Oriol Ciurana i Marta Llorens han estat rebuts entre abraçades, petons i estelades a les portes dels jutjats

Els advocats han piulat que la sortida dels regidors s'ha fet esperar una mica pel fet que s'ha demanat la interlocutòria de llibertat en llengua catalana

Amb els punys alçats i actitud serena, Oriol Ciurana i Marta Llorens han sortit dels jutjats després de comparèixer davant la jutgessa del Jutjat d’Instrucció número 2 de Reus. Han estat rebuts entre abraçades, petons i estelades per un núvol de persones que s’han concentrat a les portes dels jutjats. “Mil gràcies, de veritat!”, ha exclamat Llorens, amb els braços alçats, entre crits de “llibertat”, “ni un pas enrere” i “1 d’octubre, ni oblit ni perdó”. Acte seguit, els concentrats -inicialment eren un centenar, però han acabat sent unes 200 persones-, han cantat Els Segadors.

Tal i com estava previst, ni Ciurana ni Llorens han volgut declarar davant la jutgessa i han estat poc més d’una hora dins dels jutjats, després d’haver fet nit als calabossos de la comissaria dels Mossos a Reus. Una patrulla els ha traslladat a quarts de nou fins a l’edifici dels jutjats. “Hem resistit amb molta dignitat, molta tranquil·litat i molta honestedat amb nosaltres mateixes”, ha dit Llorens, la qual ha carregat contra la politització de la justícia. En la mateixa línia, Ciurana ha retret que la justícia només actuï en una sola direcció. “Estem òbviament emprenyats per veure com la justícia espanyola és unidireccional” i com la incitació a l’odi “només existeix per una part”.

L’independentista ha lamentat que “som els únics que per no venir a declarar en un jutjat que ens està dient que manifestar-nos aixecant les mans pel carrer i cridar consignes com ‘votarem’ i ‘llibertat’, això ens pot portar a la presó”. El regidor de la CUP de Vic, Joan Coma, també s’ha acostat als jutjats per mostrar el seu suport als edils reusencs. També hi era present Sergi Saladié i la regidora reusenca Mariona Quadrada, també investigada, i que ja ha rebut una segona citació judicial pel mateix cas, a la qual, segons ha avançat, tampoc no pensa comparèixer.

La interlocutòria de llibertat, en castellà

Segons els lletrats de Ciurana i Llorens, que formen part del col·lectiu d’advocats voluntaris de l’1-O, el macrocas -que investiga un manifest signat a l’Ajuntament i protestes contra la policia espanyola- segueix en fase d’instrucció, ja que la jutgessa també té en el punt de mira uns bombers que van participar en actes per l’1-O. Els advocats han piulat que la sortida dels regidors s’ha fet esperar una mica pel fet que s’ha demanat la interlocutòria de llibertat en llengua catalana. En veure que el jutjat trigava massa a traduir-la, s’han vist obligats a “tolerar-la” en castellà. Un cop al carrer, Ciurana i Llorens malgrat el cansament, tenen intencions d’anar al ple d’aquesta tarda.