Divendres, 29 de març de 2024
És notícia

Manresa presenta els actes de la Festa de la Llum

Avatar photo

L’entitat administradora planteja actes pensats per fer arribar la festa a tots els públics i que inclouen també el foment de la cultura. Un escape room per la ciutat, un espectacle familiar, una trobada d’esbarts de tot Catalunya i un concurs de colles sardanistes, entre les propostes.

La ciutat de Manresa tornarà a viure una Festa de la Llum amb totes les lletres, recuperant molts dels actes que l’any passat es van haver de suspendre a causa de la pandèmia. Aquest dijous s’ha fet la presentació del programa, que ha anat a càrrec d’Anna Crespo Obiols, regidora de Cultura i Festes; Joan Manel Miquel Vallejo, president de l’Associació Misteriosa Llum; i Dolors Jané Feixas, vicepresidenta del Casal Cultural Dansaires Manresans, entitat a dministradora de la festa d’aquest d’enguany, coincidint amb el seu 75è aniversari. També hi ha assistit Georgina Mercadal Viñals, membre de la junta del Casal Cultural.

Tal com s’ha explicat, el Casal Cultural Dansaires Manresans ha proposat els actes pensant en un doble objectiu: fomentar la cultura i fer arribar la festa a tots els públics, pensant també en el públic familiar. Així, el diumenge 20 i el dilluns 21 de febrer (en diverses sessions) es farà un escape room per la ciutat en el qual els participants hauran de trobar un antic tresor de Lluís de Peguera. I per al diumenge 20 s’ha programat l’espectacle ‘Una carretada de contes’, recomanat per a infants a partir de tres anys. Pel que fa al foment de la cultura, el dissabte 19 de febrer hi haurà una trobada de cossos de dansa de la Roda d’Esbarts Catalònia, amb la participació d’esbarts d’arreu de Catalunya, i el diumenge 20 de febrer es far à el Concurs de Colles Sardanistes de la Llum, amb la col·laboració també de l’Agrupació Cultural del Bages i la Colla Sardanista Dintre el Bosc.

Durant la presentació, també s’ha explicat el nou plantejament que s’ha ideat per al ‘Misteri de la Llum, la Concòrdia i arribada de la Llum i l’Aigua al Monument de la Llum’, que el 2020 —just abans de la pandèmia— havia arribat a la seva 10a edició. Enguany, l’escenificació s’ha renovat amb la voluntat de donar-li un nou impuls que permeti obrir l’acte a nous públics. Així, es proposa una obra totalment nova: un espectacle de carrer, multidisciplinar, que parteix de la trobada de diversos llenguatges escènics, com el teatre i la dansa, i que sota la batuta de Toni Fornells Canal —autor del text del Misteri— comptarà amb la participació de la Colla Castellera Tirallongues, Geganters de Manresa, Centre Excursionista de la Comarca del Bages, Club Atlètic Manresa, Xàldiga Taller de Festes, esbarts manresans i escol es de dansa de la ciutat, entre d’altres. L’espectacle es desenvoluparà entre la plaça Infants i la Muralla, en un espai escènic ampli a cinc nivells.

Un pregó d’alçada a quatre mans

El Pregó de la Festa de la Misteriosa Llum serà enguany a quatre mans i anirà a càrrec de dos manresans amb carreres rellevants en seus camps: la Dra. Sònia Guedan Carrió —investigadora principal de l’Institut de recerca biomèdica August Pi i Sunyer (IDIBAPS), centre associat a l’Hospital Clínic de Barcelona— i Robert Guilanyà Jané, enginyer aeroespacial al Centre Europeu d’Operacions Espacials.

Sònia Guedan Carrió (Manresa, 1980) és llicenciada en Farmàcia per la Universitat de Barcelona (2003) i doctora també per la Universitat de Barcelona (2009). Des del 2004 es dedica a la recerca biomèdica per desenvolupar noves teràpies per al càncer. Ha estat vivint 7 anys als Estats Units per seguir la seva recerca a la Universitat de Pennsilvània. L’equip en el qual treballava va ser el responsable del desenvolupament i l’aprovació per a l’ús clínic d’una nova teràpia contra la leucèmia basada en la modificació genètica de cèl·lules del sistema immunitari. Des del 2017 treballa a l’IDIBAPS, on dirigeix un equip d’investigadors que utilitzen les tècniques i coneixement après durant la seva estada als EUA per tal de seguir innovant i desenvolupant noves teràpies per pacients amb càncer.

Robert Guilanyà Jané va néixer a Manresa el 13 d’agost del 1985 i actualment viu a Griesheim, un petit poble a prop de Frankfurt (Alemanya). El 2009 es va graduar en Enginyeria Aeronàutica, en l’especialitat d’Aeronavegació, per la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC). Des del 2011 treballa al Centre Europeu d’Operacions Espacials de l’Agència Espacial Europea (ESOC/ESA) a Darmstadt com a enginyer de dinàmica de vol de les missions interplanetàries. Ha participat en la preparació i operació de diferents missions: la Venus Express i la Mars Express, els telescopis espacials Herschel, Planck i Gaia, el BepiColombo (un satèl·lit que es dirigeix cap a Mercuri) i Solar Orbiter (un satèl·lit d’observació del Sol). Tanmateix, les missions a les quals ha dedicat més temps són la Rosetta-Philae i el projecte ExoMars.

