Es posa la primera pedra del nou centre de dia especialitzat en Alzheimer a Reus

L'espai tindrà capacitat per a 80 usuaris al Centre de Dia i per a 60 més a la unitat de rehabilitació cognitiva

Reus comptarà amb un nou centre dia especialitzat en Alzheimer aquest 2019. Aquest divendres, 29 de març, s’ha fet l’acte simbòlic de col·locació de la primera pedra amb la presència de l’alcalde de Reus, Carles Pellicer, el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya, Chakir el Homrani; i Margarita Oliva, presidenta de la Fundación Rosa María Vivar.

Actualment, el centre gestionat per l’Associació d’Alzheimer de Reus i Baix Camp és l’únic espai especialitzat en l’atenció d’una malaltia molt complexa. Un grup de professionals altament qualificats desenvolupen aquesta tasca en un espai de dimensions reduïdes i amb capacitat només per a 25 usuaris. En canvi, el volum estimat de malalts a l’àrea d’influència de Reus és de 5.600 persones i a la província de Tarragona es calculen 16.500 casos.

Per aquest motiu, es construirà el futur Centre d’Alzheimer Fundació Rosa Maria Vivar, que pretèn ser un referent a Espanya. Les obres, que es van iniciar el passat mes de gener, es preveu que acabin al juliol, per tal que el centre es pugui inaugurar el 21 de setembre, coincidint amb el Dia Mundial de l’Alzheimer. L’edifici disposarà de 1.000 metres quadrats construïts en planta i 3.500 de zona enjardinada i s’organitzarà en quatre mòduls disposats a l’entorn d’un patí central obert, on s’hi ha plantat una olivera centènaria que representi longevitat, salut i prosperitat. L’espai tindrà capacitat per a 80 usuaris al Centre de Dia i per a 60 més a la unitat de rehabilitació cognitiva.

“Els meus germans i jo coneixem bé aquesta realitat; és per això que, des de la fundació que porta el nom de la nostra mare, hem impulsat aquest projecte on les persones amb Alzheimer de Reus i entorn rebran teràpia d’estimulació cognitiva i suport emocional per a ells i els seus famililars”, ha explicat Margarita Oliva, presidenta de la FRMV. La Fundació ha tramitat la sol·licitud a la Generalitat de Catalunya per a 40 places públiques pel Centre de Dia, que permetrien l’accés a la teràpia a les persones malaltes d’Alzheimer amb recursos limitats.

Per la seva banda,el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya, Chakir el Homrani ha qualificat d’exemplar la col·laboració de l’administració local, Generalitat i teixit social per al futur centre diürn terapèutic d’Alzheimer. “Hi col·laborem tots, és un exemple d’aquest triangle col·laboratiu de les tres parts; la iniciativa no avançaria sense places econòmiques vinculades, de la concertació de places, i amb la cessió dels terrenys per part de l’Ajuntament”, ha afirmat.