Dimecres, 24 d'abril de 2024
És notícia

L’Ajuntament de Vic dona suport a l’amnistia

Avatar photo

La proposta presentada per Junts per Catalunya, en nom de l'Associació de Municipis per la Independència (AMI), va tirar endavant amb l'únic vot en contra del PSC i els vots a favor de Junts, ERC i Capgirem Vic

El ple municipal d’ahir va aprovar amb l’únic vot en contra del PSC donar suport a l’amnistia. La moció presentada per Junts per Catalunya, en nom de l’Associació de Municipis per la Independència (AMI), defensa que l’amnistia és l’única solució per acabar amb el conflicte polític entre Catalunya i l’Estat. En aquesta línia, es reivindica la llibertat de les preses i presos polítics i exiliats i exiliades polítiques, així com el lliure exercici dels drets polítics sense que hagi d’haver-hi repressió judicial. La portaveu de l’equip de govern, Susagna Roura, va al·legar que l’amnistia és imprescindible per poder avançar en la resolució del conflicte polític. Amb líders socials, polítics i altra ciutadania condemnada, investigada i represaliada judicialment “no és possible un diàleg democràtic en igualtat de condicions entre totes les parts”, va subratllar. 

Roura va recordar que el desembre del 2020 hi havia més de 2.800 persones encausades per la participació en actes relacions amb la consulta del 9N, el referèndum de l10 i les diverses mobilitzacions i protestes ciutadanes a favor del dret d’autodeterminació i en contra de la repressió, i amb més de 600 contenciosos administratius contra ajuntaments catalans i electes locals per temes relacions amb la 

independència de Catalunya. “Tenint en compte que segons l’Estat es tindran 9 indults, no és una bona mesura davant de les prop de 3.000 persones represaliades per la seva opció política”, va reblar la portaveu. La regidora d’ERC, Maria Balasch, va mostrar-se a favor de la moció recordant que la prioritat és acabar amb la persecució judicial i que calia fer-ho extensiu a totes les persones que patien causes judicials. “Malgrat això hi ha gestos que poden ajudar a pal·liar la repressió”, va afegir Balasch. Susanna Vives, de Capgirem Vic, es va mostrar a favor de l’amnistia però va titllar d’incoherent presentar la moció i seguir defensant les manifestacions com un dret, quan “s’està fent pinça amb l’Estat espanyol presentantse com acusació popular en diverses causes. La regidora del PSC, Carme Tena, tot i creure que els polítics que estan a la presó haurien de poder viure en llibertat, va manifestar que es necessiten acords i diàlegs, no indults. A més, va recordar que no volen la independència i per això va votar-hi en contra. 

Més passos pels nous jutjats 

El ple va aprovar per unanimitat modificar l’acord de constitució del dret de superfície a títol onerós, a favor de la Generalitat, sobre la finca municipal situada al número 10 de la ronda de Francesc Camprodon. Una mesura que permetrà ubicar les sales de vistes dels jutjats penals en aquest punt de la ciutat i que donarà cobertura a tota la comarca. Susagna Roura, portaveu de l’equip de govern, va explicar que s’estableix un cànon perquè l’Ajuntament pagui les obres a canvi que la Generalitat li acabi retornant la inversió feta. En el mateix ple també es va aprovar unànimement cedir a la Generalitat l’espai municipal de la Casa Serra i Moret, a la rambla de l’Hospital, per millorar els jutjats. Les obres per millorar els jutjats ja han començat i està previst que acabin a finals d’any”, va especificar la regidora d’Urbanisme Fabiana Palmero. 

També per unanimitat es van aprovar dues expropiacions. Per una banda, la de la finca que conforma les vessants del turó del Castell d’en Planes per guanyar un espai natural per la ciutat que ha de revertir en beneficis per la ciutadania i per la salut, com va recordar la regidora d’Urbanisme, Fabiana Palmero

En referència a aquest punt de la ciutat, Maria Balasch, regidora d’ERC va preguntar quines eren les línies dacció i treballa amb la línia d’alta tensió que hi passa ja que es porta molt temps reivindicant que se soterri o s’arregli. Anna Erra, alcaldessa de Vic, va emplaçar la regidora Fabiana Palmero a posar-los el dia en la propera comissió informativa perquè coneguessin la feina que s’està portant a terme per la línia d’alta tensió. “Sabem que és una fita important per la ciutat”, va indicar. Des de Capgirem Vic, Carla Dinarès, va demanar que també es poguessin fer accions com aquestes en zones com el Puig dels Jueus, el Graell o la plaça de la Noguera i que les accions d’expropiació es fessin com a benefici per la ciutadania i no només per interès polític. 

L’altra expropiació que va tirar endavant per unanimitat és la de la finca de la Casa Caritat, al passeig Pep Ventura. Fabiana Palmero va detallar que es tracta d’un primer pas per esponjar la zona del carrer Sant Pere i vincular el riu amb el centre històric de Vic. Una acció que permet continuar desenvolupant el POUM. 

