Pellicer se sotmetrà a una moció de confiança per desbloquejar el pressupost

L'equip de govern no ha arribat a cap acord amb l'oposició per tal de solucionar l'actual situació de bloqueig institucional

L’alcalde de Reus, Carles Pellicer, se sotmetrà a la segona qüestió de confiança de la seva legislatura per tal de desbloquejar els pressupostos del 2018, el pròxim dilluns, 5 de febrer. La ronda de contactes de l’equip de govern –format per PDeCAT, ERC i Ara Reus– no ha permès concretar cap acord amb l’oposició per posar fi a l’actual “situació de bloqueig institucional”. Pellicer ha assegurat que les reunions s’han mantingut en un clima de cordialitat, però ha reconegut que alguns grups de l’oposició “han traçat línies vermelles”, referint-se a la CUP i Ciutadans (Cs). Tot i això, el batlle s’ha mostrat satisfet amb la disposició d’altres grups municipals per arribar a acords, en aquest cas el PSC i el PP.

L’equip de govern i l’oposició no han estat capaços d’arribar a un acord tangible per cessar l’actual situació de bloqueig institucional. Així ho ha anunciat l’alcalde Pellicer aquesta mateixa tarda, motiu pel qual se sotmetrà de nou a una qüestió de confiança en el ple extraordinari del pròxim dilluns. D’aquesta manera, si la moció de confiança s’aprova –per majoria simple– els pressupostos quedaran automàticament aprovats. En cas contrari, l’oposició hauria de presentar una moció de censura amb un candidat alternatiu a alcalde en el termini màxim d’un mes. Si no fos així, o si aquesta no prosperés, els pressupostos quedarien igualment aprovats amb la majoria absoluta del plenari. Tenint en compte que Pellicer ja ha recorregut a la moció de confiança les dues vegades que la llei permet en una mateixa legislatura, l’any vinent l’equip de govern es veurà obligat a pactar o bé prorrogar els pressupostos.

El govern no pot assumir algunes condicions de l’oposició

Pellicer ha manifestat que el govern manté com a prioritats l’atenció a les persones, la reducció del deute i la projecció de ciutat. Tot i això, ha apuntat que hi ha grups municipals, com la CUP i Cs, que “han traçat línies vermelles” que el govern “no pot assumir”. La CUP posava com a condició la internalització del servei de la brossa per donar suport al pressupost de 2018. Per la seva banda, Cs “ha tornat a deixar clar que la política nacional li dificulta  poder parlar de política municipal”, segons el batlle.

Tot i això, Pellicer s’ha mostrat satisfet amb el diàleg mantingut amb altres grups com el PSC i el PP que “malgrat el rebuig del pressupost han mostrat la seva predisposició a l’entesa”. L’alcalde ha agraït les propostes sobre l’atenció a les persones i de projecció de ciutat, encara que no s’ha concretat cap acord. “No renunciarem al diàleg amb l’objectiu comú de fer avançar la ciutat”, ha assegurat.  “Durant les reunions internes no hem rebut tantes crítiques com al plenari”, ha volgut deixar palès l’alcalde.

Encara que la situació de bloqueig institucional no s’ha solucionat, Pellicer ha fet un balanç positiu de la ronda de contactes, ja que ha permès “recuperar el diàleg amb grups amb els quals s’havia trencat”.