Montserrat recuperarà dilluns vinent el funicular de la Santa Cova després de dos anys tancat

La previsió era posar-lo en marxa per Setmana Santa, però la pandèmia en va retardar els treballs

El funicular de la Santa Cova en el moment en què és aixecat per una grua. 7 de juliol de 2020. ACN
A partir de dilluns vinent i després de dos anys, el Funicular de la Santa Cova de Montserrat tornarà a funcionar. L’aparell s’havia enviat a Itàlia per renovar-lo i la previsió era posar-lo en marxa per Setmana Santa, però la pandèmia en va retardar els treballs. La capacitat del renovat aparell continua sent la mateixa: unes 40 persones, però ara els passatgers guanyaran en comoditat i seguretat. La previsió és que atengui unes 120 persones per hora amb un servei cada 20 minuts. El mateix dilluns també s’estrenaran el nou mirador de Sant Joan i el centre d’interpretació del Geoparc de la Catalunya Central i del Parc Natural de la Muntanya de Montserrat.
El Funicular de la Santa Cova tornarà a funcionar després de dos anys durant els quals s’ha realitzat una revisió a fons de la infraestructura per a millorar-ne les prestacions i modernitzar-la. Les tasques han consistit en la renovació dels bastidors de les caixes així com de l’estructura de la via. Per a fer-ho possible, FGC ha invertit 2,3 milions. Encara hi ha prevista, però, una segona fase que consistirà en la renovació de la sala de màquines, amb una inversió de 2,2 milions
L’aparell, que connecta el Monestir de Montserrat amb el camí de la Santa Cova, es va tornar a instal·lar a Montserrat el 7 de juliol passat, i des de llavors ha estat en període de proves. Recorre un traçat de 262 metres i supera un desnivell de 118 metres en un indret envoltat de natura i història.

El funicular pot transportar fins a 40 persones per viatge amb una freqüència de 20 minuts. Per tant, pot arribar a dur 240 persones cada hora. Inicialment, però, està prevista una gestió del servei amb un sol cotxe i una oferta comercial de 120 persones/hora Cal recordar que el rècord històric de visitants a la Cova va ser l’any 2014, amb 170.885. L’any 2017, previ al tancament, es va arribar a la xifra de 150.921 visitants.

El centre d’interpretació del Geoparc
En paral·lel, el mateix dilluns obrirà el nou mirador de Sant Joan, ubicat a l’estació superior del Funicular de Sant Joan. Situat a gairebé 1.000 metres d’altitud, aquest mirador permet una perfecta observació de Montserrat i compta amb un centre d’interpretació del Geoparc de la Catalunya Central i del Parc Natural de la Muntanya de Montserrat.