Carles Pellicer i alguns regidors del consistori compareixen als jutjats

Carles Pellicer i sis regidors de l’Ajuntament de Reus són investigats per un presumpte delicte d’incitació a l’odi. La CUP ha decidit no entrar als jutjats a declarar

Amb crits de no esteu sols, un centenar de persones han acompanyat aquest matí a l’alcalde de Reus, Carles Pellicer i els sis regidors del PDeCAT, ERC, CUP i Ara Reus mentre arribaven a les portes del jutjat d’instrucció número 2 de Reus, com a mostra de suport als polítics reusencs. Els polítics que han estat citats són: Carles Pellicer, Montserrat Vilella, Jordi Cervera, Noemí Llauradó, Oriol Ciurana, Mariona Quadrada i Marta Llorens. Tot i això, prop d’una trentena d’unionistes també han volgut manifestar el seu rebuig i han mostrat el seu  suport perquè Catalunya formi part d’Espanya.  Els Mossos d’Esquadra han acordaonat la zona i de seguida, s’ha vist diferenciada per dos bàndols, l’unionista i l’independentista, mentre hi ha una forta expectació de mitjans europeus, espanyols i catalans.

La tensió ha anat augmentant en el moment que faltava molt poc perquè arribessin els polítics als jutjats, i sobretot, els dos bàndols s’han enfrontat. “No nos engañan, Cataluña és España!” mentre els independentistes cantaven l’himne dels Segadors.  Abans d’entrar als jutjats, alguns regidors han comparegut davant dels mitjans de comunicació, és el cas de la CUP de Reus que s’ha quedat a les portes dels jutjats i no ha volgut comparèixer a la citació judicial. Oriol Ciurana, regidor de la CUP, ha explicat que “A Catalunya estem vivint un moment extraordinari, portem molts dies que estem en manifestacions i estem sortint al carrer per defensar les nostres llibertats. Avui, l’Estat ens ha demostrat una vegada més la seva antidemocràcia” i afegeix que des de la CUP, “hem decidit no entrar a declarar. No és la justícia que ens empara. És totalment legítim entrar o no entrar. Nosaltres hem pres aquesta decisió de no entrar davant dels jutjats espanyols” .

Per la seva banda, Mariona Quadrada ha volgut mostrar el seu suport a “tots els i les mestres que fan esforços per intentar gestionar el que va suposar una tristesa, una angoixa l’1-O, tot el suport a la comunitat educativa i també al Roger Espanyol que ha estat víctima de les bales de goma i ha perdut un ull per tot el que va passar el dia 1 d’octubre”, a més, Quadrada afegia que: “volem demostrar que només està passant davant la justícia aquelles persones que són innocents perquè hem manifestat el nostre dret d’expressió i en canvi, aquells que van exercir la violència el dia 1-O, moltes d’aquestes causes s’han arxivat”, explicava als mitjans.

Marta Llorens s’ha adreçat als mitjans en castellà explicant que “no compareixerem als jutjats perquè no és la nostra legalitat, l’espanyola perquè per a nosaltres no és legítima i per aquest motiu no declarem ni ens personem. La incitació a l’odi és una raó política per tot el context des de l’1-O”.

Tots ells estan investigats per un presumpte delicte d’incitació a l’odi. Entre els fets que s’investiguen hi ha el manifest signat el 3 d’octubre per rebutjar la violència policial de l’1-O i per demanar la retirada dels agents de reforç de la policia espanyola i de la Guàrdia Civil que van ser enviats a Catalunya en els dies previs. A més, la jutgessa, arran d’una denúncia de la pròpia policia espanyola que ha admès a tràmit, investiga la seva participació en manifestacions com la de l’aturada de país i concentracions davant la comissaria d’aquest cos així com de l’Hotel Gaudí, on s’allotjaven diversos agents. A banda dels representants polítics, també figuren com a investigats mitja dotzena de persones més, entre els quals alguns bombers i veïns vinculats a l’esquerra independentista, a alguns dels quals se’ls atribueix suposades coaccions i malversació. La jutgessa els ha citat a declarar, avui, dijous 23 de novembre.