Berga referma l’aposta pels formatges artesans a la Fira de Santa Tecla

Avatar photo

Tradició, ramaderia i agricultura tornaran a estrènyer vincles durant la Fira de Santa Tecla, que se celebrarà el 17 i 18 de setembre a Berga. Es tracta d’una mostra dedicada al sector primari que compta amb molts anys d’antiguitat, ja que els seus orígens es remunten al segle XIV. El passeig de la Indústria serà l’emplaçament que acollirà la mostra de bestiar de races autòctones catalanes, la fira de formatges artesans, l’exposició de maquinària agrícola antiga, el concurs d’hortalisses estrambòtiques, els maridatges de vins i formatges, els productes agroalimentaris o la mostra i venda de maquinària agrícola i vehicles d’ocasió, entre d’altres. A més, hi haurà un ampli ventall d’activitats gastronòmiques, culturals, musicals i lúdiques per gaudir d’un cap de setmana farcit de propostes per a tots els públics.

Formatgeries artesanes amb ramat propi

La Fira de Santa Tecla referma l’aposta de comptar amb un espai diferenciat per a la venda de formatges artesans, elaborats en petites formatgeries a partir de la llet del propi ramat que pastura diàriament pel territori, amb l’organització de la 2a Fira del formatge de pastors i pastores dels Països Catalans. La regidora de Promoció Econòmica, Roser Rifà, ha assegurat que “aquest fet diferencial aporta valor afegit a la fira amb un producte de quilòmetre zero que compta amb segell propi i que posa en valor la defensa d’aquest ofici”. La mostra està promoguda conjuntament amb l’Associació de Pastors i Pastores Formatgers dels Països Catalans que l’any passat va donar-se a conèixer en el marc de la fira. Paral·lelament, hi haurà tastos de vins i formatges de l’entitat durant tot el cap de setmana per promoure el coneixement i la degustació dels productes formatgers.

Maquinària agrícola amb història

Una de les novetats d’enguany serà la realització d’una exposició de maquinària agrícola antiga, a càrrec dels Amics del Clàssic l’Espunyola i Josep Bonet. Es tracta d’una mostra que permet fer un viatge al passat contemplant la maquinària emprada per dur a terme les tasques de l’activitat agrícola. La regidora ha comentat que algunes de les peces que es mostraran daten dels anys 30 del segle passat i ha assegurat que és positiu “poder comptar amb aquest tipus d’elements per complementar la fira de bestiar, ja que la maquinària agrícola ens ha ajudat a prosperar i ser més eficients en el cultiu”.

Hortalisses estrambòtiques

Per segon any consecutiu, el consistori berguedà organitza un concurs d’hortalisses estrambòtiques. Podran participar-hi totes les persones que tenen un hort, tant d’autoconsum com productiu, amb un màxim de cinc hortalisses per persona, caldrà portar el producte real i no s’acceptaran fotografies, ni rèpliques. La presentació i recollida d’hortalisses es farà al punt d’informació de la fira, situat a la zona central del passeig de la Indústria. Hi haurà onze categories d’hortalisses: la més acolorida, la més tradicional, la més exòtica, la més perfumada, la més pesada, la més petita, la més grossa, la més recargolada, la més saludable, la més zoomòrfica i la més “cuqui”. L’entrega de premis es farà el diumenge, 18 de setembre, a les 18 h.

Propostes infantils

El públic infantil també podrà gaudir d’una àmplia oferta d’activitats. Una de les propostes destacades serà una gimcana que es portarà a terme al recinte firal per gaudir en família i amb recompensa per a les persones participants. A més, hi haurà passejades amb poni, a càrrec d’Hípica Vilaformiu; jocs al carrer amb la Cia. de Jocs l’Anònima; un taller de construcció de molinets de vent; un agrocircuit amb minitractors; fira d’atraccions i un espectacle de contes titulat ‘Explica’m una selva’ amb la companyia de teatre còmic Jomeloguisjomelo.

Activitats culturals i tradicionals

La Fira de Santa Tecla també comptarà amb una programació d’activitats tradicionals i culturals que es portaran a terme al llarg del cap de setmana. Per exemple, hi haurà la trobada d’acordionistes, la trobada de puntaires, un concert amb El Kiwi & The Tropical Band, una ballada de country i l’entrega d’obsequis als ramaders i ramaderes participants.

El treball de la terra

El dissenyador berguedà, Salvador Vinyes, ha estat l’encarregat de crear el material de difusió de la fira que compta amb un cartell que mostra elements vinculats a l’activitat agrícola i el treball de la terra. Vinyes ha dit que ha intentat “fer un cartell alegre, positiu i que té impacte. A més, està fet a mà i crec que això també lliga amb la terra”. El cartell també inclou un distintiu per promocionar la celebració de la 2a Fira del formatge de pastors i pastores dels Països Catalans.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

La Regidoria de Joventut del Vendrell reprèn la seva aposta per la música amb un concert gratuït de rock a Coma-ruga

Notícia següent

Mas Carandell presenta l’oferta formativa i de serveis 2022-2023

Notícies relacionades