Reus se suma al Dia Mundial de la Prematuritat

Aquest dimarts, 17 de novembre, l’Ajuntament de Reus se suma a l’acció programada per l’Associació Som Prematurs, per tal de sensibilitzar sobre les problemàtiques associades als naixements prematurs amb motiu del Dia Mundial de la Prematuritat, que se celebra aquest dia. Per aquest motiu, el Gaudí Centre se suma als edificis públics de tot el món que il·luminen aquest dia les seves façanes de color lila per solidaritzar-se amb la Prematuritat.

A més, Reus també participa en la penjada virtual de mitjonets i històries personals a les xarxes socials que gestiona l’Associació Som Prematurs. La foto, feta davant de la façana del Gaudí Centre, la protagonitzen el Biel, la Neus i la Noa, tots tres nens prematurs, que sostenen un cordill amb mitjonets de colors penjats, i la Cori i en Lluc, bebès prematurs, nascuts durant el confinament a l’hospital Sant Joan de Reus, acompanyats de les mares.

També hi són presents la pediatra de la Unitat Neonatal de l’Hospital Sant Joan de Reus, Júlia Arroyo; la delegada del Camp Tarragona de Som Prematurs, Marta Artiga, i la voluntària d’aquesta entitat a Reus, Elena Pàmies; l’alcalde de Reus, Carles Pellicer, les regidores de Benestar Social, Montserrat Vilella, i de Projecció de Ciutat, Montserrat Caelles, i el regidor de Salut i Ciutadania, Òscar Subirats. L’objectiu és fer visible el fenomen de la prematuritat i les problemàtiques que comporta .

En tot el món, un de cada deu naixements té lloc abans de la data prevista de part i les complicacions associades a aquests naixements són la primera causa de mortalitat infantil per sota dels cinc anys. A més, la prematuritat –especialment si és extrema– pot comportar discapacitats físiques i psíquiques, seqüeles de salut i retards en el desenvolupament psicomotriu i l’aprenentatge.

Una celebració alternativa

Enguany, la pandèmia de COVID-19 ha impedit que Som Prematurs pogués celebrar la festa multitudinària que organitzava cada any per donar ressò a la causa i oferir un punt de trobada a les famílies. Així, l’Associació ha demanat la col·laboració dels consistoris perquè el Dia Mundial del Prematur continuï essent objecte d’atenció pública.

A més, enviarà lots de regals als hospitals on és present per tal que les famílies dels nadons prematurs ingressats a les unitats neonatals (UCIN) se sentin acompanyades.

Acompanyament en línia

Si bé la pandèmia ha interromput l’acompanyament presencial a les UCIN que oferia l’Associació, des de maig l’entitat està realitzant aquesta acció de manera virtual tres vegades al mes mitjançant videoconferències. A més, Som Prematurs ha publicat aquest estiu una Guia de Prestacions a la Prematuritat que ha tingut bona acollida entre les famílies. Altres accions previstes a curt termini són la distribució d’extractors de llet als hospitals per tal de facilitar la lactància materna a les famílies amb menys mitjans i el repartiment de neveres portàtils a les noves mares per transportar la llet des de casa.

L’Associació SOM Prematurs

Som Prematurs és una associació sense ànim de lucre nascuda amb l’objectiu d’acompanyar les famílies en la carrera de fons que suposa un naixement prematur. Els proporciona un punt de trobada, suport, informació i aprenentatge on se senten escoltats i on poden compartir experiències, resoldre dubtes, escoltar les preocupacions i opinions, i òbviament també compartir els èxits. Actualment, Som Prematurs compta amb delegades en nou hospitals catalans.