Un total de 13 persones han mort en accident de trànsit a les carreteres catalanes durant el juliol, vuit menys que l’any passat en el mateix mes, segons ha informat el Servei Català de Trànsit (SCT). Des del gener, les víctimes mortals són 80, un 13% menys que l’any passat, en 73 accidents. Es manté una reducció de les víctimes dels col·lectius vulnerables, amb 33 víctimes en els primers set mesos de l’any, mentre que el 2023 n’eren 43.
Del total, 28 són motoristes, quatre vianants i un ciclista. En canvi, ha augmentat la sinistralitat dels accidents mortals amb furgoneta implicada, amb vuit víctimes, quan l’any passat no va haver-n’hi cap. També hi ha hagut 485 ferits greus des del gener.
La proporció de motoristes morts respecte al total continua sent d’una tercera part, en concret el 35%, ja que són 28 motoristes de 80 víctimes. En el mateix període de l’any passat van morir 32 motoristes, per això Trànsit parla de “lleugera contenció” de la sinistralitat d’aquests col·lectius.
Pel que fa als vianants, s’ha passat de 10 persones atropellades l’any passat a quatre aquest any. Finalment, fins al juliol ha mort un ciclista, mateix nombre que l’any passat.
Pel que fa al tipus de sinistre, dels 73 accidents mortals, 23 van ser sortides de via, 22 xocs frontals i 12 xocs laterals.
Per demarcacions, la reducció de la sinistralitat es manté a la majoria si es compara amb l’any passat. Barcelona, amb 35 víctimes, és la que registra major mortalitat, tot i que hi ha cinc víctimes menys que l’any passat. Les comarques amb més víctimes han estat el Bages (7), el Maresme (6) i l’Anoia (4). Al juliol han mort cinc persones en carreteres de la demarcació.
La segueix Tarragona, amb 19 víctimes mortals -dues al juliol-, cinc menys que l’any passat; Lleida, amb 14 víctimes -2 al juliol-, les mateixes que el 2023; i Girona, amb 12 morts -4 al juliol-, dues menys que en el mateix període del 2023.
Per sexe, 67 de les víctimes mortals eren homes i 13 dones. A més, la majoria eren els que conduïen el vehicle en què viatjaven.
Pel que fa a l’edat, gairebé la meitat tenien més de 55 anys. Les dues franges que acumulen més morts són de 45 a 54 anys i la de 55 a 64 anys, amb 15 i 17 morts respectivament.
Si s’observen les carreteres amb més accidents, la C-37 encapçala la llista amb set víctimes mortals, tres de les quals en un mateix accident a Castellfollit del Boix. En segon lloc hi ha l’Eix Transversal (C-25), amb cinc morts i després l’A-2, l’N-II, la C-12 i la T-310, amb tres morts cadascuna des del gener.
En el cas de l’AP-7, hi ha hagut dues víctimes mortals al Vendrell i Castellví de Rosanes, quan l’any passat van ser vuit en el mateix període. Els dos morts eren camioners.
En conclusió, 52 de les 80 víctimes mortals es van accidentar a la tarda o a la nit i els caps de setmana i els festius acumulen més de la meitat de les víctimes.
L’afectació de l’apagada general al sector de la restauració de Tarragona ha afectat de manera desigual. Els restaurants asseguren que…
El Govern espanyol ha decidit aprofundir en la investigació de l'apagada elèctrica massiva que va afectar el país aquest dilluns,…
El sector d'atenció a les persones grans amb dependència ha recuperat la normalitat després de l'apagada elèctrica generalitzada, segons ha…
La Comissió Europea ha assegurat que prendrà "mesures" per prevenir apagades generals com la que es va produir aquest dilluns…
L’Escola d’Hoteleria i Turisme de Cambrils i l’Escola de Dansa del Centre de Lectura de Reus organitzen la segona edició…
Ahir a la nit, un incendi va cremar diversos contenidors al carrer Narcís Monturiol de Vilanova i la Geltrú, causant…
Esta web utiliza cookies.