Montserrat Venturós, alcaldessa de Berga: “Tota aquesta situació es viu amb molta angoixa”

Avatar photo

 

La tercera onada de la Covid-19 ens està deixant imatges d’hospitals saturats. Les dades a Berga estan lluny de la primera onada, però els casos són més greus. Quin protocol seguiu des del consistori per informar a la població sobre l’estat de la pandemia?
Des de l’Ajuntament fa aproximadament quatre mesos que es fa una roda de premsa setmanal, cada dilluns, per la televisió del berguedà on s’informa sobre quina és la situació de la pandèmia a la ciutat. Donem dades i informem sobre l’hospital, les dues residències, el CAP i les restriccions que hi ha en matèria de governació. Aquesta roda de premsa es fa en directe i, a més, es fa en format notícia per passar-la a la televisió del berguedà durant el dia perquè la gent pugui estar informada de l’actualitat.

La residència Sant Bernabé va patir un brot de Covid-19 on diversos usuaris i treballadors van donar positiu i quatre persones van perdre la vida. Com a alcaldessa i màxim representant, com ha estat gestionar aquesta situació?
Gestionar aquesta situació és molt dur. Veníem d’una primera onada en la qual jo era presidenta de l’Hospital i vaig haver de delegar el que feia referència a les dues residències de l’hospital al regidor i company de drets socials, Ivan Sánchez. Durant la primera onada hi va haver un primer brot molt fort a la residència privada on vam haver d’estar al peu del canó cada dia. En aquesta segona onada l’afectada ha estat la residència Sant Bernabé, que a la primera onada estava totalment neta. Tota aquesta situació es viu amb molta angoixa. És una situació excepcional i s’ha de tenir en compte que més enllà de la part de la salut, pel que fa al virus, hi ha tota la part emocional. Saber que tens a les persones aïllades a la seva habitació, sense poder parlar i estar amb els éssers estimats és una situació molt dura, sobretot per a les famílies. Lamentem molt les defuncions que s’han produït a causa de la Covid-19.

La pandèmia està suposant un daltabaix en qüestions sanitàries, socials i econòmiques. En aquest darrer aspecte és evident que la restauració està sent un dels més tocats. A tot això, se li ha de sumar una pujada de l’IBI i de la taxa de la brossa, mesura que els restauradors no han vist amb bons ulls. Com justifica aquest increment en aquests moments tant complicats per al sector?
L’Ajuntament ha fet un treball exhaustiu durant un any i mig i s’han depurat tots els comptes d’ençà de l’any 1978, i s’ha vist una realitat econòmica que dificultava poder garantir drets que són bàsics. S’ha fet aquest augment tot, i no ser el moment òptim, però s’ha de ser valent a l’hora de prendre aquest tipus de decisions que són contràries a la voluntat popular, però que són absolutament necessàries. Sense aquest augment l’Ajuntament no camina, i necessita aquests ingressos per poder garantir tots els drets que un Ajuntament ha de garantir als seus ciutadans.

Per altra banda, la ciutadania va recollir firmes per evitar aquesta pujada,  però des de l’Ajuntament s’ha dit que és imprescindible fer-ho. Creu que la població ho enten?
Des de la Regidoria d’Hisenda s’ha fet una bona explicació a través d’articles d’opinió i d’una entrevista en exclusiva en relació amb aquesta qüestió. S’ha explicat, i s’ha d’entendre que l’Ajuntament és un ens públic de tots i de totes, i que de tothom depèn que aquesta ciutat es pugui desenvolupar d’acord amb les voluntats i també amb els drets i obligacions que els veïns i veïnes han de tenir.

L’Ajuntament, conjuntament amb l’entitat BergaComercial, vau dur a terme una campanya per donar suport al comerç local. Es va fer una injecció de 10.000 euros en vals de descompte de 10, 20 o 40 euros per comprar al comerç de proximitat de Berga. Per què creu que són importants aquests tipus de campanyes?
Són bàsiques per recollir tot allò que té a veure amb el comerç i mantenir aquest filtre de compra dins de la mateixa ciutat. És necessari que hi hagi aquest acompanyament entre una institució i les associacions que treballen a la incentivació del comerç. La campanya ha funcionat molt bé, i fins al 28 de febrer encara hi ha temps per gastar aquests vals. De moment, ja s’han repartit 32.000 euros en vals que s’han quedat en el comerç berguedà. 

Per altra banda, s’ha fet una injecció de 30.000 euros a entitats del tercer sector, 40.000 euros per la promoció econòmica i reactivació del comerç local i la restauració, així com ajudes als centres de bellesa que van haver de tancar. Des de la Regidoria de Promoció Econòmica s’ha fet una feina ingent per poder tractar aquest pla de xoc que ha vingut acompanyat del suport i l’ajuda de la totalitat de la corporació.

A banda, de la campanya del comerç local, es va dur a terme també un pla de xoc de 40.000 euros per subvencionar projectes d’entitats socials. Com ha estat la rebuda d’aquest projecte?
La rebuda ha estat molt positiva, però ara hem de pensar de cara al 2021 i veure com formularem aquest seguit d’ajudes que s’hauran de donar i posar sobre la taula perquè la pandèmia i les restriccions continuen, i aquestes afecten a la situació econòmica dels comerços, establiments de restauració, etc. Per tant, tenim la vista posada al 2021. Hem de veure com sortim d’aquesta situació que, esperem sigui aviat. 

L’Associació Catalana de Ràdio (ACR) va denunciar l’intent de privatitzar, per part del govern, les emissores locals, en la que està inclosa la del seu municipi. Des de l’Ajuntament s’han posat en contacte amb algú per saber més sobre aquesta informació?
No, de moment això ho porta el regidor de comunicació, Ivan Sánchez. A Berga no hi ha ràdio des de fa 6 anys, i el que s’està intentant, mitjançant la regidoria de comunicació, és poder reactivar aquest servei.

Abans d’acabar i canviant radicalment de tema, Berga té la gran sort de comptar amb un restaurant amb estrella Michelin. Què significa això pel poble?
Poder tenir elements de restauració que són premiats per una gastronomia diversa i potent és molt important. Totes aquelles activitats gastronòmiques que donen a conèixer el nostre territori des de la vessant culinària és imprescindible, i més tenint en compte que vivim en una terra que gastronòmicament té una potència immillorable, i això és un bon reclam.

 

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

La CUP proposa mesures per a les demandes dels treballadors de l’Ajuntament

Notícia següent

El risc de rebrot continua baixant a Catalunya

Notícies relacionades