L'Ajuntament de Reus s’adhereix a la xarxa Tributs de Catalunya

La secretària d’Hisenda de la Generalitat i presidenta de l’Agència Tribut&agrave ;ria de Catalunya (ATC), Marta Espasa, i l’alcalde de Reus, Carles Pellicer, han signat aquest dijous un conveni de col·laboració en matèria tributària segons el qual l’Ajuntament de Reus s’integrarà a la xarxa Tributs de Catalunya. L’objectiu de l’acord és millorar la qualitat dels serveis tributaris que reben els ciutadans, en base als principis de proximitat i de generació de confiança mútua, i augmentar l’eficàcia i l’eficiència en la gestió, sobretot pel que fa a la prevenció i la lluita contra el frau fiscal.

Concretament, el conveni preveu la creació de la finestreta única tributària (FUT), que prestarà un servei integral i de proximitat a tots els ciutadans reusencs que vulguin rebre informació o fer algun tràmit relacionat amb qualsevol dels tributs que gestionen tant el consistori com l’ATC. D’altra banda, el text també acorda la col·laboració d’ambdues administracions en la prevenció i reducció  del frau, mitjançant l’intercanvi mutu d’informació amb transcendència tributària. Disposar de noves fonts d’informació incrementarà l’eficàcia en la comprovació i control dels incompliments tributaris.

L’alcalde de Reus ha afirmat que que «signem un conveni beneficiós per les dues administracions, perquè ens permet guanyar en eficàcia i eficiència; però sobretot, molt beneficiós per a la ciutadania, perquè permet avançar en un servei integral de proximitat, i fer-nos molt més forts per lluitar de manera conjunta contra el frau fiscal».

«La signatura del conveni és una bona notícia perquè afegim un municipi més a la xarxa Tributs de Catalunya» per la qual cosa ja sumen un total de 919, ha destacat la secretària d’Hisenda durant l’acte de signatura del conveni.

L’acte de signatura del conveni també ha comptat amb la presència de  M.Dolors Corretgé, directora del Programa per a l’organització i modernització del sistema tributari de la Generalitat de Catalunya; i Mari Luz Caballero, regidora d’Hisenda de l’Ajuntament de Reus; i Òscar Peris, delegat del Govern de la Generalitat al Camp de Tarragona.

Un total de 208 oficines de la xarxa Tributs de Catalunya
Amb el conveni signat avui, gràcies al qual l’Ajuntament de Reus posarà a disposició de la xarxa una oficina d’atenció al públic, Tributs de Catalunya ja compta amb un total de 208 punts d’atenció al contribuents repartits per tota la geografia catalana i passarà a donar servei directe a 919 municipis, facilitant la gestió dels tràmits tributaris a un total de 6.840.062 ciutadans i ciutadanes, és a dir, un 90% de la població catalana.

El conveni signat avui s’emmarca en la iniciativa del Govern d’acostar i fer més eficients els serveis que l’ATC ofereix al ciutadà, gràcies a una presència més intensa al territori i comptant amb la plena cooperació de les administracions locals. A més, vol desenvolupar totes les seves competències en matèria de gestió tributària, d’acord amb la legislació vigent. En aquest sentit, Reus i l’ATC s’emplacen a signar un proper conveni per desplegar la cooperació en matèria de recaptació executiva dels deutes tributaris i de dret públic que l’Ajuntament no pot cobrar perquè estan fora del seu àmbit territorial.

De la finestreta única a la recaptació executiva dels deutes tributaris
Tributs de Catalunya va néixer l’any 2012, a partir de l’acord entre l’Agència Tributària de Catalunya i les diputacions de Barcelona, Tarragona, Girona i Lleida i va culminar la primera fase del seu desplegament el juliol del 2017, amb la signatura d’un segon conveni amb aquestes mateixes institucions, que va servir perquè l’agència catalana esgotés fins al final les seves competències en matèria de recaptació executiva.

Actualment, la xarxa Tributs de Catalunya està formada per les quatre diputacions, quatre consells comarcals (la Selva, el Baix Empordà, el Ripollès i la Cerdanya) i deu ajuntaments (Barcelona, Girona, Sabadell, Terrassa, Tarragona, Olot, Torroella de Montgrí i Fogars de la Selva). El conveni permet oferir als ciutadans dels seus municipis el servei de finestreta única i mantenir amb l’Agència un intercanvi d’informació amb transcendència tributària per millorar la prevenció i el control del frau fiscal. A més, l’ATC, mitjançant el corresponent conveni de col·laboració, s’encarrega de dur a terme la recaptació executiva dels deutes tributaris i de dret públic que els ens locals no poden cobrar perquè estan fora del seu àmbit territorial.