El Pere Mata de Reus demana cartes de suport als pacients

Pla obert de la clínica psiquiàtrica de l'Institut Pere Mata de Reus, sense cap resident a l'exterior. Imatge publicada el 24 de març del 2020. ACN
L’Institut Pere Mata de Reus fa una crida a la ciutadania perquè s’enviïn cartes i missatges de suport a les persones que estan ingressades al centre i que, a causa de l’estat d’alarma pel coronavirus, no poden sortir ni retrobar-se amb les seves famílies. Al Pere Mata hi ha ingressades més de 300 persones, tant per trastorns mentals com també per addicions. Cada dia professionals del centre llegeixen i mostren els missatges rebuts als pacients amb l’objectiu de fer més passable l’aïllament. Des de la Unitat de Rehabilitació Hospitalària del Pere Mata asseguren a l’ACN que ja s’han rebut nombroses cartes i que resulten molt reconfortants per als pacients. Algunes són escrites per antics usuaris.
Una de les cartes que s’ha llegit aquest dimarts al matí és la d’una antiga usuària que se sap posar en el lloc dels pacients i llança paraules reconfortants i de calma. La iniciativa, impulsada des del servei de teràpia ocupacional, va arrencar just dilluns i ja està tenint molt èxit. Va sorgir en veure que es feia en altres hospitals generals, amb molt bons resultats.
“Vam pensar que aquest contacte amb l’exterior animaria els usuaris confinats a la unitat de psiquiatria, ja que només poden parlar amb els seus familiars per telèfon, però no poden rebre cap visita, cosa que amplia el seu aïllament social”, explica Susagna Galcerà, treballadora social i portaveu de la Unitat de Rehabilitació Hospitalària de l’Institut Pere Mata.
“És una iniciativa molt maca perquè els pacients puguin saber quina és la realitat que hi ha a fora i no sentir-se tan sols; de fet estan molt conscienciats”, afegeix Galcerà. Des del centre s’anima a les persones que vulguin col·laborar voluntàriament a enviar cartes, missatges, dibuixos o altres comunicacions positives i d’ànim a l’adreça [email protected]