El Pregó Institucional es farà el divendres 18 de febrer a les 19.30 hores al Teatre Conservatori, un emplaçament que es va estrenar l’any passat a causa de la pandèmia i que s’ha previst repetir pel seu major aforament. La reserva gratuïta d’entrades es pot fer a través de la web del Kursaal www.kursaal.cat o presencialment a les taquilles del teatre.

Pel que fa al Pregó Infantil, es farà dijous 17 de febrer, a les 10.30 hores, al Saló de Sessions de l’Ajuntament de Manresa. Anirà a càrrec de l’Escola Vedruna.

Inici de la festa amb el Joc de Ciutat de la Llum i la Caminada de la Llum

La Festa de la Llum s’iniciarà el cap de setmana del 12 i 13 de febrer, amb el Joc de Ciutat de la Llum (a càrrec del CAE) i la Caminada de la Llum, que l’any passat es va haver de veure per Internet. Es tracta d’una ruta de 25 quilòmetres que va des del Monestir de Montserrat, on es fa l’encesa, fins a l’església del Carme, on arriba la llum.

Seguint el programa, dimarts 15 es farà el lliurament del Premi Séquia, dijous 17 el Pregó Infantil i divendres 18 el Pregó Institucional.

Dissabte es farà la roda d’esbarts i també es donarà el tret de sortida al Jardins de Llum, que en aquesta ocasió s’allargaran durant tot el cap de setmana. Aquest divendres és previst que es facin públics els artistes que hi participen.

Diumenge 20 s’iniciarà amb el 60è Concurs de Pintura Ràpida organitzat pel Cercle Artístic Manresa —que l’any passat no es va poder dur a terme—, continuarà amb l’escape room, el Concurs de Colles Sardanistes i l’espectacle infantil, i finalitzarà amb l’Encesa de la Nova Llum (a càrrec d’Òmnium Bages – Moianès), el segon dia de Jardins de Llum i el nou espectacle sobre el Misteri de la Llum.

Pel que fa als actes institucionals i tradicionals de dilluns 21 de febrer, retornaran tots al carrer. Es farà la pujada i baixada del pilar de quatre a les escales del Carme, la tronada i la ballada de la imatgeria i la ballada de les danses participatives a la plaça Major (l’any passat es va fer al Conservatori).

També dilluns 21 tindrà lloc l’acció “21 21 22 – Sortim als balcons!”, que farà esclatar pirotècnica des de diversos punts de la ciutat, a la vegada que es convida el públic a acompanyar-ho des dels balcons fent llum amb la llanterna del mòbil.

El següent cap de setmana, 26 i 27 de febrer, es farà la Fira de l’Aixada, organitzada per l’Ajuntament de Manresa i l’Associació Manresa de Festa. I el 6 de març tindrà lloc la Transéquia, organitzada per la Fundació Aigües de Manresa – Junta de la Séquia. Els detalls dels dos esdeveniments es donaran a conèixer en els propers dies.

Una festa feta amb moltes mans

La Festa de la Llum —distingida com a Tresor del patrimoni cultural immaterial de Catalunya i Andorra, des de l’any 2009; i Patrimoni Festiu de Catalunya des de l’any 2015— se celebra cada any pels volts del 21 de febrer, dia festiu, i està organitzada per l’Ajuntament de Manresa i l’entitat administradora, que es nomena cada any amb la voluntat d’enriquir la festa i fer-la més diversa, plural i oberta. També juga un paper cabdal en la festa l’Associació Misteriosa Llum, que és l’entitat que vetlla pel seu manteniment, els seus valors i la seva continuïtat.

El cartell de la Festa de la Llum d’aquest 2022 és obra de Dani Hernández Massegú i simbolitza els dos elements essencials en el Miracle de la Llum: l’aigua, fluint i en moviment, i la llum, projectada sobre l’aigua, que li dona vida i energia. La imatge de la Fira de l’Aixada és obra d’Anna Martí Escalé i representa, amb la Seu de Manresa com a escenari, el conflicte entre el Rei i el Bisbe. Pel que fa al cartell de la Transéquia, és obra de l’artista manresana Susana Ayala Riu. L’obra evoca els valors de l’esdeveniment: l’aigua com a fil conductor i el lligam amb el territori a l’entorn de la Séquia.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Salou realitza obres d’adequació i millora del tanatori i cementiri municipal

Notícia següent

L’Ajuntament de Cambrils atorga ajuts a 33 empreses d’allotjament turístic

Notícies relacionades