Javier Villamayor, comissionat dels Jocs Mediterranis: “Els JJMM són un projecte compartit amb Reus com a àrea metropolitana”

Tenim els Jocs Mediterranis a tocar. Com estan sent els últims dies de preparatius?

Frenètics com podeu imaginar. Molt intensos, amb molta feina i acabant els darrers serrells. Són dies de molta intensitat, moltes trucades, moltes gestions però amb molta il·lusió perquè ja s’apropa el dia pel qual ens hem preparat durant tants anys.

Quines complicacions es plantegen en aquests últims dies?

Si hi hagués alguna complicació, segurament no us ho explicaria. Però sí que us he de dir que el dia a dia és intens. Recentment ens vam traslladar a Madrid per preparar tot el dispositiu de seguretat per la cerimònia inaugural i la de cloenda. Tenim confirmacions de delegacions internacionals. També s’estan acabant infraestructures importants. Ja sabeu que estem pendents de fer la inauguració del Palau d’Esports – molt possiblement la setmana vinent ens visitarà el president Torra per ferla-. Per tant, són dies de protocol, reunions de seguretat, reunions amb patrocinadors i de preparar-ho tot.

Parla d’inauguracions. Hi ha data concreta pel Palau d’Esports Catalunya?

Ens consta que el 19 o 20 de juny es farà la inauguració del Palau d’Esports, amb la presència del president de la Generalitat, el senyor Quim Torra i tot just això passarà dos dies abans de la cerimònia d’inauguració.

Continuant amb les inauguracions. Podria avançar quina serà la temàtica de la cerimònia inaugural dels Jocs Mediterranis?

Feu molt bé en preguntar, però jo tinc absolutament prohibit respondre a aquesta pregunta. Evidentment hi ha dues parts de la cerimònia. Una és molt formal amb una sèrie d’elements com la pujada de la bandera del comitè internacional dels Jocs Mediterranis, el parlament de benvinguda de l’alcalde i president del comitè organitzador i també el del president del comitè internacional dels Jocs Mediterranis. Després hi ha una part de creació artística, on Tarragona ha preparat un espectacle per projectar-se a nivell nacional i internacional com el que és: una ciutat d’acollida, amb una història molt viva i també amb una voluntat de contribuir a través d’aquest projecte a la pau i la concòrdia de Mediterrani.

Entenem, doncs, que aquest espectacle sí que està totalment tancat?

Si, de fet fa mesos que està tancat i incorpora elements de música i diverses actuacions per fer la vetllada. Serà retransmesa per TVE, per la televisió de Catalunya, per la xarxa de televisions locals i pel canal olímpic de televisió internacional. Per tant, aquest és un aparador que no podem deixar d’utilitzar per promoure la nostra ciutat i el nostre país.

Quin serà l’ambient a Tarragona durant la setmana dels Jocs?

Nosaltres fem una crida a què els Jocs siguin una oportunitat per fer tarragonisme i per gaudir dels Jocs. De fet, pensem que és un esdeveniment històric que no tornarem a viure perquè evidentment hi ha moltes altres ciutats que volen organitzar espectacles o esdeveniments d’aquest tipus. I nosaltres el que diem és que és una oportunitat que no durarà ni dues setmanes; són deu dies de competicions. Però, això sí, hi haurà un programa cultural que s’allargarà més en el temps. Crido a la ciutadania de Tarragona, de la demarcació i del conjunt de Catalunya perquè aprofitin l’esdeveniment. Tenim uns Jocs de rècord, amb més delegacions internacionals que mai -26-, més esportistes que mai -amb més de 3.600 representants de 26 nacionalitats- i també tenim més voluntaris i més gent engrescada en el programa educatiu que mai. Ara és l’hora de gaudir-ho. Hem treballat gairebé deu anys per deu dies.

Com valora el paper de les ciutats seu?   

No només de les ciutats seu sinó del conjunt de les administracions públiques i de patrocinadors, el valorem amb molta generositat i un agraïment etern. En aquest projecte, que és un esforç col·lectiu de molta gent, és obvi que ens diferencien sensibilitats que no compartim en el terreny polític, però aquestes sensibilitats no han estat un obstacle perquè fóssim capaços de cooperar entre nivells de govern i entre institucions locals, autonòmiques i estatals que pel bé comú han remat juntes i han treballat colze a colze. Això és un motiu de satisfacció i una bona pràctica en un temps políticament tan convuls. El govern d’Espanya, el govern de Catalunya, les Diputacions de Tarragona i Barcelona i les 16 seus han sumat i han treballat juntes per assolir un objectiu comú

Més concretament, com ha estat la implicació de Reus?

Fantàstica. Han posat dues instal·lacions al servei del comitè organitzador. Reus acollirà la competició de futbol i la de gimnasia rítmica i artística. De fet, el palau on es faran és el Pavelló Olímpic que s’ha reformat per l’ocasió i també s’ha reformat l’estadi de futbol. Per tant, només tenim paraules d’agraïment per l’alcalde de Reus, el senyor Carles Pellicer,  que ens ha ajudat moltíssim i per Jordi Cervera, com a regidor d’Esports, i pel conjunt del consistori.

I l’ambient en aquesta ciutat, serà semblant a Tarragona, o serà més tranquil?

Espero que sigui el mateix. Sincerament, tenen molt bon nivell  esportiu en aquestes competicions. Confiem que la gimnasia rítmica i artística apleguin molta gent que no només sigui de Reus, sinó que sigui de les contrades tarragonines i confiem que no hi hagi diferències. De fet, tenim molts bons amics a Reus que ja ens han confirmat assistència a les cerimònies inaugural i de cloenda i que volen venir a visitar l’Anella Mediterrània durant els Jocs.

Creu que els reusencs senten els Jocs Mediterranis com seus?

Confio que així sigui. El fet és que compartim un projecte com a àrea metropolitana que som de mig milió de persones. Esprem que no només siguin  els Jocs de Tarragona, de Reus, de Calafell, de Torredembarra o de la Pobla de Mafumet, sinó que també el conjunt de catalans i espanyols els sentin com a seus perquè és un projecte de Tarragona, de Catalunya i d’Espanya.