Una vintena de mesures d’inclusió a les festes de Sant Pere

Avatar photo

L’Ajuntament de Reus va aplicar 22 accions, sorgides d’un procés participatiu amb les entitats que formen part del Consell de la Discapacitat de la ciutat, per tal de millorar l’accessibilitat i la participació de persones amb discapacitat als diferents actes culturals i festius de la Festa Major de Sant Pere.

La valoració és positiva, ja que hi ha hagut una bona participació i, alhora, també ha estat una manera de millorar la visibilització de determinats col·lectius i el seu dret a la participació en actes festius, promovent així la inclusió social.

Arran d’aquest treball conjunt van sorgir un recull de propostes que s’organitzaven en 3 blocs: Inclusió física, Inclusió comunicativa i Inclusió social:

Inclusió Física:

Lavabos Adaptats.
Accessibilitat al Punt d’Informació de la Festa Major.
Aparcaments propers adaptats.
Autobusos interurbans adaptats.
Reserva d’espais per persones amb mobilitat reduïda.
Reserva d’espais per persones amb necessitat de contextos tranquils
Inclusió Comunicativa:

Interpretació amb Llengua de Signes Catalana del pregó.
Retransmissió televisiva en directe i diferit.
Subtitulació de les retransmissions en directe i diferit.
Retransmissió radiofònica en directe.
Adaptació del programa de Festa Major en Braille
Adaptació del cartell de la Festa Major en relleu.
Accessibilitat a la informació a partir de les noves tecnologies (webs, etc.).
Inclusió al programa de Festa Major d’iconografia específica.
Creació d’un correu electrònic per facilitar la comunicació i vehicular demandes.
Publicació de la Guia de l’Accessibilitat de la Festa Major.
Inclusió Social

Referenciació de l’accessibilitat al programa de la Festa Major.
Informació a grups participants en la Festa Major.
Permetre l’accessibilitat amb gos guia.
Cessió d’espais i suport institucional.
Contractació d’espectacles inclusius.
Implicació de persones amb diversitat funcional a l’adaptació de la Festa Major.
Valoració
En algunes accions concretes costa molt de valorar la seva utilització perquè és complicat recollir dades objectives. Tot i això, el fet de poder oferir-les i la utilització, encara que sigui per part d’un sol usuari, hi donen sentit i faciliten la inclusió social a partir de la visibilització i la conscienciació.

En canvi, hi ha accions que són molt més fàcils de valorar, com la participació de persones amb mobilitat reduïda a l’espai reservat per millorar la visibilitat, que els dies més importants de la Festa Major com són el 28 i el 29 de juny van estar plens o l’espai reservat per persones amb necessitat d’espais tranquils, que el dia 27 de juny –per la Festa Major petita- també van tenir una bona participació. Cal destacar que la coordinació entre diversos agents, com voluntaris de Protecció Civil, van facilitar aquesta tasca.

En l’àmbit físic, la inclusió de més lavabos adaptats (i la seva indicació a un planell) o les explicacions sobre com arribar al centre de la festa o on poder trobar aparcaments adaptats també van facilitar l’accés.

Comunicativament, cal destacar la inclusió d’una Guia de l’Accessibilitat al Programa de la Festa Major, per facilitar la consulta i per generar consciència. Van ser diverses pàgines que referenciaven totes les mesures per facilitar l’accés a tothom als diversos actes. A més, al mateix programa estaven referenciades les adaptacions concretes de cada acte cultural o festiu.
A partir de la creació del correu electrònic ([email protected]) també s’ha obert un canal de comunicació i demanda, per facilitar la planificació i la revisió de la intervenció, i alhora facilitar el contacte directe. Així per exemple, aquest any, a través d’aquest sistema, s’ha gestionat la reserva d’un espai concret, no planificat prèviament, durant un ball parlat.

La resta de mesures com la interpretació amb LSC, la retransmissió televisiva i radiofònica, l’adaptació del programa en Braille i del cartell en relleu o l’accessibilitat a la pàgina web són altres mesures que s’han dut a terme i que faciliten l’accés a la informació dels diversos actes de la Festa Major i, per tant, en democratitzen l’accés.

Finalment, pel que fa a la inclusió Social hi ha diverses mesures que han permès que el projecte de l’accessibilitat i de la inclusió social (en aquest cas a la Festa Major) sigui un projecte de tothom i on tothom en formi part, com la informació als diversos grups festius i colles de la ciutat, el suport institucional o la participació de persones amb discapacitat a la Festa Major.

A més, també s’ha complert un dels objectius principals del projecte: fer més accessible la Festa Major de Sant Pere sense modificar-la ni que la mateixa essència o participació de la gent que ja la vivia canviés. Així doncs, amb les mesures proposades s’ha aconseguit facilitar l’accés a tothom que ho ha volgut sense transformar la Festa Major.

Finalment, també cal destacar la bona coordinació entre les diverses regidories de l’Ajuntament, sobretot Cultura i Benestar Social, que han permès que es dugués a terme aquest projecte amb èxit.

Reptes de futur
Ara, tenint present l’experiència d’aquesta festa major de Sant Pere, es continua treballant per millorar de cara al futur: Misericòrdia i altres actes, festes i festivals culturals de la ciutat.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Obertes les inscripcions per a la Mitja Marató de Mollerussa

Notícia següent

La planta de transferència d’envasos lleugers del Baix Ebre, en marxa

Notícies relacionades