Les persones amb malaltia celíaca tenen dificultats econòmiques a l’hora de seguir el seu tractament: el seguiment d’una dieta sense gluten de per vida. A l’any, la cistella bàsica de la compra sense gluten costa 845,20€* més per persona. A causa de la inflació, els preus dels productes sense gluten s’han disparat encara més, i el Banc dels Aliments de Barcelona ha confirmat a l’Associació Celíacs de Catalunya que s’han duplicat el nombre d’usuaris beneficiaris del Banc dels Aliments que sol·liciten rebre productes sense gluten.
Actualment, el Banc dels Aliments de Barcelona té censades 527 persones celíaques a través de 115 entitats diferents, en un moment en què no està rebent donatius de productes específics per a persones celíaques -exceptuant donacions puntuals-, segons informa el Departament de Qualitat i Seguretat Alimentària del Banc dels Aliments de Barcelona.
Davant d’aquesta situació, en plena campanya del Gran Recapte d’Aliments, l’Associació Celíacs de Catalunya ha habilitat l’opció perquè es puguin fer donatius a través de la seva pàgina web, que es destinaran íntegrament a la compra de productes sense gluten i es donaran al Banc dels Aliments. Posteriorment, es vehicularan a través dels canals corresponents per tal d’assegurar que arribin a famílies celíaques amb situació de vulnerabilitat. Es poden fer donatius fins al 06/12 a través d’aquest enllaç.
Les mateixes persones celíaques, moltes d’elles sòcies de l’entitat, no han tardat a sortir al rescat fent donatius, preocupades per aquelles famílies celíaques amb dificultats econòmiques. “Quan veus que la farina costa 4 €, penses en com ho deuen fer aquelles famílies amb fills i filles celíacs que no poden arribar a final de mes”, explica Míriam Baños, sòcia i membre de la junta de l’entitat. Gràcies als donatius rebuts, a 1 de desembre ja s’han recaptat 2.208€€.
L’Associació Celíacs de Catalunya denuncia la falta d’ajudes públiques. “La Generalitat ens ha atorgat només 1.125 € anuals per destinar a ajudes per a persones celíaques en risc d’exclusió a tota Catalunya, però n’havíem demanat 9.000 €. Amb la quantitat concedida no n’hi ha ni per començar”, afegeix José Molina, President de l’Associació Celíacs de Catalunya.
I no només això, ni en l’àmbit autonòmic hi ha ajudes econòmiques directes per a les persones celíaques ni tampoc en l’àmbit estatal, com ja s’està fent en altres països europeus. A més, enguany el Govern ha descartat l’opció de baixar al 4% l’IVA dels productes sense gluten.
Per a les persones celíaques i amb altres patologies relacionades amb la ingesta del gluten, és clau el seguiment estricte de la dieta sense gluten de per vida, ja que és l’única forma de poder continuar gaudint de bona salut i no patir problemes de salut greus a llarg termini. L’Associació Celíacs de Catalunya mostra la seva preocupació davant d’aquest increment de preus i la falta d’ajudes per part de l’administració, que podria causar que les persones celíaques més vulnerables no poguessin seguir el seu tractament, la dieta sense gluten, i posessin en risc la seva salut.
El Nàstic de Tarragona ha estat el focus de la polèmica aquesta setmana amb la sorpresiva destitució de Dani Vidal.…
Una quarantena d'agents dels Mossos d'Esquadra i la Guàrdia Urbana de Lleida han detingut aquest divendres almenys dues persones i…
L’Ajuntament de Badalona invertirà aproximadament 4 milions d’euros per fer una reforma integral del camp de futbol de Pomar. Aquesta…
El macrodispositiu contra la reincidència fet a les principals poblacions del Camp de Tarragona s'ha saldat amb almenys deu detinguts.…
L’Ajuntament d’Altafulla ha fet públic l’anunci de licitació del contracte d’obres per a l’execució del projecte d’urbanització de la Plaça…
Coincidint amb l’inici de la celebració dels Jocs dels Petits Estats d’Europa Andorra 2025, dels quals Andbank és el patrocinador…
Esta web utiliza cookies.