La comparseria de La Patum desfilarà pels carrers de Berga el dijous de Corpus

La programació de les festes del Corpus de 2021 inclourà noves propostes que comptaran amb la participació de la comparseria de La Patum. L’Ajuntament de Berga i el Patronat de La Patum han decidit incorporar una passada per tal que la comparseria de la festa pugui recórrer els carrers del centre de la ciutat el dijous de Corpus.

També es preveu fer una plantada estàtica de la comparseria a la plaça de Sant Pere el diumenge de Corpus per poder contemplar els elements de la imatgeria de La Patum en l’emplaçament habitual on es desenvolupen els actes principals de la festa berguedana.

Les propostes han estat tractades durant la sessió ordinària del Patronat de La Patum que s’ha fet aquest divendres, 21 de maig, i que ha comptat amb la participació de les persones representants dels diferents grups polítics del consistori, els caps de colla de la comparseria patumaire i altres persones representants de la festa en el patronat. 

Passada de la comparseria 

La iniciativa de portar a terme una passada amb els elements de la imatgeria de La Patum és una proposta del conjunt de grups municipals del consistori que ha estat treballada en els darrers mesos. La regidora de Patum, Roser Valverde, ha explicat que “la proposta ha hagut de passar una sèrie de filtres i ha estat validada en els últims dies per diferents instàncies i per la Junta de Seguretat. També estàvem pendents de l’evolució de la situació pandèmica”. Valverde ha afegit que “La Patum té un pes emocional i sentimental, que no sempre s’expressa a la plaça, i pel que fa a la dinamització econòmica i social, La Patum és pal de paller”. 

La passada es farà el dijous, 3 de juny, al matí. El recorregut de la passada s’iniciarà al Convent de Sant Francesc i finalitzarà a la plaça de Sant Pere. Els detalls del recorregut de la passada es donaran a conèixer en els pròxims dies, un cop s’hagi determinat el dispositiu de seguretat que s’aplicarà amb la col·laboració dels cossos de seguretat i membres de seguretat privada amb l’objectiu que l’activitat es desenvolupi amb normalitat i evitant que es produeixin aglomeracions de persones durant la passada i l’accés a la plaça de Sant Pere. Paral·lelament es treballarà en un protocol per garantir la seguretat de les persones que participin en la desfilada portant els elements de la comparseria. 

Plantada de la imatgeria patumaire 

Una altra de les propostes plantejades durant la sessió ordinària del Patronat de La Patum estat la possibilitat de fer una plantada estàtica de la comparseria per exposar els elements de la imatgeria a la plaça de Sant Pere. Aquesta activitat es portaria a terme durant la jornada del diumenge, 6 de juny. En aquest cas, manquen per concretar els detalls sobre l’horari i la regulació de l’accés per poder veure les comparses.    

Consens dels grups municipals 

En la roda de premsa de presentació de la proposta també hi han participat els representants dels diferents grups polítics amb representació al consistori. El portaveu de Junts per Berga, Ferran Aymerich, ha dit que “avui La Patum i la ciutat fan un petit pas per recuperar aquesta normalitat que vam perdre el març del 2020 i d’alguna manera ens apropa al que hauria de ser una La Patum normal. Per a alguns serà un pas petit i per d’altres un pas massa agosarat, però creiem que tots els grups polítics i l’ajuntament en ple estàvem obligats a avançar per recuperar aquesta normalitat, a posicionar Berga i La Patum on creiem que han de ser i no repetir un segon any en blanc”. 

El portaveu del PSC, Abel Garcia, ha expressat que “sempre ha estat el meu tarannà la mà estesa quan s’han de prendre decisions complicades. Quan un ha de prendre decisions i, això normalment li pertoca a l’equip de govern, davant de decisions complicades com més consens hi hagi, menys complicades són perquè són compartides. Aquest també és el primer pas per demostrar que quan hi ha un interès comú de posar la festa, les persones i la ciutat per davant, queden fora totes les diferències, ens unim i ho posem fàcil”.

La portaveu d’ERC, Dolors Tous, ha reiterat que “l’Ajuntament hem de ser tots, no només l’equip de govern i, per tant, la ciutat és de tots”.     

Possibilitat sobre la celebració de La Patum fora de la setmana de Corpus 

L’alcalde accidental, Ivan Sànchez, ha fet referència a la notícia publicada pel diari Regió 7, el 20 de maig, sobre la possibilitat de celebrar La Patum a la tardor. Sànchez ho ha desmentit i ha afirmat que “en cap cas aquest consistori va dir que féssim Patum a la tardor. En el meu discurs del Ple de l’Ascensió vaig dir que teníem l’obligació, com a ajuntament, de treballar per si s’obria qualsevol escletxa. I vaig afegir que això no volia dir que féssim Patum ni al setembre, ni a l’octubre, ni al novembre i avui hi afegeixo, ni al desembre”.    

Canvis en la programació 

La passada de la comparseria patumaire del dijous de Corpus comportarà l’endarreriment de l’inici del concert de sardanes amb la Cobla Pirineu. El nou horari s’anunciarà properament. 

En la programació també s’inclourà un acte que no havia estat inclòs en el fulletó del programa d’actes de les festes del Corpus de 2021 que es va distribuir a les llars berguedanes. Es tracta de la Missa Major que es farà el diumenge, 6 de juny, a les 12:30 h a l’església parroquial de Santa Eulàlia. Durant la celebració de l’ofici s’interpretarà la Missa Patumaire.