Fa mesos que la mascareta s’ha convertit en protagonista del nostre dia a dia a causa de la pandèmia del coronavirus, i més des que la majoria de comunitats autònomes han imposat la seva obligatorietat tant en espais oberts com tancats. De fet, comença a ser estrany -almenys en entorns urbans- veure a persones que vagin sense. Ara bé, que es porti la mascareta sobre de forma majoritària no vol dir que s’estigui utilitzant bé.
Metges, farmacèutics i altres especialistes del món sanitari alerten que, de vegades, seguim sense utilitzar el tapaboques de forma correcta.
És un error pensar que per portar mascareta ja estem protegits; és fonamental conèixer quant de temps podem utilitzar cada mascareta i canviar-la quan toqui perquè seguim protegint-nos i protegim als del nostre voltant”, diu Reme Navarro, farmacèutica i cofundadora de Mifarma.
Assegura que, segons les recomanacions del Ministeri de Sanitat, no és recomanable utilitzar les màscares quirúrgiques, higièniques i EPI (les FFP1, FFP2, i FFP3) més de quatre hores. Sarabia apunta que si la mascareta s’usa a intervals (per exemple quan es surt a comprar) i està en bon estat pot “estirar” fins a les 8 o 12 hores d’ús, “però si s’humiteja de suor o saliva, s’ha de rebutjar de immediat “. I el mateix ha de fer-se si la mascareta es deteriora per altres motius, com estar al sol.
La manipulació
Perquè, per simple que sembli, la majoria d’errors que arrisquen la protecció i l’eficàcia de la mascareta es comentin al posar-la i treure-la. Per exemple, tocant la mascareta per la part de la roba. O no rentant-se les mans abans de col·locar-la o de retirar-la. O deixant buit pel nas o per la barbeta perquè entre l’aire…
Basant-se en les indicacions de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), Navarro aconsella seguir el següent procediment a l’hora de col·locar, retirar i manipular la mascareta:
1. Rentar-se les mans amb aigua i sabó o gel desinfectant abans de col·locar-se la mascareta.
2. Tocar la mascareta únicament per les gomes o cintes que van a les orelles o al capdavant.
3. Evitar tocar la mascareta mentre es col·loca i, en cas de fer-ho, assegurar-se haver-se rentat les mans. I un cop col·locada, comprovar que cobreix bé nas i boca, evitant que quedin espais.
4. Si la mascareta s’humiteja, canviar-la i no reutilitzar més.
5. Al retirar-la, començar per darrere evitant tocar la part davantera de la mascareta, subjectant per les cordes o gomes i sempre després d’haver-se rentat les mans.
6. La mascareta rebutjada s’ha de guardar en una bossa o recipient tancat i tornar a rentar-se bé les mans amb aigua i sabó o amb una solució desinfectant.
Els Bombers de la Generalitat han desplegat avui 19 dotacions en la recerca d'un home desaparegut a Cubelles, una operació…
El nou bar de la casa del poble, és a dir, el bar situat al centre de la plaça del…
Barcelona ha inaugurat aquest dijous un nou pol d'activitat i experimentació per a empreses tecnològiques que treballen en el sector…
La vuitena edició de la Jornada de governança del litoral celebrada a Vilanova s'ha basat en l'adaptació al canvi climàtic…
El departament de Territori, Habitatge i Transició Ecològica incorporarà a partir d'aquest dilluns 26 de maig una nova expedició per…
Torna la tercera edició del projecte esportiu “Fent Via” que se celebrarà el pròxim 7 de juny de 2025, i que cada…
Esta web utiliza cookies.