Divendres, 19 d'abril de 2024
És notícia

Les adoberies tornaran a la vida a Vic

El soterrani de les adoberies propietat de l’Ajuntament de Vic que s’està rehabilitant acollirà un centre d’interpretació. Foto: ACN – Laura Busquets

Passejar per l’interior d’una adoberia a la ciutat de Vic tornarà a ser possible després que el negoci caigués en picat als anys 80 en favor d’altres països on produir era més econòmic. Malgrat aquesta decadència, la pell continua essent història viva a la ciutat i l’espai que ocupa l’antic barri adober, encara paralitzat en el temps, comença a canviar la fesomia. Després que fa un parell d’anys l’Ajuntament de Vic comprés les adoberies 2 i 4, les que donen entrada al barri, els operaris acaben de començar les obres de rehabilitació. Els usos s’han d’acabar de definir, però la planta baixa de les dues adoberies es destinarà a un centre d’interpretació per explicar el passat peller de la ciutat.

Un incipient batec comença a ressonar al barri de les adoberies de Vic. Fa uns dies que els operaris van traient runa i han fet caure algun envà d’un espai que ha d’esdevenir un agent transformador del barri. Aquestes obres formen part d’un projecte molt més ambiciós que pretén crear un nou pol d’atracció al costat del riu.

La regidora d’Urbanisme de l’Ajuntament de Vic, Fabiana Palmero, ha explicat que les obres per consolidar l’estructura de les dues adoberies que tenen en propietat durarà uns 4 mesos. A partir d’aquí, el següent pas seran les obres per rehabilitar els edificis de manera integral. Malgrat encara no tenen data per començar, els treballs s’engegaran “aviat”, ha assegurat la regidora. “Ja ens han requerit informació, però falta rebre la data d’inici de manera oficial. A partir d’aquesta comunicació, les obres duraran un any i mig”, ha explicat. “Nosaltres ja tenim el projecte aprovat, tot llest, a punt per a la confirmació i per obrir la licitació de les obres”.

El soroll de les màquines i l’olor a pell tractada d’abans es canviarà per un centre d’interpretació i altres espais que ocuparan les diferents plantes de les adoberies de l’Ajuntament. La regidora d’Urbanisme ha explicat que, precisament, el centre d’interpretació s’ubicarà a la part baixa de l’edifici i s’hi explicarà com es tractava la pell la importància de la tradició adobera a la ciutat.

D’altra banda, tots els elements que s’han trobat a les adoberies i que tenen a veure amb els processos de la pell que s’hi treballava s’ubicaran al soterrani, perquè el públic els pugui visitar d’una manera contextualitzada. Un dels elements que és previst que hi sigui és un ascensor panoràmic, “perquè el visitant pugui entendre tot el recorregut de la pell, des de com es tractava a baix al nivell que es troba per sota el riu, fins als assecadors de les plantes superiors”.

A banda, a les plantes superiors, també s’hi destinarà un servei municipal encara per definir i s’habilitaran espais pel cotreball. L’objectiu és que aquests espais siguin diàfans i oberts i que siguin versàtils, ja sigui una gran sala de reunions o una sala d’actes que, per exemple, es pogués llogar, ha explicat Palmero.

Un dels aspectes que ha quedat descartat és la possibilitat que alguna de les plantes d’aquestes adoberies es destinés a habitatge. En primer lloc perquè es tracta d’un equipament i, per tant, no disposa de la qualificació, però també pel fet que les dues adoberies representen “el punt d’entrada” al barri adober. A més, l’Agència Catalana de l’Aigua tampoc permetria que s’hi ubiquessin habitatges ja que l’espai pot ser inundable en cas d’avinguda d’aigua. Ara mateix es mantenen converses amb l’ACA per obrir els usos dels diferents espais del barri, però probablement les adoberies més properes al riu quedarien fora d’una registre habitacional, ha explicat la regidora. Les adoberies situades a la banda nord del barri, les que tenen sortida pel carrer Aluders, tenen unes característiques diferents.

Una rehabilitació que ha de ser “motor”

L’adquisició i rehabilitació d’aquestes dues adoberies per part de l’Ajuntament de Vic vol ser una punta de llança per a la transformació del barri. “La inversió que es requereix és molt gran”, ha dit Palmero. Per això, entenen que només d’una manera “corresponsable” entre públic i privat es pot tirar endavant un projecte d’aquesta magnitud. “Hem comprat dues adoberies per fer de motor de tota la transformació i crec que quan es vegi com quedarà i que el projecte estigui més consolidat, la resta de propietaris s’anirà engrescant. Som optimistes. Estic convençuda que serà un motor per tirar endavant la resta de rehabilitacions”, ha explicat.

El següent pas al barri serà l’expropiació d’una adoberia que fa uns anys va patir un incendi i hi va quedar un solar que un col·lectiu de la ciutat, la Clota, ocupa amb activitats de manera més o menys regular. La regidora ha dit que quan s’expropiï, l’espai passarà a ser un parc públic que es vol vincular al carrer de les Adoberies, cosa que ara mateix no és així perquè encara hi ha alguns murs en peu que dificulten el pas.

Grup de treball per redefinir els usos dels espais públics

Fabiana Palmero ha explicat que, durant la primavera, des de l’Ajuntament s’iniciarà un procés participatiu a partir d’un grup motor que ja està començant a treballar. L’objectiu és pensar i decidir què es vol fer amb els espais públics de tot el barri de les adoberies. “Què volem d’aquest espai? Com volem conquerir-lo i fer-lo nostre?”, ha dit la regidora.

El projecte de rehabilitació té un pressupost de 2,2 MEUR. D’aquests, el Departament de Cultura de la Generalitat n’aporta 159.000 euros, mentre que 1,5 MEUR els aporta el Ministerio de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Calen foc a 5 contenidors de Reus

Notícia següent

Un punt de compra de mòbils sostrets al Raval de Barcelona

Notícies relacionades