L’Hospital Sant Joan de Reus estudia una alternativa al tractament contra el càncer de mama avançat

El centre ha impulsat l'assaig CAILA per evaluar la eficàcia de la droga CB-103

L'Hospital Sant Joan de Reus, en una imatge d'arxiu. Foto CEDIDA

L’Hospital Sant Joan de Reus participarà en l’estudi CAILA, impulsat per MEDSIR, companyia dedicada a la investigació oncològica independent. Es tracta d’un assaig clínic – que actualment està iniciant la fase de reclutament de pacients – que provarà la eficàcia i seguretat d’una droga anomenada CB-103 en dones amb càncer de mama avançat que hagin deixat de respondre al tractament inicial amb TE.

Amb 32.953 nous casos diagnosticats durant el 2020, el càncer de mama és el tipus de tumor més diagnosticat a Espanya. Es tracta d’una enfermetat heterogènia amb múltiples quadres clínics i subtipus tumorals diferents. Els tumors luminals  són la variant més comú i representen prop d’un 70% dels casos amb metàstasi.

“El tractament estàndard que s’aplica en aquests casos és la teràpia endocrina (TE) o hormonal, ja que frena la progressió de la enfermetat amb menys efectes secundaris que la quimioteràpia, la qual cosa permet mantenir la qualitat de vida de les pacients.  Per contra, la majoria acaben desenvolupant resistència a la TE, la qual cosa significa que el càncer pot continuar la seva expansió”, explica el doctor Kepa Amillano, metge oncòleg de l’Hospital Sant Joan de Reus.