Manresa inicia el cribratge massiu de Covid-19 als veïns i veïnes de les Escodines i del Barri Antic

A dos quarts de dues ja s’havien fet la prova PCR 313 persones

El Departament de Salut, en coordinació amb l’Ajuntament de Manresa, ha iniciat aquest dijous el cribratge massiu de Covid-19 als veïns i veïnes del barri de les Escodines i del Barri Antic d’entre 15 i 64 anys. La recollida de mostres PCR a la població es fa a conseqüència de l’augment de casos a la ciutat du rant les darreres setmanes.

L’objectiu dels cribratges és el de detectar el màxim de casos asimptomàtics possibles, tallar cadenes de transmissió, aïllar contactes i limitar l’expansió del virus. Al migdia, ja s’havien fet la prova 313 persones. La previsió és fer-ne unes 500 cada dia per assolir la xifra total de 3.000 PCR. Durant els propers dies també se’n faran als veïnes i veïnes dels barris de Poble Nou, Carretera Santpedor, Font dels Capellans i Sagrada Família.

Aquest matí, l’alcalde de Manresa, Marc Aloy Guàrdia, i la regidora de Ciutat Saludable, M. Mercè Tarragó Costa, han fet una crida a la participació de la ciutadania just davant del Casal de les Escodines, on han atès els mitjans de comunicació juntament amb la gerent en funcions de la Regió Sanitària Catalunya Central, Teresa Sabater, l’adjunta a la direcció del SAP Bages – Berguedà, Elisabet Descals, i la directora d’Infermeria de la Fundació Althaia, Assumpta Prat.

L’alcalde ha explicat que “estem en una situació molt complexa” i ha assegurat que “és molt important que vinguem a fer-nos la PCR, perquè podem ser persones asimptomàtiques i transmetre el virus sense saber-ho”. Així, ha fet una crida als veïns i veïnes dels sis barris on es faran proves per tal de “poder comptar amb un control que ens permetrà afrontar molt millor la situació epidemiològica greu que estem vivint a la ciutat i al país”. Juntament amb la regidora Tarragó, l’alcalde s’ha fet la prova PCR a les Escodines aquest mateix matí.

Per la seva banda, Teresa Sabater, del Departament de Salut, ha explicat que s’ha decidit fer el cribratge massiu a Manresa perquè la taxa d’incidència “estava pujant molt i això era un risc”, i ha detallat que, després d’estudiar tota la ciutat, es va detectar que els focus estaven concentrats en aquests sis barris, on s’està duent a terme el cribratge massiu amb l’objectiu de “tallar les cadenes de transmissió perquè el virus no arribi a més població i poder doblegar la corba”. Aquests barris, ha detallat, concentren més del 50%  dels PCR positius de Manresa. Sabater també ha reiterat la importància de la participació del veïnat: “un cribratge serveix si hi participa molt gent”, ha afirmat.

Elisabet Descals, del SAP Bages – Berguedà, ha detallat que el resultats de les PCR es rebran per missatge als mòbils dels usuaris. També es podran descarregar a través de l’aplicació de La Meva Salut.

Assumpta Prat, d’Althaia, ha volgut fer un reconeixement a l’Àrea de l’Atenció Primària i també a l’equip de laboratori de la Fundació Althaia, que és on s’analitzaran les mostres. Prat ha explicat que cada dia se n’analitzen unes 1.000 i que ara assumiran les 500 que es faran cada dia a través dels cribratges massius.

L’Ajuntament de Manresa fa una crida a la població d’aquests barris perquè acudeixi a fer-se la prova PCR i recorda que és gratuïta. Per qualsevol dubte es pot trucar al 93.875.24.90 (de 8 a 20 h).

Els dies, llocs i horaris que es faran els testos son els següents:

Barris de les Escodines i Barri Antic

Dies: 29 i 30 d’octubre

Horari: de 8.30 a 13.30 h  i de 15 a 20 h

Lloc: Casal de les Escodines (C. Sant Bartomeu, 50)

Barris del Poble Nou i Carretera Santpedor

Dies: 3 i 4 de novembre

Horari: de 8.30 a 13.30 h  i de 15 a 20 h

Lloc: Ateneu de les Bases (C. Cintaires)

Barris de la Font dels Capellans i Sagrada Família

Dies: 5 i 6 de novembre

Horari: de 8.30 a 13.30 h  i de 15 a 20 h

Lloc: Casal Cívic Font dels Capellans (C. Granollers, s/n)