Divendres, 29 de març de 2024
És notícia

S’amplia el conveni entre l’Ajuntament de Manresa i AMPANS pel projecte de recuperació de varietats autòctones de vinya al Bages

Avatar photo

L’acord s’emmarca dins el projecte col·laboratiu de recuperació de ceps de les vinyes de la Torre Lluvià entre l’Ajuntament de Manresa, la fundació AMPANS i el Consell Regulador de la DO Pla de Bages

L’Ajuntament de Manresa i la fundació AMPANS han ampliat el conveni del projecte de recuperació de varietats de vinya als terrenys agrícoles de la Torre Lluvià. Aquest divendres s’ha dut a terme una visita a la vinya, que ha comptat amb la presència del regidor de Ciutat Verda, Pol Huguet Estrada, el president  de la fundació AMPANS, Sebastià Catllà Calvet, i el president de la DO Pla de Bages, Joan Soler Playà.

El nou acord inclou l’ampliació del terreny, amb 10.335, 87 m² més, que es destinaran a pràctiques experimentals per fer vinya productiva. L’acord també integra noves tècniques de maneig de la vinya per promoure la biodiversitat i afavorir la presència d’espècies de flora i fauna. En aquest sentit, la manera com es gestiona el cultiu pot condicionar la biodiversitat que habita dins del camp o que en fa ús de manera puntual. La major part de les espècies dels ecosistemes terrestres depèn del sòl i, per això, resulta necessari una gestió adequada del terreny que respecti la biodiversitat i que permeti obtenir una bona producció, tot mantenint un equilibri en el sistema.

Recordem que l’Ajuntament de Manresa va cedir el terreny a AMPANS, que fa el cultiu i vinificació en col·laboració amb el celler Collbaix i amb la DO Pla de Bages, que és la responsable de coordinar el projecte i fer l’assessoria.

El conveni permetrà fer un projecte de recerca de les varietats autòctones de vinya a la comarca del Bages i l’estudi de noves tècniques de cultiu i vinificació. Gràcies a això, ells cellers de la DO també podran obtenir noves bases de fusta per cultivar.

El regidor de Ciutat Verda, Pol Huguet, ha destacat el fet que es tracta d’un “projecte col·lectiu que compta amb el compromís de molta gent” i que pretén “recuperar vinyes autòctones, ajudar a promoure la biodiversitat i donar valor afegit al producte local”.

El regidor ha valorat molt positivament la feina feta durant aquesta primera fase del projecte, amb gairebé totes les varietats previstes plantades, i  ha exposat que la idea d’aquest nou acord és fer “vinya productiva amb quatre de les varietats”.

El president de la fundació Ampans, Sebastià Catllà, ha realçat la feina que ha dut a terme  l’Ajuntament per restaurar la Torre Lluvià i  millorar el seu entorn. “Hem recuperat una zona on anys enrere s’hi produïa vinya, cereal, oliveres i ametllers”, ha afegit. Catllà ha explicat que per a Ampans va ser tota una satisfacció entrar a formar part d’aquesta iniciativa i que “amb la col·laboració de tots serà un projecte fantàstic”.

El president de la DO Pla de Bages, Joan Soler, ha manifestat que des Consell Regulador se senten “portadors i custodis d’aquesta diversitat varietal que parla de la història de la comarca, tan lligada al conreu de la vinya”. Soler ha explicat que aquest projecte “va de recuperar paisatges, l’ofici vinculat al conreu de la vinya així com un valor d’identitat que acaba donant un patrimoni sensorial”.

Finalment, el president de la DO ha destacat que aquesta iniciativa està fent possible recuperar varietats molt antigues i ha afegit que, tot i que encara queda molt camí per recórrer, gràcies  a la col·laboració de l’Ajuntament, el coneixement dels cellers i el suport social i laboral de la fundació Ampans, el projecte serà del tot madur d’aquí a cinc anys.

