Joan Calvet: “La desestacionalització és el que sempre busquem i el que ens costa tant”

Avatar photo

President de l’Associació Apartaments Turístics Costa Daurada i Terres de l’Ebre

-Ara que s’ha acabat l’estiu, quina és la valoració de la temporada a la Costa Daurada?
En realitat, la nostra temporada és des de la Setmana Santa fins a l’octubre. Llavors podem fer una valoració fins al mes d’agost, però no podem donar dades exactes fins que no acabem a l’octubre. El que sí que puc dir és que aquest any hem retrocedit una mica respecte a l’any anterior, però és normal perquè tots els anys no podem batre rècords. Aquest 2018 estaríem als nivells del 2016, que també va ser un any molt bo.

-Què ha canviat aquest any respecte a la temporada d’estiu del 2017?
El factor principal és l’obertura dels mercats de Tunísia, Egipte i Turquia. A l’agost la lira turca es va devaluar molt i potser la gent que anava a vindre aquí, va decidir anar a Turquia perquè era més barat i, en alguns casos com el dels russos, són menys hores d’avió.

En l’actualitat, tenim uns mercants principals a la Costa Daurada. Tenim un mercat espanyol d’un 50%, el francès d’un 20%, el d’Anglaterra amb el 15% i en el 15% restant destaquen el mercat belga i l’holandès, sobretot.

-Què pensa de la tan anomenada desestacionalització del turisme?
La desestacionalització és el que sempre busquem i el que ens costa tant. A l’hivern la gent té menys vacances, estem a un país o un continent en el qual tothom, normalment, fa les vacances durant els mesos d’estiu. Llavors, allargar les temporades és possible, encara que costa; però el volum de gent serà més petit. A més, també compta el factor que som una zona de costa i potser la gent a l’hivern vol anar a esquiar i no vindre a la platja.

És cert que PortAventura ha ajudat molt i ara, quan es construeixin els nous complexos de Salou i Vila-seca, tindrem més demanda perquè encara que els mateixos complexos tindran una gran oferta hotelera; també hi haurà la gent que no vulgui i que es pugui allotjar en altres llocs fora del recinte. També és cert que la província de Tarragona està apostant molt pel turisme esportiu i per no tindre tant un turisme d’oci.

-Existeix una tendència a què la gent busqui més apartaments turístics per quedar-s’hi durant les vacances?
És molt relatiu. Personalment, crec que cada persona en cada moment té la possibilitat d’escollir el seu allotjament. Per exemple, jo mateix a principis d’aquest mes vaig anar a un càmping amb la família, però quan vaig anar a Nàpols amb els meus amics l’abril passat vam agafar un apartament turístic i ara quan vagi a esquiar aniré a un hotel. Llavors, depèn de la necessitat que tinguis a cada moment i també depèn amb qui vagis de vacances.

-Quin és el municipi de la Costa Daurada que té més apartaments turístics?
Abans de contestar, hem de deixar clar que hi ha dos tipus d’apartaments que poden ser utilitzats per un ús turístic. Per una banda, tenim els apartaments turístics que són blocs d’apartaments sencers que els destinem a un ús turístic. Per l’altra banda, hi ha els habitatges turístics que són alguns apartaments llogats dintre d’un bloc residencial a través de plataformes en línia per fer reserves turístiques.

Tornant a la pregunta, Salou és on més hi ha de la Costa Daurada. Salou té 5.248, seguit per Cambrils amb 2.491 i després està La Pineda amb 952. Prop de les dades de La Pineda es troba Tarragona amb 1.100. El municipi de Reus només en té 77 registrats, és una xifra que ens estranya moltíssim. Cal destacar que a tots aquests llocs hi ha molts apartaments que són de segona residència i, a vegades, passa que el propietari el deixa a un amic (cobrant-ho o no); però aquest és un aspecte al qual ja no hi podem entrar.

-Parlant de pagaments que no estan regulats, l’oferta il·legal a la Costa Daurada és molt elevada?
La Generalitat de Catalunya fa un parell d’anys que va estimar que l’oferta il·legal era d’aproximadament un 45%. Aquest any, a Tarragona s’ha presentat un estudi que s’ha realitzat amb la Universitat Rovira i Virgili (URV) i que consta que hi ha un 15% d’oferta il·legal a la zona. Quan parlem d’oferta il·legal ens referim a aquells habitatges que es lloguen i que no estan registrats ni regulats amb el NIRTC (Número d’Identificació del Registre de Turisme de Catalunya) de la Generalitat de Catalunya. Operar legalment és donar compte de totes les dades com, per exemple, el registre de viatgers i el cobrament de la taxa turística.

-Com es lluita des de l’associació contra aquesta oferta il·legal?
Des de l’associació estem integrats dintre de la Federació Catalana d’Apartaments Turístics (FEDERATUR) i també dins de la Federació d’Empresaris d’Hostaleria i Turisme de la Província de Tarragona (FETH). Formant part d’aquestes dues federacions el que aconseguim és definir el mercat i les accions que hem de fer. Unim esforços per crear sinergies per obtenir una capacitat de promoció molt més gran i amb més efecte, que és molt important.

Nosaltres quan tenim constància que hi ha un apartament il·legal, ho denunciem a la FEDERATUR. A través d’aquesta es comunica a la Direcció General de Turisme de la Generalitat de Catalunya i ells controlen la situació. Les sancions van dels 3.000 als 30.000 euros; el que no es legalitza és perquè no vol.

-Quins altres convenis teniu en actiu?
Tenim dos convenis molt especials amb el Patronat de Turisme de Tarragona al que també els hi passem denúncies; però aquest any només hem passat una denúncia, així que no és una problemàtica. També tenim un conveni amb l’Ajuntament de Salou i aquest 2018 hem passat 9 denúncies.

Haig de destacar que les denúncies i les campanyes per lluitar contra els il·legals les procurem fer ara a l’estiu perquè a l’hivern la problemàtica no és tan gran. Llavors, intentem fer-les abans de començar la temporada i fins que s’acaba perquè és quan podem veure clarament el frau que hi ha.

-Per acabar, quin és el vostre projecte més proper?
El nou Decret de Turisme que presentarem a principis d’octubre als nostres associats. Aquest permís serà per aquella gent que lloga habitacions del seu habitatge i que ara estan en un buit legal perquè no hi ha cap normativa que ho reguli. Llavors aquest decret és una bona notícia perquè com més fiscalia, millor. Al final és el que nosaltres perseguim, que les coses es regulin i que entrin dins d’una normativa.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

La Terrasseta s’ha convertit en l’espai alternatiu de referència de les Festes de Santa Tecla

Notícia següent

La Policia Local de Cambrils localitza 15 tortugues babaues a la platja de l’Ardiaca

Notícies relacionades