Dimarts, 19 de març de 2024
És notícia

Informadors ambientals eviten aglomeracions a Collsacabra

Els consistoris instal·len una pantalla digital per informar en temps real de l'aforament dels punts més concorreguts

Una vintena d’informadors ambientals vetllen aquesta Setmana Santa per evitar el col·lapse als espais naturals del Collsacabra. Per segon any consecutiu, els ajuntaments de L’Esquirol, Rupit i Pruit i Tavertet han posat en marxa un dispositiu especial per evitar les aglomeracions.

Enguany, ho han fet amb l’ajuda d’un sistema tecnològic que permet comptabilitzar els vehicles i informar de l’aforament dels punts més concorreguts amb una pantalla digital. Tant l’alcalde de L’Esquirol, Àlex Montanyà, com Gerard Costa del projecte Santuaris Naturals veuen necessari aquest desplegament, ja que les xarxes socials l’han convertit en un punt molt concorregut per instagramers que es volen fer ‘selfies’ a punts com el Morro de l’Abella o la Foradada.

L’operatiu per evitar el col·lapse a la zona s’ha fet amb la col·laboració del Servei Català de Trànsit, Agents Rurals i Mossos d’Esquadra, que durant aquest matí de Divendres Sant han sobrevolat la zona amb l’helicòpter per evitar accions incíviques i mals estacionaments i controlar les aglomeracions.

Entre les 10 del i la una de la tarda la càmera instal·lada pels consistoris de la zona ha comptabilitzat 1.412 vehicles, gairebé el triple que un divendres normal de l’any passat. Paral·lelament, la pantalla led instal·lada a L’Esquirol ha informat als turistes que els pàrquings de Rupit i Pruit i Tavertet estaven complets. Davant d’això, els informadors han recomanat als visitants anar a Cantonigrós a passar el matí o a dinar i deixar per a la tarda aquests municipis i les excursions per anar al Morro de l’Abella i a la Foradada, on s’han format cues de més d’una hora.

L’alcalde de L’Esquirol ha explicat que enguany han decidit ampliar el desplegament tecnològic i el nombre d’informadors a més espais d’interès natural com el Santuari de Cabrera per “acompanyar el visitant” que entra al territori. “Ho fem perquè volem que hi hagi una millor convivència entre els visitants i la gent que viu al territori”, ha detallat tot afegint que la pandèmia ha agreujat la situació de col·lapse al Collsacabra, especialment els dies festius, quan, a parer seu, “perilla el benestar del territori”.

També ho veu així Gerard Costa del projecte Santuaris Naturals, que aquest matí ha estat informant els turistes que volien anar d’excursió al Morro de l’Abella. Un impressionant mirador que pertany al municipi de Tavertet. Ell recorda que aproximadament el 2018 aquest indret es va fer molt famós gràcies a Instagram i que això va suposar una “autèntica bomba” pel territori. “Sobretot ve molta gent a fer-se ‘selfies’, però també a fer festes, grafits, botellots o a deixar la seva empremta”, ha lamentat tot afegint que “des d’aleshores el territori s’ha sentit una mica dolgut per pèrdua d’aquest patrimoni”. “S’ha decidit intervenir-hi per recuperar els valors del silenci i la tranquil·litat”, ha resumit tot afegint que ara només hi poden accedir quinze persones. Això ha provocat cues de més d’una hora per poder visitar aquest mirador natural.

El dispositiu d’aquest any ha tingut un cost de més de 8.000 euros pels consistoris de la zona, que de cara a l’any que ve esperen rebre una subvenció d’uns 40.000 euros del Servei Català de Trànsit per instal·lar tres pantalles digitals més per regular el flux de visitants. Tecnologia a banda, els consistoris també han fet pinya per tal que els informadors puguin guiar millor els visitants. Per aquesta raó, han creat un centre de coordinació des d’on es recullen els aforaments dels restaurants, hotels i establiments de la zona.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Les platges i la gastronomia, el més valorat pels turistes de Salou

Notícia següent

Crema l’església de Sant Cristòfol a Premià de Mar

Notícies relacionades