Absolen l’exalcaldessa i l’exsecretari de la Quar de prevaricació urbanística

La jutgessa considera que no queda acreditat que els acusats fossin conscients que estaven infringint la normativa

Pla general del judici, amb Raurell i Franch, d'esquenes en primer terme.
La titular del jutjat número 1 de Manresa ha absolt l’exalcaldessa i l’exsecretari de la Quar (Berguedà), Antònia Raurell i Lluís Gramunt, per prevaricació urbanística en considerar que “no ha quedat acreditat” que els acusats fossin conscients que estaven infringit la normativa.
Durant el judici, que es va celebrar el 26 de novembre, ja es va absoldre el també exalcalde del municipi Antoni Franch perquè havien prescrit els fets. Els fets es remunten a l’any 2005 quan l’Ajuntament de la Quar va concedir tres llicències a una empresa per fer una rehabilitació d’una masia que es trobava en sòl no urbanitzable i protegit pel Pla d’Espais d’Interès Natural (PEIN).

El ministeri fiscal assegurava que Raurell –alcaldessa entre el 1999 i el 2015- i Franch –alcalde entre el 2015 i el 2019- van votar a través del Consell Obert de l’Ajuntament a favor d’atorgar la llicència a l’empresa “tot i conèixer” que estaven infringint la llei, ja que la masia estava situada en un sòl no urbanitzable i protegit. A més, el fiscal considerava que no es va obrir el tràmit d’exposició pública, com tampoc es va demanar l’informe vinculant de la comissió d’urbanisme perquè “sabien que la llicència no podia ser atorgada perquè vulnerava la llei d’urbanisme”.

 

Segons recull la sentència, que ha avançat el Regió7 i a la qual ha tingut accés l’ACN, la jutgessa de Manresa argumenta que “no ha quedat acreditat” que els acusats coneguessin que l’atorgament de la llicència incomplia la legalitat vigent en aquell moment. La jutgessa assenyala que no està provat que l’exalcaldessa sabés que havia d’obrir un termini d’informació pública de 20 dies ni tampoc que havia de demanar un informe preceptiu a la comissió territorial d’urbanisme.

 

Pel que fa a l’absolució de l’exsecretari municipal, la jutgessa dona per bona l’explicació que ell mateix va fer en el judici on va assegurar que l’atorgament de la segona llicència d’obres ja estava emparat pel permís que s’havia concedit l’any anterior, i en l’atorgament del qual no hi havia participat perquè estava de baixa. La sentència recull que les resolucions adoptades pels acusats tenen una “explicació raonable” i no considera que la seva actuació fos “arbitrària des del punt de vista penal”.