'ERC, Pere Aragonès,…

11 minuts fa

La Festa del Riu 2024 amplia el ventall d’activitats i allarga la celebració a dos dies

La Festa del Riu, la cita anual més important de la cultura i l'economia transformadora…

15 minuts fa

Salvador Illa: “Alguns parlen com si no haguessin governat mai”

El primer de tot, el suport a Pedro Sánchez. Així s'ha presentat l'acte del PSC…

18 minuts fa

Aprovada la construcció de les llars d’infants del Temple i Ferreries de Tortosa

La junta de govern local de l'Ajuntament de Tortosa ha aprovat els projectes de construcció…

23 minuts fa

El PSOE aprova la candidatura europea, encapçalada per Teresa Ribera i amb un 54% de dones

La Comissió Federal de Llistes del PSOE ha aprovat aquest dimarts la candidatura per a…

40 minuts fa

Els Comuns acorden la creació d’una comissió per optimitzar la gestió forestal

Durant la reunió de cònsols que ha tingut lloc aquest matí a Ordino, s’ha arribat…

47 minuts fa

Esta web utiliza cookies.