El govern de Manresa proposarà a la Comissió del Nomenclàtor el canvi de nom del carrer Alfons XII

La comissió es reunirà el pròxim 11 de novembre

El govern de Manresa proposarà a la Comissió del Nomenclàtor, que es reunirà el proper 11 de novembre, canviar el nom del carrer Alfons XII —rei d’Espanya, de la dinastia dels Borbons, entre 1875 i 1885— d’acord amb el treball que s’ha estat realitzant en els darrers anys en el si de la mateixa comissió, basat en una revisió de noms de carrers que es considera que actualment no representen els valors que identifiquen la ciutat de Manresa.

La proposta també comença a donar compliment a la proposició aprovada al ple d’aquest setembre —amb els vots a favor d’ERC, JxC i Fem Manresa— que denunciava la sortida de l’Estat espanyol del Rei Joan Carles I i instava a l’Ajuntament a canviar els noms de carrers que hi ha a la ciutat en homenatge a qualsevol membre de la família reial, com és el cas de l’Alfons XII, així com a estudiar quins reconeixements personals, títols honorífics o medalles d’or ha atorgat la ciutat a qualsevol membre de la família reial, per tal de corregir-ho.

El debat del canvi de nom del carrer Alfons XII ja va arrencar el 2016 arran d’una proposició del grup municipal de la CUP, que va acabar motivant precisament la creació de la Comissió del Nomenclàtor, per tal de consensuar canvis de noms de carrers, així com de validar i escollir les propostes per als nous que s’obren a la ciutat. La Comissió del Nomenclàtor està integrada per tots els grups municipals i per personal tècnic especialitzat de l’Ajuntament en Patrimoni, Protocol i Participació Ciutadana, i compta amb l’assessorament d’experts historiadors.

El carrer Alfons XII uneix la plaça de la Reforma amb la Plana de l’Om. Va ser projectat als anys seixanta del segle XIX, però no es va inaugurar fins al 1970. És un nexe d’enllaç entre el centre de la ciutat i l’estació de ferrocarrils de la Renfe.