Divendres, 29 de març de 2024
És notícia

El 2018 serà l’Any Cardenal Vidal i Barraquer a Cambrils

Avatar photo

Una Comissió Organitzadora acordarà els actes que se celebraran al llarg de l’any

La junta de govern local ha acordat que l’any 2018 sigui considerat l’Any Cardenal Vidal i Barraquer i que es programin diferents accions per tal de posar en valor la seva tasca. La major part de les activitats es concentraran principalment durant el darrer quadrimestre de l’any, tot i que també se’n programaran durant la resta de l’any.

Aquest 2018 es compliran dues fites importants: el 3 d’octubre farà 150 anys del naixement del cardenal a Cambrils i el 13 de setembre en farà 75 anys de la seva mort a Friburg (Suïssa). L’Ajuntament de Cambrils creu que aquest doble aniversari és el moment oportú per fer un nou reconeixement a la persona i a la figura de Francesc d’Assis Vidal i Barraquer i posar en valor la tasca que va desenvolupar en vida així com el seu pensament i llegat, que va més enllà de la funció pastoral duta a terme com a home de l’Església.

Per tal d’elaborar la programació i implicar totes les parts públiques i privades vinculades a la figura del cardenal, l’Ajuntament ha creat una Comissió Organitzadora i ha nomenat a Josep M. Panicello Hernández, que fou alcalde de Cambrils i Diputat-president de la Comissió de Cultura de la Diputació de Tarragona, com a comissionat de l’Any Cardenal Vidal i Barraquer per acord unànime de tots els membres de la comissió.

Les persones que es vulguin posar en contacte amb la comissió poden escriure al correu electrònic [email protected].

La comissió està formada per Camí Mendoza Mercè, alcaldessa; Josep Lluís Abella, regidor de Cultura i Festes; Manel Tarés Lagunas, historiador especialista en el segle XVIII; Joan M Quijada Bosch, tècnic de l’Arxiu Històric Arxidiocesà de Tarragona; Manuel M. Fuentes i Gasó, director de l’arxiu; Josep Maria Panicello, alcalde de Cambrils del 1987 al 1991 i del 1995 al 1997; Ramon Ortiga Sabaté i Josep Pedrell Font, del Centre d’Estudis Cambrilencs; Francesc Vidal i Barraquer, en representació de la família; Pere Navarro Gómez, professor de  la Universitat Rovira i Virgili; Margarita Mauri, del Departament de Filosofia  Facultat de Filosofia Universitat de Barcelona; Gemma Massagué Casas, tècnica de Cultura; Pedro Otiña Hermoso, arxiver Municipal de Cambrils; Gerard Martí Estrada, director del Museu d’Història; i Aina Carod Requesens, cap de Gabinet d’Alcaldia.

L’Ajuntament crearà un logo que s’aplicarà a tota la informació i actes que es desenvolupin durant l’Any Cardenal Vidal i Barraquer i que servirà com element identificador. A més, realitzarà les accions necessàries de difusió per donar a conèixer a la ciutadania i a totes les entitats i institucions la realització de l’Any Cardenal Vidal i Barraquer per tal de crear sinèrgies i assolir el grau més elevat de participació en tots els esdeveniments programats.

Reconeixements anteriors

El Cardenal Vidal i Barraquer és des de fa anys reconegut per l’Ajuntament de Cambrils. El 8 de novembre de 1959 el Ple de l’Ajuntament de Cambrils el va nomenar Fill Il·lustre de la Vila i el 5 de desembre del 2017 el va nomenar Fill Predilecte en base al nou Reglament d’Honors i Distincions de l’Ajuntament de Cambrils per la seva trajectòria a favor de la pau i per la dignitat amb què va exercir els seus càrrecs fins a la seva mort a l’exili.

Per altra banda, Cambrils ha impulsat elements que han reconegut la seva vàlua al llarg de la història. Un dels més destacats és el Monument al Cardenal Vidal i Barraquer, que es va executar per acord del Ple del dia 12 de febrer de 1976. El monument instal·lat a la plaça de la Parròquia de Santa Maria  va ser encarregat a l’escultor Ramon Ferran i es va inaugurar el dia 15 de maig de 1978, coincidint amb el retorn de les despulles del Cardenal a Cambrils. D’altra banda, el  bust del Cardenal Vidal i Barraquer presideix la Sala de Plens de l’Ajuntament de Cambrils i hi ha un carrer amb el seu nom.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Detenen in fraganti tres homes quan robaven en una casa a Reus

Notícia següent

Coneguts de l’assassí de Meritxell Vall diuen que “s’alterava” quan bevia

Notícies relacionades