Fran Carmona, president de l’Associació de Voluntaris de Protecció Civil: “És vital entendre la situació i no prendre decisions precipitades”

Quina és la tasca que feu des de l’Associació de Voluntaris de Protecció Civil?
Des de Protecció Civil el que fem és donar suport a la Guàrdia Urbana, tot i que també podem treballar amb altres cossos de seguretat.

Nosaltres, com Associació, estem sota la tutela de la Polícia Local de la Ciutat i, generalment, donem suport durant les Festes Majors, cursses…

Quin és el valor més important per aquesta feina?
Partint de la base que som voluntaris –que ja és altruista— ens enfoquem molt cap a la ciutadania, que ells se sentin tranquils.

Quin és el protocol d’actuació que heu de seguir quan sorgeix una situació de risc o d’emergència?
Des de l’Ajuntament el tècnic d’emergències ens fa la crida i ens explica quina situació s’ha produït. En aquets moment, ens posem en contacte amb els voluntaris i, quan es presenten a les seus de comandament, els distribuïm.
Per altra banda, com a ciutadà què s’ha de fer davant d’una situació de risc?
El PAS (Protegir, Avisar i Socórrer). Tothom ha de conèixer aquestes sigles essencials, s’hauria d’ensenyar als col·legis.

Actualment, quants voluntaris formeu part de l’Associació?
En total som 45 persones. Igualment, sempre s’intenta captar més gent perquè tenim un gran volum de feina.

Amb el nombre actual de voluntaris, podeu cobrir totes les vostres tasques correctament?
Intentem gestionar el que tenim de la millor forma possible. Protecció Civil Reus està adquirint, de mica en mica, el reconeixement que volem. Nosaltres només sortim al carrer quan se’ns informa de la necessitat del nostre servei.

Qui pot ser voluntari?
Nosaltres estem molt damunt dels nostres voluntaris, volem que siguin gent tranquil·la i coherent. Quan entres aquí tens un compromís, no podem acceptar a tothom. El perfil del voluntari que necessitem s’ha especialitzat. Treballem a partir d’una serie de directius que ens venen donades des de la Generalitat de Catalunya. Per poder entrar a formar part del cos de voluntariat s’ha de fer un curs on-line, que dura un any. Durant el curs es fan dos exàmens –un dedicat a l’àmbit sanitari i l’altre a la seguretat—.

Per altra banda, es fa una prova cultural, per avaluar els coneixements de ciutat i de societat. Amb els resultats obtinguts podem extreure el perfil del voluntari.

Sabent aquestes condicions, les portes de l’Associació estan obertes a tothom.

Quin és el valor més important per ser voluntari?
Han de ser persones que han de saber actuar davant de diverses situacions. S’ha de tenir en compte que, en situacions de crisi, s’ha de transmetre tranquil·litat al ciutadà, a banda d’ajudar-lo d’alguna forma. Per tant, s’ha de ser una persona resolutiva, amb resposta ràpida davant de determinades situacions.

D’altra banda, hi ha un major control a causa dels atemptats que s’han produït darrerament a Europa. Consida que la percepció de por ha augmentat?
Sí. També és cert que la gent està més alerta. Hem de recordar que actualment l’Estat Espanyol està a nivell 4 d’alerta terrorista.

Com s’enfronta la Protecció Civil davant d’aquest nivell d’alerta?
Hem de ser capaços de veure, i fins i tot preveure, una situació d’emergència per poder transmetre una imatge de tranquil·litat i control.

L’histerisme d’una persona pot contagiar-se a la resta de la població i, per tant, pot complicar la situació.

Entenc que és important la coordinació entre els cossos de seguretat?
És molt important. Actualment, amb els walkie-talkie tots els agents estem connectats. A banda, amb els telèfons mòbils la comunicació encara és més ràpida. Qualsevol cosa que passi a algun acte que es realitza a la ciutat és comunica immediatament, per tant sempre estem parlant amb Guàrdia Urbana, Creu Roja i altres organismes de seguretat.

Canviant de tema, amb les onades de calor augmenten els incendis. Com hem d’actuar davant d’aquest fet?
En el cas dels incendis s’ha de procurar no fumar, ni tirar petards. En el moment que es dóna un incendi cal trucar al 112, donant totes les dades primordials perquè els cossos de seguretat i emergència puguin actuar correctament.

En cas de necessitat, cal actuar segons el PAS. És vital entendre la situació i no prendre decisions precipitades, mirar abans d’actuar. Per exemple, en un cas domèstic com és un foc que es fa a la paella, cal tapar el foc. No s’ha de bolcar aigua al damunt, ja que si es fa això es revifa el foc perquè l’oli s’escampa. És millor llençar-li un drap de cuina al damunt.

I les persones que són més vulnerables a patir un cop de calor?
A les persones vulnerables, com gent gran i els nens, han d’estar ben hidratades, no han de sortir durant les hores de més calor –de les 13 fins a les 18 hores—. En el cas de les persones que vulguin fer esport, també caldria evitar aquestes hores. En tot cas, si comencen a tenir símptomes de deshidratació –com marejos o vòmits— avisar a les persones especialitzades per evitar que la situació es compliqui.