Dimarts, 16 d'abril de 2024
És notícia

Transferència de documents històrics municipals del fons del Museu a l’Arxiu

Avatar photo

Es tracta de documentació que, pròpiament, pertany a l’Arxiu i que, per qüestions històriques, no s'hi va dipositar mai

Aquest dimecres s’ha fet a l’Arxiu de Reus l’acte de retorn de documentació municipal històrica diversa que fins ara estava al Museu i que des d’ara es preservarà a l’Arxiu. Es tracta de documentació – que per la seva naturalesa- havia de ser a l’Arxiu i en canvi, per qüestions històriques diverses no hi van ingressar mai. El regidor d’Hisenda i Recursos Generals Joaquim Enrech i la regidora de Cultura Montserrat Caelles han presidit l’acte formal de traspàs de la documentació a l’Arxiu.

El doctor Salvador Vilaseca (Reus, 1896 – 1975), director alhora del Museu i de l’Arxiu Municipals (instal·lats als anys trenta, quaranta i cinquanta del segle XX en un mateix edifici), al seu dia va incorporar aquests documents manuscrits com a peces integrants del discurs museogràfic referent a la història de la ciutat, i els va exposar conjuntament amb altres materials històrics, artístics, etnogràfics i arqueològics. Fins ara es conservaven als espais de reserva documental de l’Institut Municipal de Museus de Reus.

Tal i com han recordat els regidors Enrech i Caelles, amb la voluntat de retornar la documentació al lloc al qual pertany i veient de la mateixa manera que hi ha algunes peces al mateix Arxiu que haurien de retornar-se al Museu, s’ha arribat a l’acord d’iniciar el procés de transferència de documentació històrica de la ciutat del Museu cap a l’Arxiu i, així mateix, de peces i documents específics que havien de ser retornats al Museu.

Per part de les dues regidories, la regidoria de Cultura i la d’Hisenda i Serveis Generals (a les quals estan adscrites respectivament Museu i Arxiu) s’ha considerat que aquest 2017 és un moment idoni: una de les línies de treball de Reus Capital de la Cultura Catalana 2017 és promoure, entre d’altres coses, la preservació del patrimoni de la ciutat, tan documental com artístic i per tant, s’ha vist l’ocasió de materialitzar aquest acord i començar el procés de retorn d’uns documents simbòlics i de gran importància històrica per a la ciutat.

Del Museu a l’Arxiu
D’entre els principals documents que retornen a l’Arxiu, cal destacar: Llibre de Concells 1444-1446, Llibre del Comú de Reus, Llibre de la Cadena, Llibre Verd, Llibre dels Mestres de Cases de Reus; Llibre “Major” de comptes, de Vicente Batlle; Llibre de comptes de Francisco Pons, fideuer de Valls; Llibre de comptes d’Anton Vidal, botiguer de Reus; Llibre de comptes de Salvador March, comerciant d’aiguardent; Llibre de comptes (regles d’aritmètica); Llibre de correspondència comercial (en francès); Llibre de comptes municipals escrit per Arnau Duran; Llibre de comptes municipal escrit per Guillem Spuny; Llibre Verd; Llibre de pro menies 1671-1764; Llibre de registre de censals de l’església parroquial de Reus; Llibre del juí de prohoms; Llibre de protocols notarials de Reus i el Llibre de confrares del Roser.

De l’Arxiu al Museu
D’entre les peces que retornaran al Museu cal destacar el possible autoretrat atribuït a Goya i que fins ara es trobava a l’Arxiu. A més, també es retornaran les fitxes i altres documents de registre redactats als anys trenta pel primer conservador del Museu de Reus, Pere Rius i Gatell.

Del 7 al 23 de juny es podran veure alguns d’aquests llibres exposats a l’Arxiu Municipal – Arxiu Comarcal del Baix Camp (carrer de Sant Antoni M. Claret, 3).

Aquest traspàs de documents es duu a terme dins la setmana en que es commemora el Dia Internacional del Arxius, en la qual des de l’Arxiu Municipal de Reus i Arxiu Comarcal del Baix Camp s’han organitzat diversos actes, conferències i visites guiades per tal de donar a conèixer quina és la funció de l’Arxiu i què s’hi custodia i preserva.

Dia Internacional dels Arxius
Coincidint amb el Dia Internacional dels Arxius (que s’escau el 9 de juny) l’Arxiu Municipal de Reus i l’Arxiu Comarcal del Baix Camp organitzen aquesta setmana diferents activitats per donar a conèixer el patrimoni que s’hi preserva i les tasques que s’hi desenvolupen. Aquest dimecres 7 de juny (19:00 h) a l’Arxiu (carrer de Sant Antoni M. Claret, 3) és prevista la conferència “Preservació del patrimoni documental de la ciutat. Del museu a l’arxiu”, a càrrec de l’arqueòleg i historiador del Museu de Reus Jaume Massó, una xerrada organitzada en el marc del procés de traspà s de diferents fons documentals municipals de gran rellevància històrica des del Museu perquè es preservin a l’Arxiu.

Visita guiada a l’Arxiu
Aquest dijous 8 de juny a les 17:30 h s’ha programat una visita guiada a les instal·lacions de l’Arxiu que és oberta a la ciutadania, prèvia reserva d’assistència al telèfon 977 010 054.

Divendres 9 de juny, Dia Internacional dels Arxius, s’obre al públic la mostra “La meva visita a l’Arxiu”, un recull de tots els dibuixos dels nens i nenes de les escoles de Reus que han visitat l’Arxiu durant aquest curs 2016-2017. La mostra es podrà veure fins al 16 de juny.

D’altra banda, continua oberta al públic l’exposició “Espais de memòria. L’Arxiu vist per un fotògraf: Ramon Cornadó”, una mostra itinerant produïda per la Diputació de Tarragona que reflecteix detalls de diferents espais arxivístics i que es pot visitar a l’Arxiu fins al 12 de juny.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Comença la campanya preventiva del mosquit tigre a Tarragona

Notícia següent

L’Hospital Universitari Joan XXIII de Tarragona commemora el Dia del Donant

Notícies relacionades