El PSC acusa al govern de Reus de no actuar amb la residència d’Horts de Miró

El PSC presenta al Ple una moció, que també signen Cs i el PP, per a l’obertura immediata d’aquest equipament per a la gent gran

El Grup Municipal del PSC ha registrat una moció de cara al Ple d’aquest dilluns instant l’equip de govern de Reus i el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la generalitat a realitzar totes les accions necessàries per a l’obertura immediata de la residència del CAPI d’Horts de Miró amb les 24 places concertades previstes. LA moció que també signen els grups municipals de Ciutadans i el Partit Popular, també insta les dues parts a obrir la resta de places de què disposa l’equipament, que en són 52 en total, de manera pública.

Pel portaveu socialista Andreu Martín, “ara que ja hi ha govern constituït a Catalunya, ja no val l’excusa de la inestabilitat política i l’aplicació del 155 com a motius argumentats per la regidora de Serveis Socials, Montserrat Vilella, per a no obrir la residència. L’únic responsable que la residència continuï tancada és el govern de Reus”.

Martín ha recordat que el juliol de 2017, tots els grups de l’oposició en col·laboració amb Usicat, l’Associació de Gent Gran de Reus i el Baix Camp i Marea pensionista, van presentar una proposta de resolució en la mateixa línia, que va ser aprovada per unanimitat de tots els grups amb representació al Ple de l’Ajuntament. També ha posat de manifest que mesos després, la Generalitat anunciava l’obertura de 24 places, que hores d’ara no s’ha fet efectiva. “Han passat set mesos d’aquell anunci i la situació continua igual. La residència i el centre de dia segueixen tancats i, de moment, no hi ha notícia de cap moviment imminent al respecte. És incomprensible que hores d’ara les dependències estiguin buides i sense ús, mentre hi ha una llarga llista d’espera de persones que necessiten entrar en una residència”.
El portaveu insisteix que “cal l’obertura immediata d’aquest equipament i l’Ajuntament ha de fer totes les accions necessàries per exigir a la Generalitat que compleixi els seu compromisos amb la ciutat”.

“Hi ha moltes persones que necessiten i reclamen fer ús d’aquesta residència. No es pot abandonar les famílies i, especialment, les persones més vulnerables, ha reblat.

L’Ajuntament com a focus generador de respecte a la diferència
Una segona moció del PSC demana que l’Ajuntament implementi canals d’informació i sensibilització des de les primeres etapes educatives sobre el respecte a la diferència, el reconeixement i la normalització de la lliure identitat de gènere, en especial dels menors transsexuals, per evitar posteriors conductes transfòbiques i l’assetjament escolar.
També demana que es pinti un banc a l’espai públic amb els colors del col•lectiu trans per donar-li més visibilitat tal i com han fet diversos ajuntaments d’arreu de Catalunya a proposta de l’Associació Chrysallis dins la campanya ‘Bancs per la diversitat’.

Martín explica que més de la meitat de menors d’aquest col•lectiu pateixen assetjament escolar a les aules per raó de la seva orientació sexual, identitat de gènere o expressió de gènere. I remarca que, si bé és cert que des de l’any 2017 existeix un protocol d’actuació de la Generalitat en aquest sentit, “cal que els nens i nenes rebin informació i sensibilització des de les primeres etapes de la visa sobre el respecte a la diferència, per evitar possibles casos d’assetjament en etapes posteriors”.

El portaveu assegura que “l’Ajuntament ha de ser un focus generador de respecte, de protecció i d’eradicació de les desigualtats i, en aquest sentit, ha de posar tots els recursos al seu abast per fer visible la diversitat, fer-la respectar i reconèixer i normalitzar la lliure identitat de gènere, en especial dels nostres menors transsexuals, posant fi a la transfòbia i garantint-los una vida digna”.