Jornada innovadora sobre sensellarisme a Reus

Actualment, a Reus, s'està treballant amb 17 persones sense llar.

La regidoria de Benestar Social, amb la col·laboració del Pla Local d’Inclusió Social, ha organitzat aquest dimarts, 9 de maig, a la sala d’actes de l’antic hospital, una jornada sobre el treball amb les persones sense llar que es fa a la ciutat. El debat l’ha conduït Andrew Funk, emprenedor i consultor digital nord-americà establert a Barcelona des de fa anys i creador del projecte HomelessEntrepreneur.

Actualment, a Reus, s’està treballant amb 17 persones sense llar. L’objectiu és conèixer aspectes com els perfils i els entorns on aquestes persones presenten major vulnerabilitat, per tal de poder acompanyar-les en el procés de superació de la situació en què es troben. Un treball que ha de permetre a l’Ajuntament definir recursos i millorar les polítiques d’atenció a les persones sense llar.

La jornada ha estat adreçada a professionals del treball i l’educació social, la mediació i les drogodependències; agents de la Guàrdia Urbana; persones voluntàries de les entitats, i altres professionals que també treballen amb persones sense sostre.

La regidora de Benestar Social, Montserrat Vilella, que ha presentat l’acte, considera que «aquesta trobada és una bona oportunitat per trobar fórmules innovadores que facilitin millorar el treball que estem fent a Reus, entitats i serveis socials plegats, amb les persones sense llar».

El projecte #HomelessEntrepreneur
#HomelessEntrepreneur és un projecte creat des de Barcelona per demostrar que les persones sense sostre poden donar el millor d’elles mateixes si se’ls dóna l’oportunitat. Mitjançant aquest projecte, es vol demostrar a la societat que es poden realitzar accions de canvi.

#HomelessEntrepreneur va començar amb el seu creador, l’Adrew Funk, vivint com una persona sense sostre a Barcelona i explicant aquesta experiència a través de les xarxes socials. Després, ha continuat fent visibles a moltes persones en aquesta situació amb l’objectiu de denunciar la seva condició i generar oportunitats.

Fa un any, l’Ajuntament de Reus ja va programar una primera jornada tècnica sobre el sensellarisme. En aquella ocasió, a càrrec de Ramon Noró, membre de la Fundació Arrels. Una entitat que es dedica a l’atenció de persones sense llar de Barcelona des de 1987. Fruit d’aquesta trobada, l’Ajuntament de Reus, a través del PLIS i en col·laboració amb la Fundació Arrels, va organitzar un recompte de les persones sense sostre que hi ha a la ciutat el passat 13 de desembre. Hi van participar 140 persones de forma voluntària i es van detectar quatre persones dormint al carrer.

El projecte #HomelessEntrepreneur i la Fundació Arrels són dues metodologies diferents, totes dues exitoses, de treballar amb les persones sense llar per tal que aconsegueixin superar la situació de vulnerabilitat en què es troben.