Dijous, 18 d'abril de 2024
És notícia

‘Alguns dies d’ahir’, més enllà de l’1 d’octubre, al Teatre Municipal Ateneu

Avatar photo

Els fets polítics de final del 2017 han servit al dramaturg Jordi Casanovas per a escriure Alguns dies d’ahir. L’espectacle sobre una família que conversa i se sincera enmig dels mesos políticament més convulsos de la nostra història recent es podrà veure al Teatre Municipal l’Ateneu el proper diumenge 14 de març, a les 7 de la tarda.

L’obra està interpretada per Míriam Iscla, Abel Folk, Marta Ossó i Francesc Cuéllar i la dirigeix Ferrant Utzet, que ens recorda que “els personatges són de ficció, però els fets que els trasbalsen les seves vides els coneixem perfectament perquè també els vam viure”.

L’espectacle té un preu entre els 15 i els 20 € amb descomptes per a diversos col·lectius. Els joves fins als 25 anys poden comprar l’entrada a cinc euros. Venda d’entrades a taquilla del Passatge Vives, els dijous d’11 a 13 h i de 18 a 20 h i una hora abans de cada espectacle, també al web teatremunicipalateneu.cat.

Alguns dies d’ahir

La família Font, que viu en una població a uns trenta minuts de Barcelona i de poc més de deu mil habitants, veu sacsejada la seva quotidianitat a partir dels fets polítics que succeeixen a Catalunya durant els mesos de setembre, octubre, novembre i desembre de 2017. La Rosa, el Jaume i els seus fills, la Laura i el Jofre, es retrobaran al menjador de casa seva en cinc ocasions. Cinc “dies després”. Cinc dies posteriors a moments que van marcar aquells mesos. En aquestes cinc jornades, compartiran els dubtes, les preguntes, els anhels i els patiments que els va provocant tot allò que se succeeix als carrers.

Al voltant de la taula, tots ells aprendran a comprendre els pensaments i les postures dels altres, faran tot l’esforç possible per conversar i per entendre’s, i hauran de trobar la manera de perdonar les faltes i de guarir les ferides que els hagin produït tots aquests dies dins d’aquest llarg viatge emocional i polític.

Per a Utzet, l’obra ens convida: “a submegir-nos en el nostre passat més recent per entendre com vam sentir, com ens vam comportar i què vam dir-nos els uns als altres durant aquells dies que, com deia el Jordi Borràs, duraran anys. Es tracta de reviure i revisar no pas la Història amb majúscules, sinó la història, la de les persones”.

L’equip

Jordi Casanovas és dramaturg, director d’escena i fundador de la companyia i la Sala Flyhard.

Ha escrit una trentena llarga de textos entre els quals destaquen Un home amb ulleres de pasta (2010), Pàtria (2012), Una història catalana (2013), Ruz-Bárcenas (2014), Vilafranca, un dinar de festa major (2015), Idiota (2015), Port Arthur (2016), Mala
broma (2018), Jauría (2018), La dansa de la venjança (2019), La realitat no és suficient (2019), Alguns dies d’ahir (2020) i Sopar amb batalla (2020), entre d’altres.

Ha estrenat obres en diverses sales i teatres: Teatre Nacional de Catalunya, Teatre Lliure, La Villarroel, El Pavón,Teatro del Barrio, Sala Beckett, Teatre Principal de València i en festivals com el GREC i Temporada Alta.

Ha rebut nombrosos premis, entre els que destaquen el Premio Max 2020 al millor espectacle teatral per Jauria, Premi Butaca 2016 al millor text teatral per Vilafranca, un dinar de festa major, Premi Ciutat de Barcelona de teatre 2012 per Pàtria, Premi Butaca 2011 al millor text teatral per Una Historia Catalana, Premi Time Out 2011 a la millor obra per Un hombre con gafas de pasta, Premi Butaca 2009 al millor text teatral per La Revolución. La trilogía Wolfenstein, Tetris i City / Simcity va rebre el Premi de la Crítica de Barcelona a la revelació de la temporada 2006-07.També ha rebut el Premi Ciutat de Valencia per Estralls, Premi Ciutat d’Alcoi 2005 per Beckenbauer, entre d’altres.

Ferran Utzet és actor i director de teatre. Entre els darrers espectacles que ha dirigit destaquen Sopa de Pollastre amb Ordi d’Arnold Wesker (2018. Premi Butaca al millor muntatge), Dansa d’Agost de Brian Friel (2016. Premi Butaca al millor muntatge), Un obús al cor de Wajdi Mouawad, codirigit amb Oriol Broggi (2016), Traduccions / Translations de Brian Friel (2014), La Presa de Conor McPherson (2011), El novembre de 2019 estrena Esperant Godot de Samuel Beckett amb una nova traducció de Josep Pedrals, a la Beckett, entre d’altres.

Col·labora regularment amb la companyia La Perla 29. Durant quatre anys va ser ajudant de direcció d’Oriol Broggi, en espectacles com Incendis de Wajdi Mouawad (2012), Luces de Bohemia de Ramón María del Valle-Inclán (2011), Cyrano de Bergerac d’Edmond Rostand (2012) o Electra de Sòfocles (2010). S’ha format amb mestres com Fernando Griffell (Argentina) Sergei Ostrenko (Ucraïna), Christophe Marchand (França), Lilo Baur (Suïssa) i Oriol Broggi. Ha impartit cursos i tallers al Col·legi del Teatre, a la Sala Beckett i a la Casona.

Míriam Iscla és actriu i guionista i fundadora de les T de Teatre. Ha participat en muntatges com Abans que es faci fosc dirigida per Pep Pla, Temps Salvatge de Josep M. Miró al TNC, Troyanas i Només són dones dirigides per Carme Portaceli, Dona no reeducable i El rei Lear dirigides per Lluís Pasqual o Barcelona de Pere Riera entre molts altres. Ha participat a diverses produccions de TV3, Antena 3 i Tele 5.

Abel Folk és actor i director i l’hem pogut veure, recentment, en espectacles com L’electe de Ramon Madaula, Jane Eyre dirigida per Carme Portaceli, La Bête dirigida per Sergi Belbel, El llibertí dirigida per Joan-Lluís Bozzo, Desclassificats dirigida per Pere Riera, Agost dirigida per Sergi Belbel. Ha participat a nombroses sèries de TV3, Antena 3 i Televisió Espanyola. Com a actor de cinema ha treballat amb directors com Woody Allen, Bigas Luna, Josep Maria Forn, Ventura Pons o Berlanga. Marta Ossó és actriu i a la darrera dècada ha participat en muntatges com Un refugi indie de Pau Miró, L’onada d’Ignació Garcia May, La rosa tatuada i El quadern daurat dirigides per Carlota Subirós, Blasted de Sara Kane i a les sèries de Pau Freixas Sé quien eres i Cites.

Francesc Cuéllar és actor i director i l’hem pogut veure a diverses propostes de teatre com Livalone que ell mateix dirigí, M’hauríeu de pagar dirigida per Jordi Prat i Coll, MiliKK dirigida per Marc Angelet, Arma de construcción masiva i Los bancos regalan sandwicheras dirigides per Sílvia Ferrando. També a diverses sèries de TV3 i TVE.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

L’Ajuntament de la Vall d’en Bas rep el fons de Mas Serrat de la Pinya

Notícia següent

Els Museus de Banyoles, la Biblioteca i l’Arxiu reprenen les activitats presencials

Notícies relacionades