Manresa crea un ‘hub’ per posar la innovació tecnològica al servei de la medicina

Entre els projectes engegats hi ha des de pròtesis en 3D a un software que permet comunicar-se amb la mirada

Una dona amb unes ulleres 3D. ACN

Manresa vol convertir-se en pol de referència en innovació tecnològica al servei de la medicina. La Fundació Althaia, la Fundació Universitària del Bages – UManresa i l’empresa Avinent han sumat esforços per crear MAP+, un ‘hub’ que té com a objectiu principal aprofitar els darrers avenços tecnològics per millorar la sanitat i la salut de les persones.

En l’actualitat ja s’està treballant en projectes relacionats amb la tecnologia 3D, que permeten des de crear pròtesis a planificar una intervenció quirúrgica més precisa i, per tant, més segura pel pacient. També s’estan dissenyant softwares que permeten des de comunicar-se amb la mirada a evitar caigudes.

Segons el director general d’Althaia, Manel Jovells, la covid-19 ha estat “clau” per impulsar uns projectes que “s’estaven coent” i que han permès configurar el nou ‘hub’. Les tres institucions són el fil conductor, però hi intervenen diverses empreses i la porta està oberta “perquè s’hi sumin més”, afegeix el responsable de la FUB, Valentí Mratínez. I tot plegat amb un mateix objectiu aprofitar els avenços tecnològics i desenvolupar-los per millorar la salut i la sanitat de les persones.

Jovells posa com a exemple els beneficis que té la tecnologia 3D. “Per exemple un quiròfan, aquestes innovacions tenen a veure amb la preparació quirúrgica”, explica, tot assegurant que la impressió 3D “ens permet planificar millor la intervenció i, per tant, fer-la més de pressa i amb més seguretat pels pacients”.

A més de millorar l’atenció dels pacients, el nou MAP+ també pretén impulsar l’emprenedoria, augmentar la competitivitat de les empreses del territori, generar llocs de treball qualificats, retenir talent i fomentar la docència i la recerca vinculada a les noves tecnologies. Per això el projecte busca la col·laboració de diferents agents del territori per introduir millores en la medicina i en l’atenció personalitzada de la comarca que es puguin traduir en beneficis per a la societat. “És l’inici d’un projecte de llarg recorregut, un element tractor perquè aportin coneixement i la idea seria complementarietat de tots els actors”, aprofundeix Martínez.

També Albert Giralt, director general d’Avinent, creu que la implicació del territori és clau. “Creiem que el territori ha de fer apostes i ara hi ha elements diversos que ho fan òptim perquè si afegim empreses que generin ocupació i riquesa, tot plegat pot deixar-nos en una situació molt privilegiada i única al país”, apunta.

Les principals línies de treball de MAP+ són el ‘Tech experience’, per desenvolupar, testejar i validar la tecnologia; la col·laboració amb empreses de tecnologies mèdiques; l’educació, docència i formació; la innovació, recerca, captació i retenció de talent; i la col·laboració amb centres d’atenció sanitària, sociosanitària i d’atenció a la dependència per adequar l’aplicabilitat de la tecnologia i establir plans en relació amb aquella que és més adequada en cada cas.

La tecnologia 3D

Entre els projectes que ja són una realitat n’hi ha de relacionats amb la tecnologia 3D. Avinent, Althaia i la FUB treballen conjuntament en un projecte que busca aprofitar l’ús de softwares de disseny, d’impressores i escàners 3D, de visors personalitzats, de la realitat virtual i de la realitat augmentada per fer diagnòstics més precisos i de més qualitat a partir de les imatges obtingudes d’un TAC o d’una ressonància magnètica.

Aquest fet, asseguren, permet millors planificacions quirúrgiques i models anatòmics i instruments personalitzats segons les necessitats i tractaments del pacient. Entre els beneficis hi ha una reducció del temps d’estada a quiròfan, i per tant, de menys dolor i menys risc de patir alguna infecció.

Un altre dels treballs creats des del MAP+ -conjuntament NutriAlth3D, Natural Machines, Sosa, Cimti, Althaia, la FUB i la Joviat- és com utilitzar la tecnologia 3D per proporcionar una dieta personalitzada i segura per a aquelles persones amb disfàgia o que tinguin dificultats de deglució, per tal de millorar-ne la seva qualitat de vida i el seu estat nutricional.

Comunicar-se amb la mirada

Entre els projectes que s’estan treballant hi ha el de Liberia Community, adreçat a persones que no poden parlar. Utilitza un software que permet que, a través de la mirada de la persona, es pugui comunicar amb els professionals sanitaris o socials. D’aquesta manera, s’aconsegueix disminuir l’angoixa de no poder comunicar-se amb els professionals i la família.

Evitar caigudes

Robbie, Althaia i la FUB impulsen un projecte per millorar la seguretat dels pacients a través de la intel·ligència artificial. Es tracta d’un software que, mitjançant la instal·lació d’unes càmeres a les habitacions i als corredors de l’hospital, identifica a les persones mitjançant el reconeixement facial, el moviment i el control de les emocions, fet que pot ajudar a prevenir caigudes dels pacients que hagin estat diagnosticats amb risc de caiguda important, evitant així complicacions, i lesions.

Cura a les persones a través de la robòtica social i la intel·ligència artificial

Yasyt Robotics, Althaia i la FUB han creat uns dispositius de veu intel·ligents amb material lúdic, didàctic, espiritual, interactiu i d’assistència sanitària que serveixen per a donar suport al personal dels centres assistencials, en els seus procediments, així com els indicadors de seguretat que s’estableixin. Es basa en el sistema que té integrat l’Alexa, que permet interactuar, comunicar i demanar suport tant als professionals com als mateixos pacients.

De llit a cadira de rodes

Bitbrain, Althaia i la FUB han ideat un llit robotitzat que es transforma en cadira de rodes. El seu software permet realitzar diferents accions de canvis posturals, evitant les possibles aparicions de les úlceres per decúbit als pacients i lesions innecessàries de manipulació als professionals. També disposa d’una alarma de control de caigudes de la persona afectada.

Evitar desplaçaments

Zerintia, Vodafone, Althaia i la FUB han creat un software amb un sistema de càmeres integrades als portàtils, als mòbils, i a les tauletes. Es comparteix en temps real un vídeo i un àudio i, gràcies a la realitat augmentada, es facilita el suport i l’execució d’activitats en remot. L’objectiu és facilitar la comunicació entre metges, pacients, infermeres, cuidadors sanitaris, especialistes, experts d’empreses, etc., per tal de compartir coneixement i evitar i resoldre problemes en temps real.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

L’Ajuntament del Vendrell descarta habilitar una platja per a gossos

Notícia següent

Detectats diversos positius en el cribratge als menors de 40 anys de Deltebre

Notícies relacionades