Escalfa motors l’edició més atípica del Mercat de Música Viva de Vic a causa de la covid-19

Grups com Nerea Bassart Trio, Carlos Sarduy i Renaldo&Clara enregistren els concerts que es podran seguir en línia

Pla general de l’actuació de Nerea Bassart Trio. Imatge del 25 d’agostd el 2020. Foto ACN
El Mercat de Música Viva de Vic (MMVV) ha començat a enregistrar els concerts de la 32a edició, que es podran seguir en línia del 14 al 19 de setembre. A causa de la covid-19, el festival celebra enguany la seva edició més atípica, i és que dels 52 concerts que es faran, una quarantena seran a través d’Internet.
Oriol Roca, codirector artístic del MMVV, ha ressaltat, com a punt positiu de les propostes en línia, que “per un artista tenir un concert enregistrat i poder-lo ensenyar als altres és una molt bona eina de treball”. Alguns dels grups que enregistren els concerts aquest dimarts són Nerea Bassart Trio, Carlos Sarduy i Renaldo&Clara. Bassart ha agraït que el festival se celebri i ha apuntat que “és millor renovar-se que morir”
La 32a edició del MMVV combinarà les actuacions en línia amb els concerts presencials. El gruix d’actuacions, però, serà a través d’Internet amb una quarantena d’estrenes. Es tracta d’actuacions que es graven en alta qualitat i que s’oferiran primer als professionals i després al públic general, del 14 al 19 de setembre, a través del web del mercat.

Roca ha detallat que els concerts estan gravats per cinc càmeres diferents –tres operadors de càmera i dues càmeres fixes- i ha afirmat que, de moment, estan “molt contents” amb el resultat. A més, assegura que han rebut “molt bon ‘feedback'” per part dels artistes. “Els artistes ho reben molt bé perquè és un punt de llum en un moment de molta inactivitat”, ha explicat Roca.

De fet, pel codirector artístic del Mercat aquesta “no és la situació desitjada, però és la que tenim” i, per això, considera que “el millor que podíem fer era oferir una eina útil per poder treballar i, si no es poden veure els concerts presencialment, doncs almenys que es puguin gaudir des de casa amb un bon so i una bona imatge”. Amb les gravacions que es fan, creu Roca, “els artistes poden plasmar la seva posada en escena i el públic i professionals es poden fer una idea molt clara de l’espectacle”.

Els responsables del Mercat també han sabut treure el punt positiu d’aquesta edició tan atípica i creuen que la versió en línia també té alguns avantatges com que els artistes “disposaran d’un vídeo per poder treballar en un futur, i tindrem més xerrades i presentacions de projectes, ja que no estarem limitats per un horari”. A més, assegura que estan treballant perquè alguns aspectes d’aquesta edició quedin de cara al futur.

“És millor renovar-se que morir”

Aquest dimarts s’enregistren algunes d’aquestes actuacions com les de Nerea Bassart Trio, Carlos Sarduy i Renaldo&Clara. En el cas de Nerea Bassart Trio, la covid-19 va estroncar la presentació del primer disc de la formació penedesenca.

Al febrer van treure el disc ‘Soroll’, format per onze temes, però la pandèmia va obligar-los a anul·lar la presentació del treball. Per això, estan molt agraïts amb el Mercat de Vic i han lamentat que “sigui la cultura el primer que s’hagi tancat, tot i que és on hi ha més mesures de seguretat”. Sobre el nou format del MMVV, han apuntat que “sempre és millor renovar-se, que no morir”.

Per la seva banda, el trompetista i percussionista cubà Carlos Sarduy, ha ressaltat que l’esforç que està fent el MMVV és “vital per a la cultura i la humanitat, perquè sense cultura no som res”. Sarduy ha lamentat que la crisi de la covid-19 ha frenat molts projectes culturals i, en concert, ell ha hagut de cancel·lar molts dels concerts que tenia programats per la gira a Amèrica.

Espectacles en línia i en viu

L’edició d’enguany del Mercat combinarà les actuacions en línia amb els concerts en viu, malgrat que el gruix principal serà a través d’Internet. De fet, l’espectacle inaugural serà virtual i anirà a càrrec de Maria Arnal i Marcel Bagés, que presentaran el seu nou treball ’45 cerebros y 1 corazón’ el proper 13 de setembre al vespre. En concret, les actuacions enregistrades en exclusiva pel Mercat de Música Viva de Vic durant els mesos d’agost i setembre a l’Atlàntida de Vic s’estrenaran del 14 al 19 de setembre a través de la pàgina web del MMVV. Cada dia s’oferiran uns 8 concerts. Els professionals els tindran disponibles en exclusiva, 24 hores abans que es pengin a la graella per tot el públic.

