Catalunya

Condemnen el CatSalut per no informar una embarassada de proves per descartar síndrome de Down

La dona gestant va obtenir un risc intermedi de la síndrome en una de les proves, i no va ser avisada que podia fer-se un estudi més exhaustiu

El jutjat contenciós administratiu 6 de Barcelona ha condemnat el Servei Català de la Salut a indemnitzar amb 350.000 euros uns progenitors per no informar-los que podien fer proves alternatives per saber que el nadó que esperaven tenia síndrome de Down.

Així, el jutjat estima el recurs presentat per la família contra la resolució de la directora del CatSalut, que desestimava inicialment la reclamació de responsabilitat patrimonial per l’atenció a l’Hospital Comarcal de l’Alt Penedès. El jutjat considera que no hi va haver mala praxi, però sí que s’hauria d’haver informat la gestant que podia fer-se un estudi més exhaustiu, no cobert per la sanitat pública, en obtenir un risc intermedi de síndrome de Down en una de les proves.

El jutjat no veu mala praxi en l’actuació dels professionals que van atendre la dona, ja que se li van practicar les proves pertinents. Sí que reconeix “certes errades” en el càlcul de la transparència nucal, però afegeix que no hi ha proves evidents que en aquest cas el resultat hagués estat un altre.

En canvi, considera que es podria haver informat la gestant que existia una prova no invasiva, tot i que no coberta per la sanitat pública, per tal de descartar determinades malformacions i patologies en el fetus. Així, diu que el facultatiu que va atendre la denunciant ” va ometre aconsellar, o com mínim informar, de la possibilitat de fer proves prenatals per garantir un diagnòstic precís i precoç”.

La sentència estableix que tot i que la realització de la prova de l’ADN fetal fos un pla pilot que no es va materialitzar fins al juny del 2018 per a les gestants amb risc intermedi, això no impedia que s’informés la denunciant de l’existència d’aquesta possibilitat per tal que ella hagués pogut decidir.

Finalment, se li va provocar el part a la dona en detectar al final de l’embaràs que hi havia un risc alt per un creixement retardat del fetus. La nena va néixer el 20 de març del 2018 i se li va diagnosticar síndrome de Down.

La defensa de la família, exercida pel Defensor del Pacient, afirma que els pares no van ser mai informats que la seva filla podia tenir síndrome de Down i això va impossibilitar el seu dret a decidir si continuaven endavant o no amb l’embaràs.

Melissa Redacció Grua

Missatges recents

Sabadell torna a obrir les fonts ornamentals

Avui es posen en marxa part de les fonts ornamentals de Sabadell, que la ciutat ha pogut recuperar un cop…

9 hores fa

El Nàstic inicia una campanya de descomptes per omplir el Nou Estadi a l’últim partit de lliga

El Nàstic de Tarragona ha estat el focus de la polèmica aquesta setmana amb la sorpresiva destitució de Dani Vidal.…

9 hores fa

2 detinguts i més de 50 identificats a Lleida en el dispositiu contra la multireincidència

Una quarantena d'agents dels Mossos d'Esquadra i la Guàrdia Urbana de Lleida han detingut aquest divendres almenys dues persones i…

9 hores fa

Badalona inverteix 4 MEUR per reformar el camp de futbol de Pomar

L’Ajuntament de Badalona invertirà aproximadament 4 milions d’euros per fer una reforma integral del camp de futbol de Pomar. Aquesta…

9 hores fa

Augmenten els detinguts en el dispositiu contra la reincidència al Camp de Tarragona

El macrodispositiu contra la reincidència fet a les principals poblacions del Camp de Tarragona s'ha saldat amb almenys deu detinguts.…

9 hores fa

Altafulla escolta ofertes per executar els projectes de la Plaça dels Vents i l’Oficina de Turisme

L’Ajuntament d’Altafulla ha fet públic l’anunci de licitació del contracte d’obres per a l’execució del projecte d’urbanització de la Plaça…

9 hores fa

Esta web utiliza cookies.