El Mas Pintat celebra 10 anys

En el marc de la Setmana Internacional de la Família

L’espai de suport a les famílies Mas Pintat commemora 10 anys d’activitat al servei de les famílies amb un seguit d’activitats programades entre el 14 i el 20 de maig, en el marc de la Setmana Internacional de la Família. El dimarts 15 de maig a la tarda, coincidint amb el Dia Internacional de la Família, es realitzarà una festa infantil a la plaça de l’Abat Oliva amb activitats de circ adreçades a infants de 0 a 3 anys.

Durant aquests deu anys l’increment de serveis i participants ha estat constant, partint de 20 famílies en un primer inici al 2008, fins a les 60 famílies setmanals que hi assisteixen actualment cada trimestre. En aquest nombre de la unitat familiar participant, és inclòs l’infant i el pare i la mare o ambdós i de vegades avis o tiets. Es calcula que per Mas Pintat passen anualment més de 500 famílies, en tota la seva àmplia diversitat d’espais, tallers, programes de formació, associacions o diades, entre d’altres.

Mas Pintat es va inaugurar el 5 de maig de l’any 2008, fa 10 anys. Tal i com recorda la regidora d’Ensenyament i Política Lingüística, M. Dolors Sardà, “el seu objectiu principal parteix d’una atenció a la infància i a les famílies, a través de serveis i accions, que es basen en el respecte dels ritmes maduratius dels infants i del seu desenvolupament, així com un suport als pares i mares en la seva tasca educativa: és un servei universal amb una visió clara orientada al suport a la criança”.

Espais i tallers familiars
Els serveis estables s’ofereixen en forma d’espais familiars: en un primer inici els espais de joc i nadó, que han anat evolucionant fins als actuals espai familiar dels matins (dilluns i dijous) i espai nadó (dimecres), així com els tallers lúdics familiars (tardes de dilluns a dijous).

Les activitats estan destinades en general als infants (de 0 a 6 anys) i cada vegada és més present la família extensa que participa als espais i tallers familiars, com són els avis i àvies, els germans més grans i fins i tot persones que tenen cura de l’infant quan els pares treballen.

Al Mas Pintat també s’hi ofereixen un espai d’alletament i un de préstec de llibres:

Una sala d’alletament a fi de facilitar a les famílies de la ciutat que ho necessitin un lloc on donar el pit, escalfar el biberó i canviar el bolquer del seu nadó en un ambient confortable i tranquil. D’aquesta manera Mas Pintat s’apropa a les necessitats de les famílies amb un espai de suport a la criança.
Espai de lectura i préstec de llibres a Mas Pintat, amb el projecte anomenat un “hort de contes” que incentiva a la lectura en família. Aquest nou servei consta amb la participació de la Biblioteca Central Xavier Amorós amb un volum de llibres i contes de més de 300 exemplars de diversa temàtica d’interès familiar i especialment pel públic infantil.
D’altra banda, durant l’estiu s’organitza el Casal d’Estiu de Mas Pintat, un servei que es realitza cada any per a infants de fins a 3 anys i germans de fins a 5 amb una missió principal d’afavorir la conciliació familiar dels progenitors.

Entitats
L’equipament de Mas Pintat (carrer de l’Abat Escarré, 11) fa possible també que diverses entitats relacionades amb la criança, l’atenció als infants i a les famílies tinguin la seu en aquest espai. És el cas de Mareus (mares de Reus), AACIC (Associació de Cardiopaties Congènites de Catalunya), Suport al Dol (Serveis Funeraris Reus i Baix Camp) i, des d’aquest 2018, l’Associació de Famílies amb Infants Prematurs. Setmanalment, quinzenalment o mensualment es reuneixen amb les seves famílies participants.

Formació, convivència i assessorament
Durant aquesta dècada de funcionament, el Mas Pintat ha vist desenvolupar-se diferents programes que han tingut com a nexe la conciliació familiar i la formació en diferents àmbits relacionats amb la família i la criança. És el cas de les activitats següents:

