Organitzen una jornada per descobrir la cultura occitana a Reus

El Casal Despertaferro i Òmnium Baix Camp han organitzat per aquest dissabte 28 d’abril diverses activitats per apropar la llengua i cultura occitana a la gent de Reus

El Casal Despertaferro de Reus acollirà aquest dissabte 28 d’abril una jornada per conèixer la situació política, cultural i lingüística d’Occitània.

Les activitats, organitzades pel propi Casal Despertaferro i amb la col·laboració d’Òmnium Baix Camp i el digital occità jornalet.com, constaran d’una xerrada que analitzarà l’actual situació política i el ressorgiment lingüístic de l’occità (llengua molt minoritzada per l’estat francès), un concert de la jove cantautora aranesa Alidé Sans, un sopar amb plats típics de la gastronomia occitana i una festa amb cant improvisat i música de taverna occitana i catalana a càrrec de membres del grup Cor de Carxofa.

Programa de la jornada:

· 19h: Xerrada – Taula rodona “L’actual situació política i cultural a Occitània” a càrrec de Ferriol Macip, director del digital occità jornalet.com i el lingüista Rafèu Sichel-Bazin, que analitzaran i exposaran els motius històrics, polítics i socials que han portat a l’occità a una situació total de minorització, i com s’està intentant revertir aquesta situació a l’actualitat.

· 20:30h: Concert d’Alidé Sans (veu, acordió diatònic i guitarra) i Paulin Courtial (guitarra i percussions) portaran sinergia artesana i electro-acústica entre la música i l’occità-aranès. Amb l’estrena del seu nou disc “Henerècla” (Hètaman, 2018), l’espurna dels ritmes càlids i instintius prendrà la sala per deixar anar, al natural, una creació feta des de l’apoderament propi de l’artesà que treballa amb cura la seva obra única.

· 22:30h: Sopar occità. La cuina de la Taverna Despertaferro prepararà una selecció de plats típics occitans, que a mode de degustació oferiran una descoberta gastronòmica als seus assitents. Alguns dels plats que es podran tastar són: La sopa d’alh (sopa d’all), la tièlha (un tipus d’empanadilla amb carn trinxada), l’ensalada d’erbàs amb taperada (un tipus d’amanida amb tapenada d’oliva negra), l’ensalada de legum (amanida de llenties), la piperada (amanida de pebrot, tomàquet i ou), lo polet amb ratatolha (Pollastre amb verdures)… La inscripció al sopar és imprescindible (10€ socis del Casal o d’Òmnium i 12€ per la resta. 15€ si les inscripcions són el mateix dissabte). Per inscriure’s cal fer-ho anant a la barra de la Taverna Despertaferro, enviant un email a [email protected] o trucant al 977 323 280.

· 24h: Festa amb cant improvisat i cançons de taverna. Després del sopar, membres del grup Cor de Carxofa ens oferiran un recital de cançons de taverna i de cançó improvisada, tant occitana com catalana.