Pel que fa als concerts en viu, se n’han programat una dotzena a quatre espais diferents: la Plaça dels Màrtirs, la Bassa dels Hermanos, el Parc Jaume Balmes i l’exterior de l’Atlàntida. Una de les novetats serà que els concerts de l’Atlàntida seran 100% accessibles i es podran seguir a través del llenguatge de signes.

Roca ha explicat que, a dia d’avui, les mesures per la covid-19 “no afecten al plantejament dels concerts en viu”, tot i que ha deixat clar que “caldrà esperar a veure com evoluciona la pandèmia, ja que el més important és la salut”. Tot i això, Roca ha matisat que “creiem que si s’organitza bé, la cultura pot ser segura i no és un lloc d’especial contagi si es respecten totes les mesures”.

De la programació presencial, destaquen les propostes de Pau Vallvé, Blaumut, Gemma Humet, El Pot Petit, o el duo Ana Rossi & Marta Roma. En aquest sentit, el codirector artístic del mercat ha explicat que enguany han hagut de fer un esforç per “vigilar de no programar propostes que tinguin una convocatòria de públic molt desmesurada i molt dirigida a un públic jove, que sembla que és on s’està dient que hi ha menys consciència en relació a la covid-19”.

Professionals

Pel que fa les activitats adreçades als professionals, enguany es faran de forma virtual de dilluns 14 al divendres 18 de setembre. Roca ha explicat que el ritme d’acreditacions és bo i ha dit que a hores d’ara ja hi ha mig miler de professionals inscrits. A diferència d’altres edicions, enguany l’activitat professional es durà a terme de dilluns a divendres –habitualment era de dimecres a dissabte-, ja que, tal com ha explicat Roca, “si estàs a casa o a l’oficina, tres dies d’activitat intensa és difícilment digerible i difícil de conciliar”.

En concret, les activitats professionals s’estructuraran a partir de quatre eixos. El primer són concerts gravats en exclusiva pel MMVV en alta qualitat i realitzats amb vàries càmeres, que es podran visionar -amb lliure accés- a través de la web, i que seran estrenes. El segon eix són els ‘pitchings’ amb els quals les empreses del sector podran exposar, a través de sessions de zoom i de vídeos que es podran consultar a l’àrea professional, les propostes i novetats dels seus catàlegs.

El tercer eix són els webinars que combinaran sessions de gran format amb continguts d’interès per un ampli sector de la indústria musical. I el quart són els ‘speed meetings ‘, cada dia se’n faran sessions, de forma virtual, amb professionals de la música nacionals com internacionals.

A nivell internacional, el MMVV ha acordat col·laboracions amb diverses associacions i institucions com l’INAMU (Instituto Nacional de Musica Argentina), que presentarà una selecció de 20 empreses argentines en les sessions de pitchings; l’Institut Ramon Llull, amb qui s’organitzaran reunions amb programadors de l’associació internacional de festivals Forum of World Wide Music Festivals i amb programadors de l’associació europea de sales de música en directe, Live Europe.

Impacte econòmic per la ciutat de Vic

La regidora de Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Vic, Bet Piella, ha celebrat que el MMVV hagi mantingut també una part presencial perquè “dona vida a la ciutat”. En aquest sentit, Piella ha dit que “és evident” que enguany l’impacte del festival en els comerços i hotels de la ciutat serà menor, però ha posat de relleu que s’està ajudant al sector cultural que “ho està passant molt malament, i estem donant molta feina a un sector que està patint molt”.

Sobre els cribratge massius que es faran a la ciutat de Vic a partir d’aquest dimecres, Piella ha dit que la situació a la capital d’Osona i a la Catalunya Central “és millor que en d’altres zones de Catalunya”, tot i que ha deixat clar que “és evident que hem d’estar amatents al dia a dia”.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

L’alumnat farà entrades “esglaonades i en grups” als centres escolars

Notícia següent

Es prendrà la temperatura als estudiants a la tornada a les aules

Notícies relacionades