L’Ajuntament de Manresa obre la Fàbrica Nova a la ciutadania amb visites guiades

Avatar photo

La ciutadania podrà conèixer el passat i la història d’una de les indústries tèxtils més potents del país, així com el nou projecte universitari que s’hi desenvoluparà amb la UPC

L’Ajuntament de Manresa obrirà per primera vegada la Fàbrica Nova a la ciutadania el cap de setmana del 14 i 15 de maig, en unes visites guiades —a l’estil de la ‘Manresa Desconeguda’— que permetran conèixer la història de la Fàbrica Bertrand Serra i també el nou projecte universitari que s’hi desenvoluparà amb la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC).

Les visites seran guiades i dinamitzades (amb interpretacions teatrals en una part del recorregut) i tindran una hora de durada. Es podran fer el dissabte 14 de maig de 10 a 13 hores i de 16 a 18 hores, i el diumenge 15 de maig de 10 a 13 hores, de manera gratuïta. L’entrada al recinte es farà amb grups de 20 persones. És imprescindible fer reserva prèvia, que es podrà fer a partir d’aquest dijous 28 d’abril a les 10 hores, a través de la web de Manresa Turisme o de manera presencial a l’Oficina de Turisme de Manresa (de dimarts a dissabte de 10 a 14 hores i de 17 a 19 hores, i diumenge i dilluns de 10 a 14 hores).

Les visites estan organitzades per l’Ajuntament de Manresa i compten amb la col·laboració de la UPC, de l’Associació Memòria i Història de Manresa, del Centre d’Estudis del Bages, del Grup de Teatre Paranys, del Museu de la Tècnica de Manresa – Parc de la Sèquia i de la Fundació Turisme i Fires de Manresa.

La Fàbrica Nova, la història d’un motor econòmic i social

La Fàbrica Nova té un enorme significat històric per la ciutat. Des de la seva construcció ha estat un dels conjunts industrials més importants de Catalunya. A Manresa és l’empresa que més gent ha ocupat i el lloc on s’han viscut els conflictes laborals més significatius dels darrers 120 anys. És símbol del treball industrial a Manresa i al Bages, especialment del femení.

L’edifici —obra de Salvador Vinyals i Sabaté— es va inaugurar el març de 1926 i va tancar portes el 15 de març de 1989. Des de l’any 2012, està protegit pel Pla Especial Urbanístic de Protecció del Patrimoni Històric, Arquitectònic, Arqueològic, Paleontològic, Geològic i Paisatgístic de Manresa (PEUPM), en la categoria de Bé Cultural d’Interès Local (BCIL).

Un node de coneixement, empresa i ciutat per a una nova centralitat a Manresa

Construir un pol de concentració de tecnologia per atraure i retenir talent local i internacional; que ofereixi un itinerari formatiu tecnològic complet; que desenvolupi activitat de recerca i transferència de tecnologia; que contribueixi a la regeneració urbana, social i econòmica de Manresa i l’entorn de la Catalunya Central. Un espai de creació de noves empreses i de serveis avançats per a les ja existents.

Aquests són els trets principals del projecte que lideren i impulsen, en l’escenari de la Fàbrica Nova, l’Ajuntament de Manresa i la Universitat Politècnica de Catalunya · BarcelonaTech (UPC), a través de l’Escola Politècnica Superior d’Enginyeria de Manresa (EPSEM). La iniciativa compta també amb la participació del Centre de Formació Pràctica, i aliances amb la Cambra de Comerç de Manresa, les patronals PIMEC, Unió Patronal Metal·lúrgica i associacions d’empresaris del territori.

Dissenyat en un procés conjunt amb els principals agents econòmics del territori, el projecte es posa en marxa després que el 5 de novembre passat l’Ajuntament de Manresa anunciés l’acord amb la propietat de la Fàbrica Nova (InmoCaixa) per a l’adquisició de totes les propietats que té en aquest antic complex fabril. En total, 65.000 madquirits per un valor de 12,3 milions d’euros sobre els quals el consistori manresà i la UPC crearan nou motor de transformació econòmica basat en el coneixement, la formació, la recerca, la innovació i la tecnologia.

La iniciativa està alineada amb els eixos i polítiques palanca del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR) de les convocatòries Next Generation de la Unió Europea, i amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS). Es preveu que pugui involucrar més de 3.000 persones.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

El violador en sèrie de prostitutes s’enfronta a la justícia

Notícia següent

12 escoles gironines mesuraran la qualitat de l’aire als seus entorns

Notícies relacionades