S’amplia el servei de teleassistència per gent gran 

El ple va aprovar, amb l’abstenció de Capgirem Vic, modificar els preus públics per prestar el servei de teleassistència per la gent gran segons el que estableix la Diputació de Barcelona. Núria Homs, regidora de Benestar i Família, va expressar que amb la modificació de preus s’aprofitava per rebaixar l’edat de 80 a 65 per accedir al servei de teleassistència. D’aquesta manera se segueix estant al costat de les persones grans que se senten soles, tenen por o que creuen que necessiten assistència. La regidora de Capgirem Vic, Susanna Vives, va justificar l’abstenció al·legant que s’hauria de comptar amb un servei directe totalment públic i universal. Per contra, la regidora del PSC, Carme Tena, va mostrarse totalment a favor de la mesura i de les seves millores permanents. Tena va aprofitar per anunciar que proposaran que només paguin els que tinguin més recursos. “Estem oberts a parlar de tarifació social”, va afegir. 

Abonaments i bonificacions a les piscines 

El ple va aprovar per unanimitat modificar els abonaments pel servei de la piscina d’estiu, proposats pel Club Natació Vic-ETB, per limitar la venda de tiquets i poder controlar millor l’accés, segons la normativa vigent. El regidor d’Esports, Titi Roca, va manifestar que se segueixen amb les mesures de l’estiu anterior per seguir mantenint la seguretat de tothom. 

El regidor d’ERC, Josep Lluís García, va mostrarse satisfet amb la mesura però va recordar la que Vic compti amb una piscina municipal

En la mateixa línia, es va aprovar bonificar la meitat de la quota de les piscines municipals a la gent gran per tenir una ciutat el màxim d’activa i esportiva. 

Més compromisos socials i perspectiva de gènere a l’Atlàntida 

La regidora de Cultura, Susagna Roura, va explicar que s’ha modificat i revisat de forma participativa el contracte amb la Fundació L’Atlàntida perquè en el proper curs s’incorporin aspectes de compromís social i amb perspectiva de gènere. A més, se segueix apostant per la digitalització amb la Sala 4 que hi incorporarà una vessant més educativa. Aquesta revisió de fites i indicadors, treballats i revisats en comissió per donar-li continuïtat i validesa fins al 2023, es va aprovar amb l’abstenció de Capgirem Vic. Roger Cumeras, de Capgirem Vic, va defensar l’abstenció assegurant que no estan d’acord amb la gestió privada de l’equipament i del model que té l’escola de música amb diversos centres educatius concertats. “Només s’està a l’abast d’una minoria i no ajuda a revertir la situació de segregació escolar que viu la ciutat”, va dir. També amb l’abstenció de Capgirem Vic es va aprovar el document que ha de permetre potenciar i consolidar l’Ateneu per oferir una programació estable i extensa de difusió de la literatura, la història, la filosofia i la ciència a la ciutadania. Susagna Roura va remarcar que es tracta d’una aposta política i que va en la línia del que ja està oferint aquest dies l’Ateneu, on es posa a disposició perquè estudiants puguin preparar-s’hi la selectivitat. 

En un altre ordre de coses, la modificació de crèdit del pressupost municipal es aprovar amb els vots en contra de Capgirem Vic. Aquesta servirà per destinar una partida de manteniment d’escoles per la instal·lació d’un ascensor a l’Escola Estel per part de Sant Tomàs. En canvi, 175.000 euros del romanent serviran pel mobiliari de la Biblioteca Pilarín Bayés, com va exposar la regidora d’Economia Núria Homs. Pere Freixa, de Capgirem Vic, va exposar votar-hi en contra perquè el compromís del govern era destinar el romanent a pal·liar els efectes de la pandèmia. 

També es va aprovar unànimement la modificació de crèdit de l’organisme Autònom de Fires i Mercats (OFIM) per equilibrar les partides entre aquelles fires i actes que no s’han pogut dur a terme. Així, es destinaran recursos a la nova fira VicActiva’t, que ha de servir per reimpulsar i promocionar el turisme esportiu, saludable i cultural, tal com va explicar el regidor d’Esports i Fires i Mercats, Titi Roca

El fins ara regidor de Capgirem Vic va agrair el tractament rebut per tots els electes, tant de dins com fora de govern, i també a totes les persones tècniques. A més, va agrair a Marc Camacho que assumís la tasca de regidor per Capgirem Vic. Maria Balasch d’ERC, va remarcar la feina incansable feta de les esquerres per la ciutat i per les lliçons donades amb les seves explicacions. Un agraïment al que també es va sumar la regidora del PSC, Carme Tena. Susanna Vives, de Capgirem Vic, va agrair i remarcar l’excel·lent feina feta amb una “oposició impecable” per lluitar i fer el camí més fàcil a les companyes. Finalment, l’alcaldessa Anna Erra va cloure remarcant el compromís i la bona manera de fer de Pere Freixa, dialogant i buscant el diàleg i els consensos per l’entesa. Erra va agrair-li el pas fet per l’Ajuntament, tot i haver-se pogut veure poc per la pandèmia, implicant-s’hi al màxim. 

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

La Policia Local de Tàrrega deté un home com a presumpte autor d’un delicte contra la salut pública

Notícia següent

Lleida deriva els primers temporers a pisos on viuran pagant un lloguer social

Notícies relacionades