Raffael Fluss, director de la nova escola de màgia Art Màgic: “Si poséssim una mica de màgia als nostres dies, seríem més feliços”

Avatar photo

Reus serà pionera amb el centre Art Màgic Escola de Màgia, de la qual vostè és el director. Com sorgeix la idea?

Aquesta idea sorgeix amb la necessitat que hi ha avui dia per aprendre màgia.  Actualment, hi ha moltes plataformes digitals i llibres, però, realment, quan algú vol aprendre màgia i no ha fet mai a la vida, començar des de 0 amb aquesta base de dades que té internet és, a vegades, més difícil que no tenir res.

És a dir, la màgia, com qualsevol altra disciplina, necessita persones que la instrueixin.

Sobretot al principi. Tot i que hi ha llibres d’iniciació a la màgia, realment, per una persona que mai ha estudiat aquesta matèria, seria una mica complicat perquè hi ha molts conceptes. Els cursos d’iniciació permeten  anar introduint els aprenents a poc a poc.

Quines són les expectatives?

L’expectativa és que generi força interès i hi hagi estudiants estables, és a dir, que cada any hi hagi alumnes nous i altres que es vulguin especialitzar en matèries concretes i que puguem portar professors especialitzats, que donin conferències i xerrades més específiques.

Quan s’obren les inscripcions?

Ja vam fer una preinscripció, que va servir sobretot per establir contactes, però les inscripcions les farem el proper 1 d’octubre. Aquest dia farem una jornada de portes obertes –a partir de les 18:30h- perquè la gent pugui veure les instal·lacions i, posteriorment, qui vulgui i s’hagi sentit còmode podrà inscriure’s.

Com han estat les sensacions durant el període de preinscripcions; hi ha interès?

Sí. La veritat és que m’he quedat molt sorprès perquè jo pensava que seria una cosa de poc públic. Però, com que la màgia ha estat oculta durant molts segles i ha estat de difícil accés, doncs ara, que hi hagi un lloc on la gent pugui aprendre i que tinguin un mínim interès per conèixer la disciplina, pot significar un petit tastet per saber si això és el que t’agrada o no.  Recordem que la màgia no s’ha de fer només professionalment, sinó que es pot fer amb els amics, amb companys, a l’escola, en un sopar d’amics, pel carrer… Si poséssim una mica de màgia quotidianament als nostres dies, seríem més feliços.

Per què aprendre màgia?

Una de les coses més importants de la màgia, sobretot per nens però també pels adults, és que quan l’estàs estudiant necessites una concentració molt alta, ja sigui per memoritzar dades, per fer càlculs… És a dir, s’ha de construir una vida interna, que el públic no veu, i exposar una vida externa que és el que veu el públic. Hi ha aquestes dos vessants: allò que veu el públic i allò que fa el mag interiorment. Per això, s’han d’estar fent dues coses alhora, simultàniament, i una no s’ha de veure.

En quins aspectes pot ser beneficiós formar-se en els coneixements de la màgia?

Permet millorar la memòria, millorar l’habilitat, perdre la timidesa, expressar-se millor en públic… A banda del vessant formatiu, ja que s’han de fer càlculs matemàtics, memoritzar sèries… S’ha de treballar el cervell.

És una disciplina intel·lectual també.

Sí. És una barreja de disciplines acrobàtiques i també intel·lectuals. De fet, la màgia es basa molt en matemàtiques, en la ciència i també en la tecnologia. Ha estat sempre així. Però això li diuen ‘la Reina de les Arts’ -tot i que no ens ho volem creure gaire- perquè realment s’ha d’estar pendent de moltes coses: de l’escenari, les llums, el vestuari, com interpretar el personatge, com vendre la història, com fer que un efecte sigui creïble… Cal recordar que tot són il·lusions i s’ha de donar una motivació màgica als efectes.

Vostè és un mag experimentat, amb més de 30 anys d’experiència. Com transmetrà això als seus alumnes?

Transmetre tot això en un sol curs és difícil. A la gent que faci el curs d’iniciació només li estem donant l’impuls inicial perquè després pugui continuar en el seu àmbit. Jo fa 30 anys que m’estic formant i encara segueixo aprenent. Tot el que està escrit sobre literatura màgica és sorprenent. Jo mateix tinc a casa una biblioteca de gairebé 2.000 llibres; no me’ls he pogut llegir tots i hi ha moltes matèries que encara no he pogut tocar ni podré tocar perquè no tinc suficient temps en aquesta vida.

En què s’instruirà als futurs alumnes de l’escola de màgia de Reus?

Seguirem els llibres d’instrucció de màgia que considero que són els més adequats. Llibres per començar i aprendre hi ha bastants, però nosaltres considerem que aquests que hem escollit en el cas d’adults són una eina fàcil per entendre les bases de la màgia, que són les baralles de cartes i la màgia de prop. Amb els nens, juguem amb elements com una capsa de màgia, fabricada pel ‘Rei de la Màgia’, que és la botiga més antiga de màgia d’Espanya –fundada el 1881 per un català, Joaquim Partagàs-. Farem servir elements d’aquesta capsa màgica que són adequats per nens, que poden manipular amb les seves mans i treballar la seva habilitat.

En quins moments de la vida real es podrien aplicar els coneixements de la màgia per situacions de la vida quotidiana?

Des del primer moment que facin classe aprendran un joc. Quan estàs esperant o fent cua per alguna cosa, per exemple, per què no fer una mica de màgia?

Quan obrirà l’escola les seves portes per començar el curs?

Si pot ser, el mateix dia 2.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Salou destina més de 20.000 euros en millorar la Biblioteca Municipal

Notícia següent

Josep Acero, conseller de Mobilitat i president d’AMT: “El nostre objectiu és ampliar molt més els aparcaments dissuasius”

Notícies relacionades