Dissabte, 20 d'abril de 2024
És notícia

El Festival Breus 2019 apropa el món del curtmetratge a les escoles

Avatar photo

El Festival Breus 2019 vol apropar el món del curtmetratge a la major quantitat possible de gent de la ciutat. Per aquest motiu, ha preparat tot un seguit d’activitats dirigides a les famílies i al jovent de la ciutat. Es tracta d’una aposta del Festival que, en la primera edició, vol incentivar el consum del curtmetratge a tota la ciutat. Durant els tres dies del festival –21, 22 i 23 de març— es realitzaran diferents activitats totes són gratuïtes.

Activitats adreçades a les famílies
En primer lloc s’ha realitzat el “CreaBreus”, que va cloure ahir el temps d’entrega dels curts realitzats pels cineastes amateurs. Es tracta d’un concurs que consisteix en crear peces audiovisuals d’1 minut. La temàtica d’aquesta primera edició ha estat el tutú i la frase ‘per amor a l’art’. Entre els curts participants un jurat escollirà el primer i segon premi. Els curts guanyadors es projectaran al teatre Bartrina el proper 23 de març.

Pels més petits de casa s’ha preparat una projecció especial, el “MiniBreus”, on es projectarà un seguit de curtmetratges en una sessió infantil de 60 minuts. Aquest esdeveniment està pensat per a famílies amb nens i nenes de més de 3 anys. En els set curts projectats, els protagonistes intentaran fer front als reptes de forma enginyosa.

Curtmetratges projectats: Por a volar (Fear of flying). Conor Finnegan, Irlanda, 2012, 10’. (Cat) El cèrvol i la conilleta (Nyuszi és Öz) Péter Vácz, Hongria, 2013, 17’. (Mut) Grand prix Marc Riba i Anna Solanas, Espanya, 2011, 7’15’’. (Mut) El cassó de l’Analote (La petite casserole d’Anatole). Éric Montchaud, França, 2014, 5’47’’. (Cat) Ser o no ser… taronja (Orange ô désespoir) John Banana, França, 2011, 3’41’’. (Mut) L’elefant i la bicicleta (Le vélo de l’éléphant) Olesya Shchukina, França, 2014, 9’. (Mut) 5,80 metres (5,80 mètres) Nicolas Deveaux, França, 2012, 5’30’’. (Mut).

El dissabte 23 de març es realitzarà un taller de creació. Adreçat a infants i joves d’entre 7 i 14 anys, que aprendran a construir un relat a partir de tres tècniques d’animació. El taller girarà al voltant de la importància de breus “històries” per a la humanitat. Aquesta activitat tindrà lloc al d’11 a 14 hores al Castell del Cambrer. A partir del personatge de la ballarina reusenca Roseta Mauri a qui es fa un homenatge aquest 2019 a la ciutat de Reus, es crearà un petit film animat on el moviment i la dansa seran part del procés creatiu. Es treballarà amb 3 sets de creació i captura amb 3 tècniques d’animació:

SET 1 – La maleta de la Roseta pren vida. (stop motion)

A partir d’una maleta amb objectes de ballarina, els nens i nenes mouran els objectes per donar-los vida. Es capturarà foto a foto el moviment d’aquest objectes a l’espai.

SET 2 – El rastre dibuixat de la dansa. (animació directa)

Sobre un paper kraft a terra, els nens i nenes intervindran amb ceres, dibuixant al paper a través del ball i el moviment. Es capturarà l’evolució d’aquest dibuix gegant, resultat de la dansa improvisada dels nens i nenes.

SET 3 – Ballem amb la Roseta. (manipulació de fotogrames)

Amb els fotogrames impresos en format DIN-A4 d’un fragment de la peça audiovisual d’arxiu els nens intervindran a sobre dels fotogrames amb tot tipus de materials: ceres, retoladors, cinta de colors, gomets…

Per una altra banda, el dissabte també arribarà la “Caravana PUCK”, que s’instal·larà a la plaça Mercadal. Es tracta del cinema més petit del món on només entren 7 persones.

El Festival Breus amb el jovent de la ciutat
Finalment, el Breus 2019 obre una activitat escolar al voltant de l’Aula de Cinema. Es faran 2 sessions que giraran al voltant del gènere, destinat a batxillerats i graus, que es projectaran el dia 21 de març, a les 9:00 i a les 12:00 hores.

Una sessió al voltant de la drogodependència, destinat a alumnes de l’ESO, que es realitzarà el 22 de març a les 9:00 hores. I finalment, una sessió, el mateix dia, que anirà al voltant de la inclusió, adreçat concretament a alumnes de primària –es projectarà a les 12:00 hores.

Gènere

Es tracta d’un espai per a reflexionar i generar diàleg envers la perspectiva de gènere: igualtat de gènere, violència de gènere, amor romàntic, sexualitat i rols de gènere, tòpics i estereotips… L’objectiu és promoure debat entre els joves de manera crítica i participativa. Les tècniques del Pla Municipal de Polítiques de Gènere de Reus i del Casal de Joves La Palma amb la col·laboració de l’organització del Festival, realitzen una selecció de curts amb temàtica de gènere per tal d’oferir-los a joves i posteriorment debatre’n el contingut.

Drugsmetratge

És un espai concebut per a generar diàleg i discurs entorn el fenomen social dels diferents usos de drogues i també sobre les addiccions. Tècnics del Pla Municipal de Drogues de Reus, realitzen una selecció de curts amb temàtica de drogues per tal d’oferir-los a joves i posteriorment debatre’n el contingut des d’una perspectiva neutra.

Inclusió

Projecció de 4 curtmetratges pensats per a infants, amb l’objectiu de sensibilitzar-los vers la discapacitat física, auditiva, visual i sobre l’autisme. Podran gaudir de les representacions cinematogràfiques, des d’una mirada crítica i reflexiva, i reconèixer i practicar els valors que afavoreixen la convivència entre les persones amb diferents capacitats. L’objectiu final és que els infants desenvolupin la capacitat d’escolta i d’exposició argumentada de les opinions pròpies i el respecte per les dels altres. En concret, la Regidoria de Benestar Social ha organitzat un col·loqui amb quatre persones amb les discapacitats esmentades en què participaran els 60 alumnes de 5è i 6è de primària de l’Escola Pompeu Fabra.

Sobre el Festival Breus
El Festival Breus 2019 està organitzat per la regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Reus, a través de l’Institut Municipal Reus Cultura, i compta amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat i de la Diputació de Tarragona. El director artístic del festival és Sergi Prat, que realitza també la programació juntament amb Eric Motjer. Jeny Montagut és la cap de producció, i compta en el seu equip amb Marta de Muga i Adriana Pérez. L’esdeveniment es realitzarà els dies 21, 22 i 23 de març.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Nova incorporació a la llista municipal del PSC d’Amposta de Geni Franco Muñoz

Notícia següent

Ara Reus dóna 7.000 quilos de menjar al Banc d’Aliments

Notícies relacionades