La PAHC Bages fa “reviure” un bloc abandonat a Manresa per acollir sis famílies vulnerables

L'edifici, propietat d'un fons voltor, estava amb les obres sense acabar i les instal·lacions pendents

Participants a la manifestació del Primer de Maig a Manresa davant de l'edifici ocupat. PAHC BAGES

La PAHC Bages va ocupar, el Primer de Maig, el seu vuitè edifici a la ciutat. En entrar-hi, però, es van trobar que l’immoble, propietat d’un fons voltor, es trobava en un greu estat de deixadesa, amb les obres a mig acabar i amb les instal·lacions pendents. Des de llavors, els membres del col·lectiu no han parat de treballar per adequar-ho per fer-lo habitable. De dins han tret una tona i mitja de runa. “Estava brut, deteriorat, amb les portes que no es podien ni obrir, però ara almenys tindrem un sostre”, explica la Sayda Arévalo. Ella, el seu home i la seva filla seran els primers inquilins que tindrà l’edifici. Hi viuran sis famílies.

Fa quatre dies que els membres de la PAHC treballen sense parar al bloc. “El que estem intentant és salvar l’edifici, estava a punt de caure amb aigua que entrava per tot arreu”, explica l’Abderrahman Latrach, membre de la plataforma i probablement un dels primers que entrarà a viure al bloc. També ho faran la Sayda Arévalo i l’Allan Matute amb la seva filla. “Gràcies a la PAHC tindrem per fi un sostre”, agraeix ella.

El bloc, situat al carrer de Bambylor de Manresa i propietat d’un fons voltor, duia quasi una dècada buit. Des de l’ocupació, l’1 de Maig, no s’ha parat de treballar. S’ha retirat prop d’una tona i mitja de runa, netejat, i ara es treballa en la instal·lació elèctrica. També s’està pintant per mirar de treure les humitats.

La PAHC ha engegat una campanya per recollir diners per poder completar les tasques. De moment ja compten amb la complicitat dels veïns de la zona, que els hi han dut des d’aliments a sanitaris o calderes. “Aquest bloc duia deu anys buit i amb la necessitat d’habitatge que hi ha… em sembla perfecte”, assegura Xavier de Gregorio, que viu a l’edifici del costat. .

Famílies vulnerables

De moment, la PAHC ja ha acordat les dues primeres famílies que s’hi instal·laran. En el cas de la Sayda Arévalo i l’Allan Matute, tenien feina, però la pandèmia els ha passat factura. El llogater d’on vivien no ha volgut acceptar que paguessin més tard i estan pendents de ser desallotjats. L’ Abderrahman Latrach també està pendent de ser desnonat. Se li va acabar el contracte i la immobiliària no el va voler renovar. “Des que em van denunciar, em van arruïnar la vida”, explica. I és que la seva ordre de desnonament és amb data oberta. “Tot l’any de pandèmia hem patit per si ens podien fer fora en qualsevol moment”, relata.

La PAHC té una llarga llista de casos de persones que es troben en situacions similars, per la qual cosa ara hauran de decidir quines famílies ocupen els quatre pisos restants. El col·lectiu, però, alerta que cada setmana entren nous casos. Fins i tot, asseguren que n’hi ha que arriben derivats des dels Serveis Socials municipals i entitats com Càritas. Per això exigeixen a les administracions que facin alguna cosa per augmentar el parc públic d’habitatge i que les persones en situació de vulnerabilitat puguin accedir a lloguers socials. “No demanem res que no sigui humanitari i legítim: un lloguer que puguin pagar i en condicions de vida”, assegura Lídia Soler, una de les portaveus de la PAHC.