Descobreixen nous biomarcadors per diagnosticar a temps l’artritis reumatoide

Un estudi liderat pel Grup de Recerca en Biomarcadors de Malalties i Mecanismes Moleculars (DIBIOMEC) de l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV) i que ha comptat amb la col·laboració del Servei de Reumatologia de l’Hospital Universitari de Tarragona Joan XXIII ha identificat nous biomarcadors a la sang que permetran detectar a temps l’artritis reumatoide.

Aquesta és una malaltia autoimmune crònica que implica la inflamació articular i la destrucció òssia, i que pot tenir conseqüències devastadores per a la salut de les persones que la pateixen, ja que si no es tracta a temps les pot incapacitar per complet anul·lant la seva mobilitat i autonomia.

Els biomarcadors descoberts gràcies a aquest estudi no es poden analitzar amb les tècniques que avui dia s’utilitzen als hospitals; cal fer-ho mitjançant eines més avançades com la metabolòmica, que pertany a les anomenades ciències òmiques i que permet una anàlisi més precisa, sensible i completa dels metabòlits implicats en l’aparició i desenvolupament de malalties.

De moment, aquesta tecnologia només s’aplica a l’àmbit de la recerca i s’espera que en un futur s’introdueixi com a rutina als hospitals. “Aquest estudi posa de manifest que la metabolòmica permetria una detecció precoç i acurada de l’artritis reumatoide i que contribuiria al fet que més persones, amb sospita de patir-la, en poguessin ser diagnosticades a temps”, explica la Dra. Matilde Chacón, investigadora responsable del grup de recerca DIBIOMEC de l’IISPV, que ha dut a terme l’estudi.

I és que es calcula que amb l’anàlisi d’indicadors de rutina clàssics com l’ACPA (un dels més valuosos avui dia per detectar a temps la malaltia) quedarien pacients per diagnosticar. “Això passa, entre altres motius, perquè aquest indicador no és exclusiu de l’artritis reumatoide. Per tant, amb aquests nous biomarcadors milloraríem en gairebé un 3% el diagnòstic de l’ACPA”, subratlla la Dra. Matilde Chacón.

 

Tractament personalitzat

En concret, l’estudi ha identificat com a biomarcadors per a la detecció precoç de la malaltia un panell de molècules compost per l’àcid glicèric, l’àcid làctic i l’àcid 3- hidroxiisovalèric: “quan tots tres estan alterats indica que la persona es troba en un estadi inicial de la malaltia”, explica la investigadora.

D’altra banda, aquesta informació podria ser de gran ajuda per desenvolupar fàrmacs més efectius. El proper pas per a implementar aquesta troballa és validar-ne els resultants amb una mostra de pacients més àmplia i amb perfils diversificats.

Tags: Catalunya
Mendo

Missatges recents

UGT anuncia una vaga indefinida de la recollida de brossa i neteja a Tarragona

El sindicat UGT ha anunciat que els treballadors i treballadors de FCC aniran a una vaga indefinida de recollida de…

7 hores fa

PortAventura Business & Events acull la gran convenció “Universo Ávoris”

PortAventura Convention Center va ser l'espai escollit per Àvoris Corporación Empresarial per celebrar la seva primera gran convenció estratègica. Sota el lema “Univers…

8 hores fa

Lleida inaugura la Festa Major de Sant Anastasi amb el pregó de Purificació Terrado

Tot i que Lleida respira esperit festiu des d'ahir dijous amb el seguici del Marraco, icona de la festa lleidatana,…

8 hores fa

Camprodon ofereix descomptes als veïns i veïnes per al Festival Microclima

Els dies 1, 2, 3 i 4 d’agost arribarà a Camprodon el renovat Festival Microclima. Aquest any els festivals Microclima i…

8 hores fa

Vilafranca promou el compostatge amb un punt informatiu i autoservei

Coincidint amb la Setmana Internacional del Compost, l’Agència de Residus de Catalunya portarà el proper dimecres 14 de maig un Punt Informatiu i d’Autoservei…

8 hores fa

Nou gir en el cas de Madeleine McCann: Troben un disc dur amb imatges

La investigació per la desaparició de Madeleine McCann, la nena de 3 anys que va desaparèixer sense deixar rastre a…

8 hores fa

Esta web utiliza cookies.