Projecte de recuperació de varietats autòctones al Bages

El projecte de recuperació de varietats autòctones al Bages té per objectiu convertir els terrenys de la Torre Lluvià en un camp experimental per a la recuperació de varietats antigues a la comarca.

Es tracta d’un projecte col·laboratiu entre l’Ajuntament de Manresa, el Consell Regulador de la DO Pla de Bages i la fundació AMPANS, que es va engegar l’any 2018.

L’Ajuntament de Manresa va cedir el terreny a AMPANS, que fa el cultiu i vinificació en col·laboració amb el celler Collbaix i la DO Pla de Bages, que és la responsable de coordinar el projecte  i fer l’assessoria.

L’acord preveia que la plantació es fes en dues fases: una primera, l’any 2018, en què es van plantar ametllers, oliveres i una part de vinya a la part nord-est de la finca, i una segona l’any 2019, en què es va plantar vinya al sector sud-est dels terrenys de la Torre Lluvià.

La DO Pla de Bages és la primera del territori català que posa en marxa un projecte de recuperació de varietats d’aquestes característiques. Es tenen identificades més de vint-i-cinc varietats autòctones, no totes exclusives del Bages. De moment, se’n recuperaran nou: Pansera, Turbat, Cap pelat, Malvasia manresana, Moscatell del país, Pansa, Negrelló Cap negre. De fet, per a algunes el nom encara és provisional. Pel que fa a l’olivera, es recuperaran les varietats anomenades Vera, Verdal i Corbella, que es troben entre les majoritàries històricament al Bages.

La Torre Lluvià

La Torre Lluvià va ser adquirida per l’Ajuntament de Manresa l’any 2012. Seguidament, es va dur a terme un procés per aturar-ne la degradació, evitar l’esfondrament i aconseguir la seva recuperació.

Les obres van incloure una neteja del pati i condicionament del paviment, la restauració de les portes de forja del pati així com la retirada de fibrociment de les cobertes, entre altres accions.

Des de l’any 2018, l’equipament està obert al públic tots els diumenges i festius al matí. Actua com a centre d’interpretació i difusió de l’Anella Verda de la ciutat i dels seus espais més representatius i s’hi duen a terme visites guiades on els visitants poden veure exposicions permanents així com conèixer què s’amaga a l’interior d’aquesta casa modernista.

Una prova pilot per millorar la biodiversitat de l’entorn: projecte per a la conservació de la fauna amenaçada de secà del Bages

L’Ajuntament de Manresa i l’entitat Bages Biodiversitat van engegar un projecte per millorar la biodiversitat de l’entorn del Canyet del Muladar, una finca de propietat municipal de més de 7.000 m² situada entre Sant Iscle i Joncadella. També amb la voluntat de protegir la fauna amenaçada de secà i donar a conèixer l’existència d’espècies protegides que viuen al voltant de la ciutat de Manresa.

El projecte, valorat en prop de 10.000 € i finançat en un 70% per la Generalitat de Catalunya a través de la subvenció als Espais Naturals de Catalunya i en un 30%  per l’Ajuntament de Manresa, es va plantejar conjuntament amb Bages Biodiversitat.

A banda de millorar l’hàbitat agrícola per poder afavorir les condicions de les espècies que se’n beneficien, el projecte s’està duent a terme també amb l’objectiu de donar a conèixer l’existència d’espècies protegides i els beneficis per la biodiversitat de les pràctiques agràries sostenibles entre la ciutadania. Els treballs que s’han realitzat són: la creació de refugis per a fauna, la creació de marges i naturalització dels existents, la gestió de la coberta herbàcia, així com seguiments periòdics de l’evolució de la fauna i els beneficis de cada actuació.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Tremp programa uns ‘Tastets de Fira’ per al cap de setmana del 8 i 9 de maig

Notícia següent

Altafulla celebrarà Sant Jordi amb una fira limitada amb nou parades

Notícies relacionades