Dimarts, 16 d'abril de 2024
És notícia

La sortida dels presos i la renúncia del bisbe de Solsona marquen l’any a la Catalunya Central

La dimissió de l'alcaldessa de Berga i el judici per una agressió sexual múltiple a Manresa, altres temes destacats

El 23 de juny sortien en llibertat de la presó de Lledoners els set líders independentistes homes indultats pel govern espanyol. Centenars de persones els esperaven a les portes del centre penitenciari de Sant Joan de Vilatorrada (Bages) per donar-los suport. Aquest 2021 també ha estat marcat a la Catalunya Central per la dimissió del bisbe de Solsona per tenir una relació sentimental amb una dona. La dimissió de l’alcaldessa de Berga per una depressió, l’absolució dels ‘9 de Lledoners’ i el judici per una agressió sexual múltiple a Manresa, altres temes destacats. El conflicte per un preu just de la llet ha acaparat l’atenció a la comarca d’Osona, on els ramaders han sortit al carrer per fer visibles les seves reclamacions.

16 de febrer: Centenars de persones es concentren davant de la comissaria dels Mossos a Vic en el marc d’una protesta de suport al raper lleidatà Pablo Hasél. Diversos manifestants llencen pedres contra la comissaria i la primera línia policial. El Síndic de Greuges obre una investigació d’ofici per conèixer les mesures de seguretat a les comissaries dels Mossos arran d’aquest incident. L’atac a la comissaria va saldar-se amb set detinguts.

17 de juny: Mor ofegat un nen de 12 anys mentre es banyava al pantà de la Llosa del Cavall, a Sant Llorenç de Morunys (Solsonès). El nen participava en una activitat de caiac amb un grup escolar, tot i que el succés va tenir lloc després. Un grup de joves va optar per fer-se un bany en una platgeta a la vora del pantà i, en algun moment, el menor va desaparèixer a l’aigua mentre es banyava.

23 de juny: Els líders independentistes Oriol Junqueras, Jordi Sànchez, Jordi Cuixart, Jordi Turull, Josep Rull, Raül Romeva i Joaquim Forn surten en llibertat de la presó de Lledoners després que el BOE publiqui els indults, signats pel rei. Després de passar prop de quatre anys empresonats, el govern espanyol els indulta la pena de presó pendent amb la condició de no delinquir en períodes de tres a sis anys segons el cas i es mantenen les inhabilitacions.

6 de juliol: L’alcaldessa de Berga, Montse Venturós, anuncia en roda de premsa que deixa l’alcaldia per la depressió que pateix. Després de cinc mesos de baixa mèdica, Venturós decideix fer-ho públic per fer “un crit contra l’estigma en matèria de salut mental”. L’alcalde en funcions, Ivan Sánchez, és investit nou batlle de Berga en un ple extraordinari el 16 de juliol.

9 de juliol: ICL inaugura la rampa de Cabanasses, un túnel de 5 quilòmetres que permetrà doblar la producció a les mines de Súria (Bages) passant de les 500.000 tones anuals a un milió. S’ha trigat gairebé una dècada a construir aquesta infraestructura per l’alta complexitat de les obres i diversos entrebancs judicials. L’obra ha de permetre garantir el futur de la mineria al Bages i mantenir els 1.200 llocs de treball que genera de manera directa.

23 de juliol: Electro-Jet, fabricant de maquinària tèxtil, compra els terrenys de Prysmian Group de l’antiga General Cable a Manlleu de més de 100.000 m2. Amb seu a Gurb, porta anys investigant la tecnologia dels helicòpters i ara s’especialitzarà en aquest sector instal·lant-se a la ciutat. La inversió inicial és d’entre 3 i 5 MEUR si bé es podria arribar als 30 MEUR si el negoci prospera.

24 de juliol: Un incendi originat a Santa Coloma de Queralt (Conca de Barberà) crema 1.700 hectàrees, més d’un miler de les quals a Bellprat (Anoia). Crema sobretot vegetació forestal de sis municipis de l’Anoia i la Conca de Barberà. Confinen Santa Maria de Miralles i Sant Martí de Tous, i evacuen una urbanització d’aquest municipi. La investigació sobre l’origen del foc, encara per concloure, descarta un origen natural i se centra en un accident mecànic.

27 de juliol: Un centenar de ramaders d’arreu de Catalunya es manifesten a Vic per exigir que se’ls pagui un “preu just per la llet”. La protesta arriba després que les cooperatives Plana de Vic i Vaquers d’Osona denunciïn les dificultats que pateix el sector i el tancament de prop de la meitat de les explotacions catalanes en deu anys. No serà l’única protesta que encapçalaran els pagesos. La mateixa Generalitat els insta a agrupar-se per tenir més força en les negociacions amb la indústria. El 10 de desembre l’executiu anuncia una línia d’ajuts de 10 MEUR amb la qual calculen ajudar unes 300 explotacions.

