L’Ajuntament vendrà Gecohsa per remoure la dissolució de l’Hospital Sant Joan

Ciutadans ha votat a favor d’aquesta proposta al ple, el PP s’ha abstingut i el PSC i la CUP, han votat en contra

A pocs dies perquè es compleixi el termini per remoure la causa de dissolució de l’Hospital Sant Joan de Reus, el govern municipal ha portat al ple la seva proposta –de la qual ja s’havia sentit parlar- de vendre Gecohsa al CatSalut per fer front així al dèficit del centre sanitari.  La proposta ha estat aprovada amb el vot a favor de Ciutadans, l’abstenció del PP i el vot en contra del PSC i la CUP.  D’aquesta manera, i un cop ha finalitzat la concessió de la gestió de l’hospital de Móra d’Ebre, l’empresa municipal es vendria a la Generalitat que exerciria una gestió directa. La proposta, però, també preveu que en cas de no ser possible aquesta mesura, o que l’import de la venda no fos suficient per fer front al dèficit del Sant Joan, es cedirien béns immobles del patrimoni municipal per salvar l’hospital.

“La concessió de la gestió de l’Hospital de Móra no finalitza perquè el CatSalut estigui descontent amb Gecohsa, sinó per un canvi cap a la gestió directa”, ha explicat la regidora de Salut i presidenta de l’Hospital de Reus, Noemí Llauradó. La republicana ha assegurat que la venda de Gecohsa s’ha valorat tenint en compte que tot just ha finalitzat la concessió, a causa d’aquesta decisió del “canvi de gestió del CatSalut”. “No hauríem fet la proposta de la venda de Gecohsa si no hagués estat així”, ha sostingut Llauradó.

Els PSC continua apostant per l’actual model

En aquest sentit, la regidora del PSC, Sandra Aguaita, ha exposat els dubtes de la seva formació respecte a aquesta proposta. Principalment, els socialistes es plategen per quin valor es realitzaria la venda de Gecohsa i asseguren que la resposta del govern a les seves preguntes, anteriorment, havia estat “molt ambigua”. Llauradó ha respost a aquests dubtes, tot assegurant que “el preu de la venda haurà de ser com a mínim el de la reserva” i aquest l’imposarà “un tercer”. La presidenta del centre ha mantingut que “les reserves de Gecohsa quedaran en la societat” perquè “no n’hi ha cap impediment”.

Igualment, els socialistes continuen apostant per l’actual model i mantenen que no hi ha una crisi de gestió, sinó que “el dèficit té molt a veure amb el lloguer que cobra Reus Serveis a l’hospital, però això s’acaba el 2026”, en paraules del portaveu, Andreu Martín. La regidora de Salut, però, ha recalcat que “fins al 2026 són molts anys” i “ens en sortiríem una vegada o dues més, però no molt més”.  “El principal i essencial és poder seguir oferint aquest servei”, ha afegit. En aquest punt, Llauradó ha demanat als socialistes que valorin com a mínim “una abstenció”. Però, no ha estat així, ja que el PSC ha votat en contra.

Conseqüències del dèficit en els treballadors

De la mateixa manera, la CUP també ha votat en contra d’aquesta proposta, centrant el seu discurs en la repercussió del dèficit “en les condicions de les treballadores i usuàries de l’hospital”. La portaveu independentista, Marta Llorens, ha instat que “els 1’2 MEUR que ha de pagar el senyor Prat es reverteixin en pagar les DPO’s a les treballadores i no en salvar el dèficit”. En resposta, la presidenta de l’Hospital de Reus ha assegurat que “l’hospital farà efectives les DPO’s de 2016” –com ha dictat i les que falten de 2015, les quals es pagaran “perquè ja estan aprovisionades”.

D’altra banda, i aquesta vegada en referència al consorci, Llorens també ha retret a Llauradó que troben “poc solidari” que “el dèficit es carregui a la Generalitat perquè no només es carregarà en tots els reusencs, sinó també en la resta de catalans i catalanes”. No obstant això, la regidora de Salut ha recordat que aquest és el funcionament i que, en tot cas, es preveu que “el consorci treballi en equilibri” i no amb dèficit.

Sí a la venda de Gecohsa, no a la cessió de patrimoni

Per la seva banda, el grup municipal de Ciutadans ha votat a favor. La regidora del grup municipal Josefa Labrador ha definit la venda de Gecohsa com un fet positiu, ja que “des que es va complir la concessió, Gecohsa ja no pinta res”. Tot i això, els taronges no veuen amb tan bons ulls el segon punt de la proposta, sobre la cessió del patrimoni municipal. “Sembla que és més difícil salvar l’hospital que crear una República”, ha reblat Labrador, però “no veiem cap altra solució possible”, ha argumentat la taronja respecte al seu vot positiu.

La postura del PP ha estat semblant, amb l’acord sobre la venda de Gecohsa però el desacord respecte a la cessió del patrimoni. Per aquest motiu, però, els populars han optat per l’abstenció.