La ciutadania pot votar com s’invertiran 750.000 euros del pressupost municipal

Els 43 projectes finalistes es poden consultar a través del portal participa.reus.cat, així com també en els espais físics informatius

La ciutadania reusenca d’una edat a partir de 16 anys pot votar des d’aquest dilluns 26 de febrer i fins al dia 18 de març quins projectes es podran fer realitat gràcies a la partida de 750.000 euros prevista en el programa d’inversions dels Pressupostos participatius de Reus. El vot es pot exercir de manera virtual a través de la plataforma participa.reus.cat (on es poden consultar tots els detalls sobre els projectes i el funcionament d’aquest procés) o bé de manera presencial als punts de votació habilitats a diferents espais municipals. Els dissabtes 3 i 10 de març de 10:00 a 12:00 es farà un acte de presentació pública de totes les propostes finalistes a la sala d’actes de l’Antic Hospital de Sant Joan.

Qualsevol persona que hagi fet 16 anys i empadronada a Reus pot votar fins a 6 propostes de les 43 seleccionades, amb un màxim de 4 vots per a Grans Projectes i un màxim de 2 vots per a Petits projectes. Les 6 primeres propostes més votades de la categoria Petits Projectes i les 3 primeres de la categoria Grans Projectes tindran assegurada la seva execució. La realització de les següents propostes anirà en funció del crèdit restant fins arribar al total del pressupost assignat.

Espais per facilitar el vot
Per a les persones que desitgin participar en el procés de manera presencial, s’han previst un seguit d’espais informatius sobre les opcions finalistes que inclouran punts de votació amb l’assistència d’una persona dinamitzadora, que donarà suport a les persones interessades a votar i informarà de qualsevol dubte que pugui sorgir i pot aportar detalls sobre els projectes que es poden votar.

Els Centres Cívics, les Biblioteques Municipals, els Mercats de Reus, l’Antic Hospital, l’actual Hospital de Sant Joan, l’Oficina d’Atenció Ciutadana i el Casal de Joves són els llocs on des del 26 de febrer i fins al 18 de març es podrà trobar un espai informatiu permanent sobre el procés participatiu i on, a més, en dates concretes es podrà exercir el vot.

Dates i llocs de votació presencial
Les dates i llocs de votació previstos són els següents:

  • Del 26 de febrer al 18 de març hi haurà punts de votació equipats amb ordinadors i wifi als centres cívics, el Casal de Joves, les biblioteques municipals, l’Oficina d’Atenció Ciutadana i l’Antic Hospital.
  • Mercat Central i Mercat del Carrilet, en horari d’obertura, els dies 2, 3, 9, 10, 16 i 17 de març
  • Hospital de Sant Joan els dies 26 i 28 de febrer, 2, 12, 14 i 16 de març de 9:00 a 13:00 h

Àmbits
Els 43 projectes finalistes es poden consultar a través del portal participa.reus.cat, així com també en els espais físics informatius, i abasten àmbits tan variats com la via pública, l’enllumenat, els esports, el medi ambient, la salut, la cultura, els parcs i jardins o la ciutadania en general.

De fet, entre les propostes presentades, predominen les actuacions de millora urbanística en diversos àmbits, com és l’arranjament de voreres i carrers, la millora de camins, l’actuació en parcs i espais verds, la millora de la il·luminació en determinats espais o l’adequació dels accessos a dues escoles.

D’altres, posen l’èmfasi en les actuacions per millorar la seguretat i facilitar la convivència, com per exemple la il·luminació de passos de vianants o el tancament de determinats parcs per evitar les molèsties durant la nit. D’altres proposen intervenció en equipaments com La Palma o l’Skatepark.

Petits projectes
En la categoria de Petits projectes hi entren aquelles propostes de fins a 50.000 euros, de les quals cada ciutadà/na en podrà votar un màxim de 4. En aquesta categoria han quedat finalistes 27 projectes.

Grans projectes
Pel que fa a Grans Projectes, en aquesta categoria s’hi troben les propostes que tenen un pressupost d’entre 50.001 i 150.000 euros i cada persona podrà votar-ne 2 com a màxim. Dins aquest grup hi ha 15 projectes.