23 d’agost: El bisbe de Solsona, Xavier Novell, presenta la seva renúncia al càrrec al·legant motius “estrictament personals”. El seu entorn es mostra sorprès per la notícia. 15 dies després es dona a conèixer que Novell estaria vivint a Manresa amb una dona, l’escriptora surienca Sílvia Caballol. El 22 de novembre es casen al jutjat civil de Súria. L’11 de desembre, a través d’un comunicat, el Bisbat de Solsona comunica que, arran del casament, Novell manté la seva condició de bisbe, però que, en aplicació del Codi de Dret Canònic de l’Església catòlica, no pot desenvolupar cap de les funcions que se’n deriven.

13 d’octubre: Manel Gasch és beneït com a nou abat del Monestir de Santa Maria de Montserrat. La comunitat de monjos benedictina l’havia escollit un mes abans, el 15 de setembre, per rellevar a Josep Maria Soler, que portava 21 anys al capdavant de l’Abadia i que, com marca la regla de sant Benet, al complir els 75 anys va haver de presentar la renúncia. Gasch té 51 anys i fins a la seva elecció exercia de majordom-administrador del Monestir.

29 d’octubre: Quatre homes s’enfronten a 55 anys de presó per una agressió sexual múltiple a una menor el 2019 a Manresa. En el judici, celebrat a l’Audiència de Barcelona, la víctima reconeix que pateix ansietat i depressió des de que van ocórrer els fets. Els acusats, per la seva part, neguen la violació. El cas queda vist per sentència. Mesos abans, el 13 d’abril, es jutja l’agressió sexual a dues joves, també ocorreguda l’any 2019 a Manresa. Les noies expliquen que les van intimidar amb un ganivet i una d’elles va acabar llençant-se per la finestra per demanar ajuda. L’alt tribunal acaba condemnant als dos acusats a sis anys de presó, la meitat del que demanava la fiscalia.

1 de novembre: Els Mossos investiguen la violació a una jove de 16 anys, veïna de Masquefa. Un camioner troba la noia ferida greu de matinada en un polígon industrial d’Igualada, després de passar la nit en una discoteca. La traslladen a l’Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona i el cas segueix obert, sense detinguts. A l’abril, un crim masclista havia sacsejat el territori: un home de la Bisbal del Penedès havia calat foc a la seva parella després de ruixar-la amb benzina.

2 de novembre: Nou activistes s’asseuen a la banqueta dels acusats del Penal 1 de Manresa investigats per desordres públics, lesions i d’atemptat contra els agents durant el trasllat dels presos a Madrid pel judici del Procés. La fiscalia demana penes que oscil·len entre els tres i els set anys de presó. La Generalitat, que intervé com a acusació particular, demana 18 mesos per a tres d’ells. El ministeri públic acaba retirant els càrrecs contra sis d’ells, que queden absolts en la darrera jornada del judici. El 19 de novembre, la jutgessa acaba dictant sentència absolutòria pels altres tres en considerar que no s’havia provat cap dels delictes.

22 de novembre: Després de més de tres dècades sense activitat, un acord entre la UPC i l’Ajuntament de Manresa tornarà a donar vida a la Fàbrica Nova. S’anuncia la construcció d’un campus de “quarta generació”, obert a la ciutadania, i pol d’activitat tecnològica i de recerca. La primera fase del projecte, que podria ser una realitat a partir del 2026, tindrà un cost de 41 MEUR. Ocuparà una superfície de 65.000 metres quadrats i reunirà l’Escola Politècnica Superior d’Enginyeria de Manresa –que abandonarà les Bases de Manresa -, Formació Continua, centre d’educació postobligatòria, i el Techlab, entre altres serveis.

28 de novembre: Un home de 48 anys mor apunyalat presumptament per la seva dona en un pis al carrer Purgatori de Manresa. La presumpta autora, que és qui dona l’alerta als cossos d’emergència i confessa els fets, ingressa a presó provisional després de declarar davant del jutge en funcions de guàrdia de Manresa. Mesos abans, el 14 d’abril, és una veïna de 34 anys qui mor presumptament a mans de la seva exparella, al carrer de la Pau de la capital del Bages. L’home és detingut pels Mossos després d’intentar-se suïcidar.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

La candidatura dels Jocs d’Hivern o la MAT del Pallars marquen l’any al Pirineus

Notícia següent

L’ampliació de l’aeroport o la moció de censura a Albiol marquen l’any a l’àrea metropolitana

Notícies relacionades