La seva propietària i impulsora de la ruta, Clara Busoms, explica a l’ACN que l’objectiu no és tant ensenyar com es cull una tòfona, sinó aprendre “què és realment una tòfona i quin sabor tenen els seus elaborats”, detalla. I és que en els darrers anys han vist com els supermercats s’omplien de productes amb aromes artificials de tòfona però que, segons Busoms, “el sabor no té res a veure”. Unes pràctiques, lamenta, que han allunyat el producte a molts consumidors.
És per això que la ruta està pensada per persones que tinguin ganes de saber-ne més o per a aquelles que no tinguin coneixements. Amb aquesta filosofia, Busoms i la seva família han obert des del setembre una botiga a la plaça Major de Vic, Blanc et Noir. Fins ara només venien a mercats, però ara han volgut fer un pas més i vendre directament al consumidor. “Som la primera botiga de tòfona a Catalunya directe del productor”, afirma.
Dues temporada ben diferenciades
La producció de tòfona té dues temporades marcades a l’any. La d’estiu, moment en què es cull l’anomenada tòfona blanca (‘tuber aestivum’), que va des de l’1 de maig fins a mitjans d’agost, i la temporada d’hivern, que és quan es cull la tòfona negra (‘tuber melanosporum’) que va des de mitjans de novembre fins a març. Amb la collita, però, no s’acaba el procés perquè també hi ha tot un treball de manteniment del terreny que és indispensable. “Amb la tòfona hi ha molta feina”, explica i posa l’exemple que sovint, d’un quilo de tòfona, només una petita part es podrà vendre al públic perquè molta surt mal madurada o que es culla massa verda. I això fa que el preu sigui sempre més car. Un cop arrencada, la tòfona va perdent aigua i ja no pot seguir madurant.
La finca es troba a Santa Eulàlia de Puig-oriol i fa 19 anys que es va posar en marxa. Té les dues varietats, de manera que es pot visitar durant les dues temporades de l’any. Al Lluçanès també hi ha dues rutes agroalimentàries més, com és la de la llet i la del pa.