Reus commemora el Dia Mundial de la Sida fins al 4 de desembre

Es duran a terme diferents activitats del 30 de novembre al 4 de desembre

La ciutat de Reus s’afegeix a les commemoracions del Dia Mundial de la Sida (que s’escau l’1 de desembre) amb l’organització de diferents activitats divulgatives i de conscienciació sobre aquesta malaltia, que es realitzaran des d’aquest divendres, 30 de novembre, fins al dia 4 de desembre. El lema d’enguany és “L’esforç conjunt cap a una resposta positiva” i, com cada any, la Regidoria de Salut s’adhereix a la commemoració.

L’objectiu principal d’aquests actes és implicar la societat en la resposta conjunta davant el virus del VIH. Aquest any fa 30 anys del primer diagnòstic de Sida al món i durant aquest temps s’ha avançat força en el camí de l’eradicació de l’epidèmia. Tal i com s’informa des del darrer informe del programa mundial ONUSIDA “encara queda molt camí per recórrer i aquest camí passa per arribar a les persones que viuen amb VIH i no coneixen el seu estat, així com per garantir que tothom tingui accés a assistència i prevenció de qualitat”.

Així, doncs, com recorda la regidora de Salut, Noemí Llauradó, aquesta commemoració ofereix una oportunitat per donar a conèixer la situació i establir propostes de millora en la prevenció i en el tractament de la malaltia. En aquest sentit, i per fer més visible el compromís de la ciutat de Reus amb la lluita contra la Sida, amb la necessitat de treballar per eradicar-la i amb la importància de les mesures de prevenció per evitar-ne el contagi, del 30 de novembre al 4 de desembre diferents edificis de la ciutat es guarniran amb una composició de globus en forma de llaç vermell, que identifica la lluita mundial contra la SIDA.

Dia 30 de novembre

  • Durant tota la jornada es farà la prova ràpida, assessorament i informació en un entorn confidencial. Llocs on es farà la prova ràpida, a un preu de 10 euros: farmàcies de Reus (Farmàcia Bello, Farmàcia Brufau, Farmàcia Caelles, Farmàcia Maduell, Farmàcia Ornosa, Farmàcia Gispert i Farmàia Sans Benet) i ASSIR, al CAP Sant Pere, a càrrec de tècniques de Creu Roja (gratuïtament).
  • Activitats dirigides als alumnes de 3r d’ESO del centres educatius de Reus: obra de teatre “Que si Vhida!!”, a càrrec de la companyia de teatre TEATRACCIÓ. Dirigida al joves de 3r d’ESO dels Instituts de Reus. Es tracta d’una representació teatral amb to humorístic que dona una visió del que representa la sida i les infeccions de transmissió sexual i la possibilitat infecció si no s’utilitza protecció. Es farà durant el matí a la Sala Santa Llúcia.
  • Tallers a l’aula sobre les malalties de transmissió sexual i VIH/sida i també amb sessions al Cicles Formatius de la branca sanitària de l’Institut Baix Camp, per part de professionals membres de la Comissió.

Dia 3 de desembre

  • Presentació de la Comissió de Reus per a les infeccions de transmissió sexual. Tot seguit, coincidint amb l’Any de la Música Reus 2018, es farà una cercavila des de l’Ajuntament fins el Mercat Central interpretant peces de compositors o músics que van patir una malaltia de transmissió sexual, VIH/sida reconeguda. A càrrec de Garbuix duet. A partir de les 10:30 h.

Dia 4 de desembre

  • Sessió d’activitats dirigides als alumnes de 3r d’ESO dels centres educatius de Reus: obra de teatre “Que si ViHda!!”, a càrrec de la companyia de teatre TEATRACCIÓ. Durant el matí a la Sala Santa Llúcia.

Prevenció i detecció precoç
La prova del VIH/SIDA és una anàlisi de sang senzilla que detecta la presència d’anticossos contra el VIH dins l’organisme. Ha d’anar acompanyada d’una correcta informació (sobre la transmissió del VIH, com evitar-la i sobre les possibles repercussions de la infecció) i de suport emocional abans i després de la prova.