Escola de pares, Família i ciutat i Educació compartida, són programes de formació per a adults que aborden aspectes de la criança en totes els seves etapes, des de la primera infància fins a l’adolescència. Cada any assisteixen més de 1.000 persones als programes i tallers. Amb una periodicitat quadrimestral.
Des de l’octubre del 2017 i fins al maig de 2018 : Avis i néts, compartint moments, més de 150 persones, avis i àvies amb els seus néts i nétes han realitzat tallers de cuina, decoupage, contes, fang, ganxet, flors de Sant Jordi i aquest dilluns 14 de maig està prevista la darrera sessió amb un ball de country amb coreografia de diverses parelles d’avis i àvies que clausuraran aquest programa tan exitós.
Entre els serveis que ofereix Mas Pintat també n’hi ha d’assessorament sobre diferents àmbits que tenen a veure amb les famílies. El programa Assessora’t família, iniciat l’any 2016, es va desenvolupar a partir de l’experiència del servei d’orientació i acompanyament a la família integrat per una psicòloga pediàtrica. Aquest programa ofereix actualment un servei gratuït que es realitza un dia a la setmana durant una hora i mitja i inclou els serveis següents: coach familiar, fisioterapeuta, dietista/nutricionista, advocada i psicòloga familiar.

Balanç d’Avis i néts, compartint moments
El total de participants del programa “Avis i néts, compartint moments” ha estat de 75 parelles. Hi han assistit 150 persones entre avis i àvies i néts i nétes. (Cada parella avi i nét també han vingut els dos avis).

Dilluns 14 de maig i al gimnàs del Rubio i Ors es realitzarà el darrer taller d’aquest cicle amb un ball country dinamitzat per Maria del Carme Roca i un grup d’avis i àvies dels casals, per ensenyar la coreografia als tots els participants, i en aquest cas estan convidats tots els avis i àvies amb els seus néts i nétes que han gaudit d’aquest programa des de l’octubre del 2017 fins a aquest dilluns.

Setmana Internacional de la Família 2018
Aquest any, amb motiu del desè aniversari, Mas Pintant dedica un programa més extens a la celebració del Dia Internacional de la Família, que s’escau el 15 de maig. La programació és la següent:

· Dilluns 14 de maig. 17:30h. Gimnàs del Rubió i Ors. Festa de cloenda del programa «Avis i néts, compartint moments» amb un ball country dinamitzat per una professora de ball Maria del Carme Roca i obert a tots els avis i àvies amb els seus néts i nétes que hagin participat en aquest programa.

· Dimarts 15 de maig. 17:30h. Celebració del Dia Internacional de la Família a la Plaça Abat Oliva, la companyia Pessic de Circ, instal·larà l’Apicirc un espai de joc i experimentació sensorial ambientat en el circ i les abelles adreçats als infants de 0 a 3 anys. La instal·lació constarà de cúpules geodèsiques on els nens i nenes descobriran un món d’objectes, titelles i joguines fabricades artesanalment i amb materials nobles (fusta, suro, tela, bambú). Els pares i mares podran interactuar amb els seus fills des de l’exterior de les petites cúpules, fetes a la mida dels infants. Com a final de festa Batucada amb Batukats del bolet! Un grup de joves que ens faran ballar al compàs dels seus tambors i timbals.

· Dimecres 16 de maig a les 10:00 a 13:00 h. Matí de formació gratuïta adreçada a directors i coordinadors d’escoles bressol municipals i privades de la ciutat de Reus. A càrrec d’Aula Formació i sobre «les bases de la PNL i dinàmiques grupals». Un curs dissenyat per afavorir la intenció positiva i la consecució d’objectius.

· Dijous 17 de maig a les 17:30h. Jam-session . Tres minuts d’interpretació, activitat artística, circ, màgia, música, en què les famílies poden participar, en format individual, grup o amb la seva família. S’atorgaran tres premis. Un primer premi d’un cap de setmana al ECO Càmping Vinyols en una tenda de cotó amb una capacitat per a 4 persones i una superfície de 12m2, un segon premi amb una garrafa d’oli i un tercer premi d’una cistella amb fruites del temps. A tots els participants se’ls farà entrega d’una cistelleta de cireres.

· Dissabte 19 i diumenge 20 de maig . Fira de Playmobil. Poliesportiu del Col·legi La Salle, amb exposició de diorames, actes lúdics familiars, venda de playmobil. Horari: dissabte de 10:00 a 14:00 h i de 16:00 a 20:00 h. Diumenge, de 10:00 a 14:00 h i de 16:00 a 19:00 h. Preu 4 euros. Coorganitzen: Click Factory Fest, Ajuntament de Reus. Col·labora: Col·legi la Salle de Reus.

Mas Pintat commemora també cada any el Dia Internacional de la Infància (20 de novembre), amb un programa de tallers i activitats per a les famílies. Des de fa més de cinc anys Mas Pintat participa a les trobades de professionals d’espais familiars de Catalunya (APEFAC), a diferents punts d’arreu de Catalunya, a fi de compartir moments de reflexió, debat i formació.