fbpx
Dissabte, 2 de març de 2024
És notícia

Aprofita per ficar la rentadora, la llum és avui 22 euros més barata

El preu mitjà de l’electricitat en el mercat majorista caurà aquest dimarts un 8,96% respecte a ahir, situant-se així per sota de la cota dels 230 euros per megavat hora (MWh).

En concret, el ‘pool’ registra aquest dimarts un preu mitjà de 222,73 euros/MWh, gairebé 22 euros menys que els 244,67 euros/MWh d’ahir dilluns, que és el valor mitjà més alt registrat en el que va de gener, segons dades provisionals publicades per l’Operador del Mercat Ibèric d’Energia (OMIE) recollits per Europa Press.

Per trams horaris, el preu màxim de la llum per a aquest 18 de gener es donarà entre les 20.00 hores i les 21.00 hores, amb 244,67 euros/MWh, mentre que el mínim, de 193,99 euros/MWh, s’ha registrat entre les 5.00 hores i les 6.00 hores.

Respecte a fa un any, el preu del ‘pool’ per a aquest dimarts serà un 171% més car que el que es va registrar el 18 de gener de 2021, de tan sols 82,08 euros/MWh.

Els preus del ‘pool’ repercuteixen directament en la tarifa regulada –el denominat PVPC–, a la qual estan acollits gairebé 11 milions de consumidors al país, i serveixen de referència per als altres 17 milions que tenen contractat el seu subministrament en el mercat lliure.

L’encariment en els últims mesos en el mercat elèctric s’explica, principalment, pels alts preus del gas en els mercats i dels drets d’emissió de diòxid de carboni (CO₂), en màxims històrics en aquest any.

2021, L’ANY MÉS CAR
La llum va tancar 2021 com l’any més car de la sèrie històrica, amb un preu mitjà de 111,93 euros/MWh a causa de l’espiral alcista registrada en el ‘pool’ en el segon semestre.

El mes de desembre va registrar un preu mig mensual en el mercat majorista elèctric de 239,1 euros, el mensual més alt de la història després de superar en més de 39 euros els 200 euros/MWh del passat octubre.

El Govern ha ampliat fins al 30 d’abril la rebaixa dels impostos inclosos en la factura de la llum que paguen tots els consumidors amb la finalitat de pal·liar l’efecte negatiu que la pujada del preu de l’electricitat està causant en els ciutadans.

En concret, s’han prorrogat fins al 30 d’abril les rebaixes del 21% al 10% de l’IVA i de l’impost especial elèctric del 5,11% al 0,5%, mínim legal. No obstant això, la suspensió de l’impost de generació al 7% que paguen les empreses només es mantindrà, ara com ara, fins al 31 de març.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

11 milions de pobres, 2 milions i mig més que abans de la pandèmia

Notícia següent

El pregó de Sefa Bové obre els actes de la Festa Major d’Hivern a Constantí

Notícies relacionades