Dissabte, 20 d'abril de 2024
És notícia

El Teatre Municipal l’Ateneu d’Igualada acollirà un concert de la Cobla Principal de Cassà el diumenge 27 de juny

Avatar photo

Serà un concert homenatge en substitució del tradicional Aplec de la Sardana al passeig que aquest any no es podrà fer

L’Agrupació Sardanista d’Igualada i la Regidoria de Promoció Cultural de l’Ajuntament  d’Igualada organitzen un concert de cobla al Teatre Municipal l’Ateneu ja que enguany  no es podrà celebrar l’Aplec de la Sardana al passeig. El proper diumenge dia 27 de  juny, a les 12 del migdia la cobla La Principal de Cassà oferirà un concert que, a més,  servirà per homenatjar totes les persones que ens han deixat. Les entrades, que  tenen un preu de 5 euros, es poden comprar al web teatremunicipalateneu.cat i una  hora abans de l’espectacle a la taquilla.  

Història de la Cobla Principal de Cassà 

Com recorda Josep Loredo i Moner: Aquesta Cobla-orquestra va néixer l’any 1910 a  Cassà de la Selva, essent, en un principi, una evolució de la Cobla-orquestra Orfeó  Cassanenc; després s’hi van afegir dos “dissidents” de la Cobla-orquestra La Unió  Cassanenca: Enric i Ricard Gruart, juntament amb Ramon Rosell i Mestres, Josep  Barceló, Robert Rich, Lluís Julià, Francesc Ferrer, Recared Oliveras, Miquel Roca i  Julià, Emili Figueras i l’altre fill de l’Enric Gruart, en Francesc. La veu popular batejà la  nova formació amb el nom dels “Enriquets” (fent referència al capdavanter, Enric  Gruart). El primer director en fou el fill de l’Enric, en Ricard. I una vegada  reestructurats, van adoptar definitivament el nom de La Principal de Cassà. 

La seva primera actuació d’aquest període va tenir lloc el 27 de Març de 1910, diada  de Pasqua, al local del Centre Republicà de Cassà de la Selva, amb notable èxit, que  es repetiria pocs dies després al Centre Econòmic. Hi ha documentades actuacions  amb el nom de La Principal de Cassà l’any 1907 tant en la vessant d’Orquestra com en  la de Cobla, tot i que per aquesta darrera funció prenien el nom de La Nova de Cassà  de la Selva. L’any 1910 van prendre el nom definitiu que, amb un parèntesi d’un canvi  de nom obligat (temporades 1988-89 a 2009-2010 en que van haver de treballar com a  Cobla-orquestra Selvamar), ha perdurat fins els nostres dies. 

Encara dins de la temporada 1923-1924, el mes de gener de 1924 els contracta el  Centre Català de Madrid, on actuen a la Casa de la Ciutat i al Palau Reial.  Paradoxalment, una de les sardanes que interpreten en aquella ocasió és La Santa  Espina, d’ Enric Morera, aleshores rigorosament prohibida per la dictadura de Primo de  Rivera, essent la primera ocasió en què aquesta emblemàtica sardana es pot escoltar  per una emissora de ràdio.

Entre 1939 i 1943 havien actuat amb el nom de Cobla-orquestra Hispània. Per  qüestions de la propietat intel·lectual del nom de la formació, La Principal de Cassà va  prendre el nom de Cobla-orquestra Selvamar el dia 1 de Gener de 1988, recuperant el  nom la temporada 2010-2011. Recentment, l’historiador Jordi Gallegos i Córdoba, de  l’Escala, ha fet una recerca i ha trobat que els inicis de la principal de Cassà es  remunten a l’any 1897, fent doncs, que el 125è aniversari de la formació sigui el proper  any 2022.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Detenen una parella acusada de traficar amb cocaïna i heroïna a Vielha

Notícia següent

L’Ajuntament de Roquetes presenta nova pàgina web

Notícies relacionades